Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Interview: Ανάκαμψη για ΝΔ - Oριακά δεύτερο το ΠΑΣΟΚ

Μετά από μήνες φθοράς, η ΝΔ καταγράφει άνοδο 2,1 μονάδων σε σχέση με τον Μάρτιο. Ωστόσο, η απόσταση από την αυτοδυναμία παραμένει ακόμη σημαντική, όπως δείχνει η νέα δημοσκόπηση της Interview για την POLITIC, καθώς το 24,3% στην πρόθεση ψήφου εξακολουθεί να θεωρείται ποσοστό χαμηλής συσπείρωσης για κυβερνών κόμμα.

Το ΠΑΣΟΚ δεν ενισχύεται ουσιαστικά, αλλά επωφελείται από τη μικρή πτώση της Πλεύσης Ελευθερίας η οποία χάνει 1,7 μονάδες σε σχέση με τον Μάρτιο και επιστρέφει στη δεύτερη θέση. Με 11,5%, έναντι 11% της Πλεύσης, το ΠΑΣΟΚ παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον Μάρτιο (11%).

Η Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ παραμένουν σε σταθερή τροχιά στο 8% και 7% αντίστοιχα, ενώ ΣΥΡΙΖΑ (4%), Κίνημα Δημοκρατίας (3,9%), Φωνή Λογικής (3,4%), ΜέΡΑ 25 (3,4%) και ΝΙΚΗ (3,2%) κινούνται στα όρια κοινοβουλευτικής εισόδου.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων αυξάνεται κατά 2,1 μονάδες (Μάρτιος: 11,1% – Απρίλιος: 13,2%), επιβεβαιώνοντας ότι η κοινωνία παραμένει σε αναζήτηση εναλλακτικής.

Αναλυτικά στην εκτίμηση ψήφου, τα κόμματα λαμβάνουν (σε παρένθεση η καθαρή πρόθεση ψήφου):

ΝΔ: 29% (24,3%)

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 13,2% (11,5%)

Πλεύση Ελευθερίας (Ζ. Κωνσταντοπούλου): 12,8% (11%)

Ελληνική Λύση (Κ. Βελόπουλος): 8,9% (8%)

ΚΚΕ: 7,9% (7%)

ΣΥΡΙΖΑ: 4,8% (4%)

Κίνημα Δημοκρατίας (Στ. Κασσελάκης): 4,2% (3,9%)

ΝΙΚΗ: 4% (3,2%)

Φωνή Λογικής (Αφρ. Λατινοπούλου): 3,9% (3,4%)

ΜέΡΑ25 (Γ. Βαρουφάκης): 3,6% (3,4%)

Νέα Αριστερά: 1,5% (1,4%)

Χαμηλά εκλογικά ταβάνια – Η ΝΔ δεν φτάνει το ποσοστό των τελευταίων εκλογών

Το εκλογικό ταβάνι της Νέας Δημοκρατίας στο 35% αποδεικνύει ότι, ακόμη και στην καλύτερη εκδοχή της, δεν προσεγγίζει το 41% που κατέγραψε στις εθνικές εκλογές του 2023.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει εκλογικό ταβάνι 18,5%, δείχνοντας ότι έχει περιθώριο ανόδου, αλλά όχι εκρηκτικής. Παρά τη δημοσκοπική της άνοδο τους προηγούμενους μήνες, η Πλεύση Ελευθερίας δείχνει να έχει φτάσει κοντά στα όριά της, καθώς το εκλογικό της ταβάνι (14,9%) είναι ουσιαστικά χαμηλότερο από αυτό του ΠΑΣΟΚ, περιορίζοντας τη δυνατότητα να ανατρέψει την όποια δυναμική του στον αντιπολιτευτικό χώρο.

Με εκλογικό ταβάνι μόλις 10%, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει δομική αδυναμία να ανακτήσει τον ρόλο της μεγάλης αντιπολιτευτικής δύναμης. Το όριο αυτό επιβεβαιώνει τη συνεχή πτώση και τη συρρίκνωση της βάσης του.

Το πολιτικό συμπέρασμα είναι σαφές: κανένα κόμμα δεν μπορεί να φτάσει την αυτοδυναμία, και το εκλογικό τοπίο παραμένει πολυκερματισμένο. Οι συμμαχίες ή οι νέες πολιτικές εκφράσεις ίσως καταστούν αναγκαίες, αν το εκλογικό σώμα συνεχίσει να απορρίπτει τα μεγάλα ποσοστά που έδινε μέχρι πρότινος σε κυβερνητικές επιλογές.

Πρώτος, αλλά με αστερίσκο, ο Μητσοτάκης απέναντι στον "κανέναν”

Το σάρωμα της δυσπιστίας προς το σύνολο της πολιτικής τάξης αποτυπώνεται ξεκάθαρα: σχεδόν ένας στους τέσσερις πολίτες αρνείται να δώσει εμπιστοσύνη σε οποιονδήποτε πολιτικό αρχηγό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 29,7%, αλλά ο "κανένας" τον ακολουθεί κατά πόδας με 27,3%.

Την ίδια στιγμή, οι υπόλοιποι αρχηγοί βρίσκονται σε χαμηλότατα επίπεδα αποδοχής, αδυνατώντας να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια.

Κωνσταντοπούλου: 9,4%

Ανδρουλάκης: 7,7%

Βελόπουλος: 6,3%

Κουτσούμπας: 5,2%

Τα μέτρα δεν πείθουν – 6 στους 10 λένε πως κινούνται σε λάθος κατεύθυνση

Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για συνταξιούχους και ενοικιαστές δεν αλλάζουν το κλίμα. Το 59% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι κινούνται σε λάθος κατεύθυνση, σε αντίθεση με το 36% που τα κρίνει θετικά.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το εύρημα σύμφωνα με το οποίο, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (69%) θεωρεί ότι τα χρήματα για τις παροχές προέρχονται από την υπερφορολόγηση, και μόλις το 6% αποδίδει τα ποσά σε οικονομική ανάπτυξη. Το 21% αποδίδει τα ποσά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Το 77% των πολιτών δηλώνει ότι δεν ωφελήθηκε από κάποιο κυβερνητικό μέτρο. Μόνο το 10% λέει ότι τα μέτρα "τους έπιασαν", ενώ 13% δεν είναι ακόμη σίγουρο.

Tags
Back to top button