Ο κόσμος έχει ήδη λάβει προειδοποιήσεις για μία νέα πανδημία, η οποία θα έρθει «στη ζωή μας» και πως το να προσποιούμαστε το αντίθετο είναι «αφελές», εξήγησε ο Devi Sridhar, βασικός σύμβουλος στις Ηνωμένες Πολιτείες και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, σύμφωνα με πληροφορίες από Dailystar
Σύμφωνα με τον Guardian, ο καθηγητής εξήγησε πώς ο ιατρικός κόσμος είναι «απογοητευμένος» καθώς οι ηγέτες και οι πολιτικοί επικεντρώνονται περισσότερο στις «πολιτικές προτεραιότητες» παρά στη δημόσια υγεία. Ισχυρίστηκε επίσης, ότι ο κόσμος φαίνεται να μην θέλει να δεχτεί ότι μια νέα πανδημία απειλεί τη ζωή και την καθημερινότητά μας, αλλά και το ότι πρόκειται για κάτι αναπόφευκτο.
Απειλή για νέα πανδημία από κοκτέιλ ιών στην Βραζιλία
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε μια συνάντηση χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος το 2019 σχετικά με την αντιμετώπιση της ετοιμότητας για την πανδημία: «Η απάντηση από τους υπουργούς σε αυτές τις χώρες ήταν ότι ανησυχούσαν περισσότερο για την παροχή βασικής υγειονομικής περίθαλψης στους πληθυσμούς τους, αντί να αντιμετωπίσουν την προοπτική υπαρξιακών απειλών.
«Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σήμερα καθυστερήσεις στη θεραπεία του καρκίνου, συναντούν μεγάλες αναμονές όταν καλούν ασθενοφόρα και παραπονούνται για δυσκολίες στο κλείσιμο ραντεβού με γιατρούς. Αλλά το να προσποιούμαστε ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε την απειλή μιας νέας πανδημίας στη ζωή μας είναι, στην καλύτερη περίπτωση, αφελές. Σίγουρα πρέπει να υπάρχει τρόπος να γίνουν και τα δύο».
Το Συντηρητικό Κόμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο επικρίθηκε τις τελευταίες ημέρες για τον χειρισμό της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας, με την ικανοποίηση των Βρετανών να λέγεται ότι είναι στο χαμηλότερο επίπεδο. Ο καθηγητής Sridhar πρόσθεσε: «Αυτές είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ειδικοί καθώς προσπαθούμε να σχεδιάσουμε την αντιμετώπιση μιας μελλοντικής πανδημίας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι δύσκολο να υποστηρίξουμε έναν πιθανό παθογόνο παράγοντα που θα μπορούσε να επηρεάσει τη χώρα, όταν το NHS καταρρέει».