Μήπως παρατηρήσατε πως τελευταία έχετε μια περισσότερη δυσκολία στο να σηκωθείτε από το κρεβάτι; Αν ναι, τότε θα πρέπει να μάθετε πως πίσω από αυτό «κρύβεται» η Dysania.
Τι είναι η δυσανία;
Πρόκειται για μια έννοια που σπάνια ακούμε και διαβάζουμε, ένας όρος που περιγράφει την κατάσταση «δυσκολεύομαι να σηκωθώ από το κρεβάτι το πρωί», όπως εξηγεί στο BBC ο Δρ. Mark Salter, από το Βασιλικό Κολέγιο Ψυχιατρικής. «Είναι μια συμπεριφορά που παρατηρείται μερικές φορές σε εκείνους που πάσχουν από μια μεγάλη καταθλιπτική διαταραχή».
Αν και δεν είναι ιατρικά αναγνωρισμένη, δεν αφορά στο ότι ο «ασθενής» νοιώθει πιο νυσταγμένος από το συνηθισμένο, αλλά είναι μια χρόνια αδυναμία να κατέβει από το κρεβάτι.
Οι πάσχοντες μπορούν να μείνουν στο κρεβάτι για αρκετές ημέρες και συχνά αισθάνονται άγχος στη σκέψη του να σηκωθούν. Μπορούν επίσης να αισθάνονται «λαχτάρα» να επιστρέψουν στο κρεβάτι μόλις το αφήσουν.
Αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι είναι απίθανο να διαγνωστείτε με Dysania. Συνήθως θεωρείται ότι αποτελεί σύμπτωμα υποκείμενης κατάστασης όπως κατάθλιψη ή σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.
Για να προσδιοριστεί αν κάποιος αντιμετωπίζει Dysania ή clinomania – ένας στενά συνδεδεμένος όρος που αναφέρεται στην επιθυμία να παραμείνει κάποιος στο κρεβάτι όλη την ημέρα – ο Δρ. Salter εξηγεί πως πρώτα πρέπει να αποκλείσει ότι είναι κάτι οργανικό.
Τι μπορεί να φταίει;
«Η διαταραχή του ύπνου, ο λήθαργος είναι σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης. Τα άτομα με σοβαρή κατάθλιψη, για παράδειγμα, μπορεί να μην είναι σε θέση να σηκώσουν το χέρι τους για να πιουν ένα ποτήρι νερό», δηλώνει.
Αν δεν είστε σίγουροι ότι ο λήθαργός σας μπορεί να είναι πιο σοβαρός από τον κανονικό, δοκιμάστε να κοιμηθείτε περισσότερο αλλάζοντας τις συνήθειες σας. Κατ ‘αρχάς, προσπαθήστε να ρυθμίσετε το πόσο θα κοιμηθείτε.
Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται μεταξύ έξι με εννέα ώρες, οπότε ασκηθείτε όταν πρέπει να σηκωθείτε και στη συνέχεια ακολουθήστε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου. Βασικό κλειδί, είναι η χαλάρωση πριν το κρεβάτι είτε με ένα χαλαρωτικό μπάνιο είτε με κάποια ελαφριά άσκηση, όπως γιόγκα.
Μην ξεχάσετε να απομακρύνετε ηλεκτρικές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα και λάπτοπ. Και τέλος, εάν δυσκολεύεστε πραγματικά, δοκιμάστε το σεξ – σε αντίθεση με άλλες σωματικές δραστηριότητες, το σεξ φέρνει τη πολυπόθητη νύστα.