Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ε.Ε.: Έντονη ανησυχία για νοθεία στο τουρκικό δημοψήφισμα - «Δεν ήταν ούτε δίκαιο, ούτε ελεύθερο» (βίντεο)

Να ενισχύσει τις υποθέσεις πως το «ναι» στο δημοψήφισμα της Τουρκίας ήταν αποτέλεσμα νοθείας έρχεται ο ισχυρισμός ενός από τους παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διαδικασία πως η διαδικασία δεν ήταν «δίκαιη» ή «ελεύθερη».

Ο Αυστριακός Stefan Schennach είναι ένας από τους 20 παρατηρητές της ΕΕ, που αποστολή τους ήταν να διαπιστώσουν κατά πόσο το δημοψήφισμα διεξήχθη βάσει των ευρωπαϊκών στάνταρ. 

«Το δημοψήφισμα ήταν άδικο και ανελεύθερο» έγραψε μεταξύ άλλων σε μια σειρά από tweets στον λογαριασμό του, επισημαίνοντας πως «η τουρκική αστυνομία δύο φορές μπλόκαρε τη δουλειά μας». 

«Μετά την αποστολή μας στο Ντιγιάρμπακιρ και στο Μαρντίν ανησυχήσαμε πολύ», λέει. 

Ήδη η τουρκική αντιπολίτευση έχει κάνει καταγγελίες για νοθεία στο δημοψήφισμα, όπου το «ναι» υπερίσχυσε με ποσοστό 51,4%. 

Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, για το δημοψήφισμα της Τουρκίας, υπήρχαν φωνές που εξέφραζαν φόβους για νοθεία. Με το κλείσιμο της κάλπης, το αντιπολιτευόμενο κόμμα κατηγόρησε ανοιχτά, ότι υπήρξε νοθεία. Και σιγά σιγά οι αποδείξεις άρχισαν να έρχονται στο φως, με τις εξόφθαλμες παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας, όπως αυτές αποτυπώθηκαν σε βίντεο που επικαλείται και δημοσιεύει η εφημερίδα Τζουμχουριέτ. 

Στο πρώτο βίντεο εμφανίζεται μια ομάδα ανδρών να σφραγίζουν ψηφοδέλτια στην θέση του "Ναι" και να τα κλείνουν μέσα σε φακέλους, έτοιμους για την κάλπη.

Σε ένα άλλο βίντεο εμφανίζεται ο δήμαρχος μιας τουρκικής πόλης με έναν ακόμη άνδρα να βρίσκονται στο παραβάν. Βγαίνοντας, ο δήμαρχος ρίχνει μέσα στην κάλπη το ένα πίσω από το άλλο τέσσερα ψηφοδέλτια. 

Πάντως, το πρωί της Δευτέρας, ο επικεφαλής του εκλογικού συμβουλίου της Τουρκίας, διευκρίνισε ότι η επιτροπή αποφάσισε λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες να κάνει δεκτά και τα ασφράγιστα ψηφοδέλτια. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο πρόεδρος του YSK Σαντί Γκιουβέν δήλωσε πως μια απόφαση της τελευταίας στιγμής από το συμβούλιο να επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν στο δημοψήφισμα μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια δεν είναι χωρίς προηγούμενο, καθώς η κυβέρνηση είχε στο παρελθόν επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Οι υποστηρικτές του «Όχι» επισημαίνουν πως η απόφαση δημιουργεί ζητήματα για την εγκυρότητα της ψηφοφορίας. Μετά τη χθεσινή ψηφοφορία, ο Γκιουβέν δήλωσε πως η απόφαση ελήφθη πριν μπουν στο σύστημα αποτελέσματα και ότι μέλη του κυβερνώντος κόμματος AKP και της αντιπολίτευσης ήταν παρόντα σε όλα σχεδόν τα εκλογικά τμήματα και υπέγραψαν τις αναφορές.

«Η ψηφοφορία σημαδεύτηκε από παρατυπίες», λέει σύσσωμη η αντιπροσωπεία της αποστολής παρατηρητών του ευρωπαϊκού οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το δημοψήφισμα στην Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια που έχει ορίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα αντιπροσωπεία της αποστολής παρατηρητών του ευρωπαϊκού οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για ανεπαρκές νομικό πλαίσιο και αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Οι Τούρκοι ενέκριναν χθες με ποσοστό μόλις 51,4% την αναθεώρηση του Συντάγματος που αποδίδει στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίες. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης έχει ζητήσει την ακύρωση του δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας πως η ψηφοφορία σημαδεύτηκε από παρατυπίες.

Ο Σέζαρ Φλορίν Πρέντα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που επιτήρησε την ψηφοφορία, έκανε τα σχόλια αυτά σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

«Γενικά το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το νομικό πλαίσιο ήταν ανεπαρκές για τη διεξαγωγή μιας γνήσιας δημοκρατικής διαδικασίας», είπε ο Πρέντα.

Δίπλα στον Πρέντα ήταν η Τάνα ντε Ζουλουέτα, επικεφαλής μιας άλλης ομάδας διεθνών παρατηρητών, που είπε πως η εκστρατεία για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία κυριαρχήθηκε από το στρατόπεδο του "Ναι" στην κάλυψη των μμε.

Το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR) σημείωσε τον «περιορισμό» των ελευθεριών που παρατηρήθηκε χθες στην Τουρκία υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Οι δύο πλευρές δεν είχαν ίσες ευκαιρίες για να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους στους ψηφοφόρους», δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής της ODIHR, Τάνα ντε Ζουλουέτα.

Η ντε Ζουλουέτα είπε πως οι παρατηρητές του γραφείου κατέδειξαν πως η εκστρατεία υπέρ του "Ναι" κυριάρχησε στην κάλυψη των μμε.

«Αυτό, μαζί με περιορισμούς στα μμε, τις συλλήψεις δημοσιογράφων και το κλείσιμο μέσων ενημέρωσης, περιόρισε την πρόσβαση των ψηφοφόρων στον πολυφωνία των απόψεων», ανέφερε η επικεφαλής της αποστολής.

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας αποφάσισε την τελευταία στιγμή την Κυριακή να καταμετρήσει ψήφους που δεν είχαν σφραγιστεί από τους αξιωματούχους.

Tags
Back to top button