Υψηλού επιπέδου συναντήσεις είχαν στην Αθήνα, ανώτατα στελέχη των δύο πετρελαϊκών κολοσσών ExxonMobil και της γαλλικής Total με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη, με επίκεντρο τη διενέργεια των απαιτουμένων ερευνών σε υποσχόμενα κοιτάσματα υδρογονανθράκων κυρίως νοτίως της Κρήτης.
Οι δύο εταιρείες στις επαφές τους συνοδεύτηκαν και από τα ΕΛΠΕ αφού σύμφωνα με τους σχεδιασμούς αναμένεται ίδρυση κοινοπραξίας μεταξύ αυτών των τριών εταιρειών.
Επισημαίνεται από τους αρμοδίους και μάλιστα με επιμονή ότι οι εταιρείες ExxonMobil και Total είναι οι μόνες οι οποίες προέβησαν σε αγορά των δεδομένων που προέκυψαν από τις προκαταρκτικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
Αυτό το στοιχείο πιστοποιεί και το πολύ σοβαρό ενδιαφέρον των δύο αυτών εταιρειών για τη διερεύνηση και στη συνέχεια εξόρυξη υδρογονανθράκων από την Ελλάδα.
Επίσης επισημαίνεται αρμοδίως πως τόσο η ExxonMobil όσο και η Total, ιδιαιτέρως η δεύτερη, έχουν ενεργοποιηθεί στην εξόρυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης, με την Total να είναι έτοιμη να προχωρήσει σε τεστ καύσης στο οικόπεδο που της έχει παραχωρηθεί νοτιοανατολικά της Πάφου.
Σημειώνεται πως αυτό το οικόπεδο είναι και το επίμαχο σημείο τριβής και αντιπαράθεσης μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας όσον αφορά τις αδικαιολόγητες αιτιάσεις της Άγκυρας που αμφισβητούν την κυπριακή κυριαρχία στην δική της ΑΟΖ.
Αυτό το οικόπεδο αποτελεί και τον στόχο των ναυτικών «γυμνασίων» που πραγματοποίησε πολύ πρόσφατα η Τουρκία στη περιοχή, ενώ πλησίον του οικοπέδου της Total επιχειρούσε μέχρι και τις προηγούμενες ημέρες το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» της Τουρκίας.
Το γεγονός ότι οι τρεις ενδιαφερόμενες για τη σύσταση κοινοπραξίας εταιρείες είχαν επίσημες επαφές σε ανώτατο δυνατό επίπεδο, προδίδει και το πραγματικό ενδιαφέρον τους για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες.
Σε σχετική ανακοίνωση του Γιάννη Δραγασάκη αναφέρεται ότι: «Η κυβέρνηση εξετάζει με συστηματικό τρόπο τις δυνατότητες αξιοποιήσεις του φυσικού πλούτου της χώρας πάντα με όρους περιβαλλοντικής προστασίας, διαφάνειας και μεγιστοποίησης του οφέλους για την κοινωνική ασφάλιση».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του Γιώργου Σταθάκη που επιβεβαίωσε το ραντεβού και αναφέρει ότι συζητήθηκαν οι προοπτικές εξερεύνησης και αξιοποιήσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Αρμόδιοι παράγοντες διατηρούν χαμηλούς τόνους και συνιστούν υπομονή σχετικά με τις ενδείξεις που έχουν προκύψει από τις προκαταρκτικές έρευνες στις περιοχές της νοτίου Κρήτης σχετικά με τις δυνατότητες εξόρυξης υδρογονανθράκων.
Είναι προφανές ότι η επιλογή των αρμοδίων φορέων να διατηρήσουν χαμηλό προφίλ ως προς το ζήτημα αυτό οφείλεται στις ιδιαίτερα ευαίσθητες ισορροπίες οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψιν σε τέτοιου είδους θέματα που αφορούν τόσο τις στρατηγικές επιλογές της χώρας όσο και τις στρατηγικές επιλογές των διεθνών πετρελαϊκών κολοσσών.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι επίσημοι φορείς δεν προβαίνουν σε λεπτομερείς αναφορές σχετικά με τους σχεδιασμούς τους, στάση την οποία τηρούν και τα σοβαρά holdings της διεθνούς αγοράς.