Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εγκεφαλικά έπαθαν οι Τούρκοι: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το Αιγαίο στην Ελλάδα ενώ εμφανίζεται και κυπριακή ΑΟΖ

Πυρ και μανία ήταν σύσσωμα  τα για την παρουσία χάρτη που δείχνει την Ελλάδα να έχει επεκτείνει στο Αιγαίο την ΑΟΖ της στα 12 μίλια.

Αυτό που τους ενόχλησε πιο πολύ ήταν η αιγίδα στο χάρτη που έλεγε ΕΕ, και αφορούσε θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όντως ετοίμασε χάρτες των θαλάσσιων περιοχών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο των μελετών της για τον «θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό».

Στους χάρτες της επίσημης ιστοσελίδας του οργανισμού της ΕΕ, η Τουρκία δεν έχει καμία παρουσία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η Πλατφόρμα Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (MSP), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνδέεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πραγματοποίησε μια μελέτη που δείχνει τα θαλάσσια σύνορα των χωρών μελών.

Στόχος της μελέτης είναι ο καθορισμός των ορίων των ευρωπαϊκών θαλασσών και η πραγματοποίηση πιο αποτελεσματικών, ασφαλών και βιώσιμων δραστηριοτήτων σε αυτές τις περιοχές.

Στον ορισμό του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που έγινε από τη Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή (ΔΟΕ).

Τονίζεται ότι οι θαλάσσιες περιοχές καθορίζονται μέσα από μια «πολιτική διαδικασία» και ότι ο ΑΟΖ «δεν είναι αυτοσκοπός», αλλά «πρακτικός τρόπος» χρήσης της θαλάσσιας περιοχής.

Στο πλαίσιο της μελέτης που ξεκίνησε το 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη μέλη της Ένωσης να υποβάλουν τις μελέτες θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού έως το 2021.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι υπάρχουν χώρες που δεν έχουν ακόμη προετοιμάσει αυτό το σχέδιο.

Αν και η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εγκρίνει επίσημα ΑΟΖ, έχει υποβάλει μέρος των εργασιών της στην Επιτροπή.

Τα ελληνικά σχέδια, τα οποία αναθεωρήθηκαν και ενημερώθηκαν τελευταία από την Επιτροπή τον Απρίλιο του 2024, έχουν πλέον προστεθεί στον επίσημο ιστότοπο της ΕΕ.

Εκεί οι Τούρκοι εντόπισαν το χάρτη που τους αποκλείει από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και αυτό τους προκάλεσε πολλαπλά εγκεφαλικά.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το Αιγαίο στην Ελλάδα”

“Ο χάρτης των ελληνικών θαλάσσιων δικαιοδοσιών που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνο δίνει ολόκληρο το Αιγαίο στην Ελλάδα, αλλά συμπίπτει ακριβώς με τα σχέδια που περιορίζουν την Τουρκία στον Κόλπο της Αττάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κάτω από τον χάρτη γράφει «Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων καλύπτουν έκταση περίπου 92.095 km2».

Ο χάρτης σχεδιάστηκε σύμφωνα με την επέκταση των  12 ναυτικών μιλίων, και δείχνει τα νησιά στο Αιγαίο να διαθέτουν ευρείες θαλάσσιες δικαιοδοσίες, η μέση γραμμή χαράχθηκε με αναφορά στα νησιά, όχι την ηπειρωτική χώρα, ενώ νησιά, νησίδες και Βραχονησίδες ανήκουν όλες στην Ελλάδα, καθώς το Καστελόριζο ελέγχει 40 ναυτικά μίλια.

Φαίνεται ότι αναγνωρίζονται πάνω από χίλια τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας έκτασης στην Ελλάδα.

Οι διεθνείς συμφωνίες που χρησιμοποιούνται κατά τη χάραξη αυτών των “λεγόμενων συνόρων” δεν ταιριάζουν με την αλήθεια”, αναφέρει μεγάλο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το κείμενο περιέχει τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με τις συμφωνίες που καθορίζουν τα σύνορα: «Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας εκτείνονται στα έως και 6 ναυτικά μίλια από τις γραμμές βάσης.

Τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ορίζονται ως εξής:

1) Η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας στην Άγκυρα στις 4 Ιανουαρίου 1932 και το προφορικό έγγραφο, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής της συμφωνίας και υπογράφηκε στην Άγκυρα στις 28 Δεκεμβρίου 1932, ορίζουν τα θαλάσσια σύνορα του νοτιοανατολικού τμήματος του Αιγαίου. Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειος.

Η Ελλάδα έχει αποκτήσει πλήρη κυριαρχία στα Δωδεκάνησα από το 1947, ως διάδοχος των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων της Ιταλίας.

2) Η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης που υπογράφηκε το 1923 και το Πρωτόκολλο των Αθηνών του 1926 καθόρισαν τα θαλάσσια σύνορα στη Θράκη, περιοχή της Βαλκανικής Χερσονήσου (μέχρι ένα σημείο 3 ναυτικών μιλίων από τις εκβολές του ποταμού Έβρου).

