
Μετά από μήνες φθοράς, η ΝΔ καταγράφει άνοδο 2,1 μονάδων σε σχέση με τον Μάρτιο. Ωστόσο, η απόσταση από την αυτοδυναμία παραμένει ακόμη σημαντική, όπως δείχνει η νέα δημοσκόπηση της Interview για την POLITIC, καθώς το 24,3% στην πρόθεση ψήφου εξακολουθεί να θεωρείται ποσοστό χαμηλής συσπείρωσης για κυβερνών κόμμα.
Το ΠΑΣΟΚ δεν ενισχύεται ουσιαστικά, αλλά επωφελείται από τη μικρή πτώση της Πλεύσης Ελευθερίας η οποία χάνει 1,7 μονάδες σε σχέση με τον Μάρτιο και επιστρέφει στη δεύτερη θέση. Με 11,5%, έναντι 11% της Πλεύσης, το ΠΑΣΟΚ παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον Μάρτιο (11%).
Η Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ παραμένουν σε σταθερή τροχιά στο 8% και 7% αντίστοιχα, ενώ ΣΥΡΙΖΑ (4%), Κίνημα Δημοκρατίας (3,9%), Φωνή Λογικής (3,4%), ΜέