Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ευθείες απειλές Τούρκου καθηγητή στην κρατική τηλεόραση: «Η Τουρκία έχει δικαίωμα να εισβάλει στην Κύπρο λόγω της υποστήριξης στη Γάζα»

Μια άκρως προκλητική και ...αβάσιμη ανάλυση προχώρησε ο Σελαμί Κουράν, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, στην κρατική τηλεόραση ο οποίος υποστήριξε πως η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου για ...εισβολη στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα όπως είπε «Η Τουρκία μπορεί να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή να λάβει άλλα μέτρα καταγγέλλοντας τη χρήση ορισμένων περιοχών της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου (Κυπριακή Δημοκρατία) από το Ισραήλ ως στρατιωτικών και υλικοτεχνικών βάσεων για την καταστροφή στη Γάζα, καθώς μία τέτοια πρακτική παραβιάζει την  συμφωνία εγγυήσεων  που καλύπτει ολόκληρη την Κύπρο.

Ερντογάν: Στηρίζουμε τον Λίβανο έναντι του Ισραήλ

Ο καθηγητής  υπενθυμίζει ότι το Ισραήλ και η Κύπρος διεξάγουν μαζί στρατιωτικές ασκήσεις εδώ και πολλά χρόνια. Λέει ότι οι δύο χώρες ενεργούν επίσης από κοινού για την εξερεύνηση των θαλάσσιων πόρων με τη συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) που υπεγράφη το 2010.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι μια διαφορετική πραγματική κατάσταση προέκυψε, μετά τις 7 Οκτωβρίου δηλώνοντας πως αεροπλάνα που απογειώνονταν από τη βρετανική στρατιωτική βάση στα νότια του νησιού μετέαφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ισραήλ.

Ο Kουράν επισημαίνει επίσης ότι η χρήση του νησιού από το Ισραήλ για τα δικά του συμφέροντα είναι αντίθετη με την ιδρυτική συμφωνία της Κύπρου και λέει: «Επίσης, ως γνωστόν, η Τουρκία, η Ελλάδα και η Αγγλία είναι εγγυήτριες δυνάμεις στο νησί. Οι δραστηριότητες του Τελ Αβίβ εδώ δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο που χαράσσει όλο αυτό το διεθνές δίκαιο. «Για να το πούμε πιο ξεκάθαρα, το Ισραήλ και η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Η Τουρκία είναι εγγυήτρια και έχει το δικαίωμα να έχει λόγο σε καταστάσεις που αφορούν ολόκληρο το νησί. Οι στρατιωτικές συμφωνίες της Κύπρου με τρίτες χώρες θα αντιμετωπιστούν μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Στο πλαίσιο της εγγυοδοσίας προβλέπεται η αποτροπή δραστηριοτήτων που μπορεί να βλάψουν το διεθνές καθεστώς του νησιού.

Η Τουρκία διαθέτει δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Τα έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν. Θα τα χρησιμοποιήσει και πάλι αν χρειαστεί. Διότι το θέμα των βάσεων που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς είναι αντίθετο με τις συμφωνίες. 

Εάν η ελληνοκυπριακή διοίκηση (Κυπριακή Δημοκρατία) δεν λάβει υπόψη της αυτές τις προειδοποιήσεις, τότε η Τουρκία μπορεί να προβεί σε κάποιες άλλες ενέργειες. Μπορεί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα όσον αφορά την παράνομη χρήση των αεροδρομίων και των λιμανιών εκεί. Επιπλέον, αν η Χεζμπολάχ χτυπήσει την πλευρά της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου (Κυπριακή Δημοκρατία), όπως ισχυρίζεται, τότε η Τουρκία, ως εγγυήτρια, μπορεί να έχει κάτι να πει όσον αφορά την ακεραιότητα του νησιού».

Ερντογάν: Στηρίζουμε τον Λίβανο και καλούμε τις χώρες της περιοχής να κάνουν το ίδιο

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε  ότι η χώρα του στέκεται αλληλέγγυα με τον Λίβανο υπό το πρίσμα των αυξανόμενων εντάσεων με το Ισραήλ και κάλεσε τις χώρες της ευρύτερης περιοχής να υποστηρίξουν επίσης τη Βηρυτό.

Μιλώντας στους βουλευτές του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του οποίου ηγείται, ο Τ. Ερντογάν ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σχεδιάζει να εξαπλώσει τον πόλεμο της Γάζας στην ευρύτερη περιοχή και ότι αυτό θα οδηγούσε σε "καταστροφή".

Πρόσθεσε δε ότι η δυτική υποστήριξη στο Ισραήλ είναι "αξιολύπητη".

Φιντάν: Η ανερχόμενη ακροδεξιά στην Ευρώπη αποτελεί κίνδυνο για Γ Παγκόσμιο Πόλεμο - Προειδοποιεί Ελλάδα και Κύπρο: «Θα σας έρθει η φωτιά της Μέσης Ανατολής»

 

Αξιοσημείωτη είναι η προειδοποίηση του Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου έχει γίνει «κέντρο επιχειρήσεων». Δηλώνοντας ότι το γεγονός ότι αυτό το μέρος χρησιμοποιείται για επιχειρήσεις κατά της Μέσης Ανατολής δεν θα ωφελήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα, ο Φιντάν είπε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη σε αυτή τη διαδικασία, λέγοντας: «Όταν γίνετε συμβαλλόμενο μέρος στους συνεχιζόμενους πολέμους στην Μέση Ανατολή, αυτή η φωτιά θα έρθει και θα σε βρει και θα βρει και εμάς», δήλωσε επίσης.

 

Tags
Back to top button