3) Από το σημείο αυτό μέχρι το βόρειο τμήμα των Δωδεκανήσων, όπου συναντώνται τα χωρικά ύδατα των δύο χωρών, τα θαλάσσια σύνορα θα ακολουθούν τη μέση γραμμή μεταξύ των ασιατικών ακτών και των ελληνικών νησιών της περιοχής.

Αυτά τα θαλάσσια όρια είναι σύμφωνα με το εθιμικό και εθιμικό διεθνές δίκαιο.

Οι Τούρκοι έχοντας φτιάξει το δικό τους φανταστικό αφήγημα αναφέρουν ότι “το Ιταλοτουρκικό μνημόνιο της 28ης Δεκεμβρίου 1932 είναι απλώς ένα έγγραφο που ποτέ δεν υπογράφηκε, εγκρίθηκε από τα κοινοβούλια και δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ.

Οι Τούρκοι ειδικοί Ali Kurumahmut και Sertaç Hami Başeren κάνουν τις ακόλουθες αξιολογήσεις για τα επίμαχα πρακτικά στο βιβλίο τους «Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο», το οποίο έγραψαν μαζί:

«Τα πρακτικά της συνεδρίασης της 28ης Δεκεμβρίου 1932, που είναι ένα έγγραφο που θα μπορούσε να οδηγήσει στη μεταφορά περίπου 100 νησιών, νησίδων και Βραχονησίδων στην περιοχή της Μούγκλας, συμπεριλαμβανομένων των Βραχονησίδων Ίμια στην Ιταλία, δεν έχει την υπογραφή, την έγκριση, και δεν έχει τεθεί σε ισχύ  για να καταστεί ένας κανονισμός διεθνής συμφωνία.

«Αυτό το έγγραφο δεν ήταν ποτέ δεσμευτική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας.

Η Ιταλο-τουρκική Συμφωνία της 4ης Ιανουαρίου 1932 και η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, η οποία ρύθμιζε την κυριαρχία στην περιοχή μεταξύ του Καστελόριζου στην Ανατολική Μεσόγειο και των ακτών της Ανατολίας, έδωσε πολλές νησίδες δεν είναι ένα έγγραφο που αποτελεί παράρτημα ή συμπλήρωμα.

Το εν λόγω έγγραφο, το οποίο φαίνεται ότι έγινε αποδεκτό από την Ελλάδα και άλλα κράτη, αλλά δεν είναι διεθνής συμφωνία, αλλά μια ημιτελής προπαρασκευαστική εργασία, που αποτελεί το πρώτο στάδιο μιας προτεινόμενης συμφωνίας.

«Τα πρακτικά της συνεδρίασης της 28ης Δεκεμβρίου 1932, τα οποία δεν χαρακτηρίστηκαν έγκυρα συναφθείσα διεθνής συμφωνία, δεν εκφράζουν νομικά τη βούληση της Τουρκίας.

Όλα αυτά τα γεγονότα δείχνουν ότι η Ιταλία ή η Ελλάδα, ως διάδοχο κράτος, δεν έχουν δικαίωμα κυριαρχίας στα νησιά, τις νησίδες και τις Βραχονησίδες στην περιοχή της Μούγκλας, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ιταλία από τις ρητές διατάξεις της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης.

Επιπλέον, υπάρχει ένας άλλος χάρτης στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δείχνει τις θαλάσσιες περιοχές της  Κύπρου, που ξεσήκωσε την Άγκυρα.

Στο έγγραφο που αναφέρει ότι οι εργασίες για την Κύπρο έχουν ολοκληρωθεί, «τα εσωτερικά ύδατα και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου έως και 12 ναυτικά μίλια καλύπτουν έκταση περίπου 13 χιλιάδες 968 km².

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είναι περίπου 98 χιλιάδες 240 km²».

Στο έγγραφο λένε οι Τούρκοι, “αγνοούνται τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο νησί, ενώ η κυπριακή ΑΟΖ, δήθεν εισβάλει στις θαλάσσιες περιοχές της Τουρκίας, της Συρίας, του Λιβάνου, του Ισραήλ, της Παλαιστίνης και της Αιγύπτου”.

Οι Οθωμανοί Τούρκοι, παλαιοί και νέοι, δεν συνηθίζουν να εφαρμόζουν συνθήκες, και συμφωνίες, ακόμα και όταν κερδίζουν πολλαπλάσια από τον έτερο συμβαλλόμενο.

Το ακόμα χειρότερο είναι ότι συνέχεια “ θέλουν” ( ούτε και οι ίδιοι δεν ξέρουν τι) αγνοώντας ότι πλέον έφτασε η εποχή να διαμελιστούν και να δώσουν πίσω τα καταπατημένα στην Μικρά Ασία, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Tags
Back to top button