Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Εγκεφαλικό Eπεισόδιο: Ο καρπός που μειώνει τον κίνδυνο – 5 την ημέρα αρκούν

Σημαντικά οφέλη για την καρδιά εξασφαλίζει η κατανάλωση φιστικιών (τα γνωστά αράπικα φιστίκια ή αλλιώς αραχίδες), σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Stroke της Αμερικανικής Εταιρείας Εγκεφαλικού Επεισοδίου (ASA), τμήμα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA). Όπως διαπιστώθηκε, ελάχιστη κατανάλωση των αγαπημένων καρπών ημερησίως δρα αποτρεπτικά έναντι σοβαρών καρδιαγγειακών συμβάντων, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιαγγειακή νόσος.

Οι τροφές που ενισχύουν την υγεία των πνευμόνων

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 74.000 ανδρών και γυναικών από την Προοπτική Μελέτη του Κέντρου Δημόσιας Υγείας της Ιαπωνίας, αναφορικά με τον τρόπο ζωής τους, έχοντας συμπεριλάβει ερωτηματολόγιο σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης φιστικιών καθώς και επιπλέον παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία (κάπνισμα, διατροφή, κατανάλωση αλκοόλ, σωματική άσκηση). Η έρευνα διακρίθηκε αρχικά σε δύο φάσεις (1995 και 1998-1999) και διήρκησε 15 περίπου χρόνια αργότερα (μεταξύ 2009-2012, αναλόγως τη χρονιά συμπερίληψης στο πληθυσμιακό δείγμα).

Οι καταμέτρηση των καρδιαγγειακών συμβάντων έγινε μέσα από τα μητρώα 78 νοσοκομείων που συνεργάστηκαν με τους ερευνητές, σύμφωνα με τα οποία στο διάστημα της μελέτης καταγράφηκαν 3.599 εγκεφαλικά επεισόδια (2.223 ισχαιμικά και 1.375 αιμορραγικά) και 849 περιστατικά ισχαιμικής καρδιοπάθειας.

Διαβήτης και καφές: Πως συσχετίζονται και τι να προσέξετε

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 4-5 αποφλοιωμένα φιστίκια την ημέρα – η μέγιστη κατανάλωση με διάμεση ποσότητα τα 4,3 – εξασφάλισαν σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη συγκριτικά με όσους δεν τα συμπεριελάμβαναν στη διατροφή τους και ειδικότερα :

  • 20% χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου
  • 16% χαμηλότερο κίνδυνο οποιουδήποτε εγκεφαλικού επεισοδίου
  • 13% λιγότερες πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου (συμπεριλαμβανομένων εγκεφαλικών επεισοδίων και ισχαιμικής καρδιοπάθειας)

Η κατανάλωση φιστικιών, τέλος, δεν παρουσίασε συνάφεια με τις πιθανότητες αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου ή ισχαιμικής καρδιοπάθειας μόνο, ενώ δεν παρουσιάστηκαν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων.

Νόσος του Κρον: Οι τροφές που επιδεινώνουν τα συμπτώματα

Φιστίκια τα θαυματουργά

Τα φιστίκια είναι άφθονα σε θρεπτικά συστατικά με ευεργετική δράση για την καρδιά όπως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, μέταλλα, βιταμίνες και φυτικές ίνες που αποσοβούν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο μειώνοντας τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, της κακής LDL χοληστερόλης και της χρόνιας φλεγμονής, εξηγεί ο Δρ Satoyo Ikehara καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα στην Ιαπωνία

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει την κατανάλωση πέντε μερίδων ανάλατων καρπών την ημέρα, όπου κάθε μερίδα αντιστοιχεί σε δύο κουτάλια της σούπας. Ανάμεσα στους ωφέλιμους καρπούς η Εταιρεία προτάσσει τις ανάλατες εκδοχές των κάσιους, καρυδιών, πεκάν, macadamia και φουντουκιών.

Tags
Back to top button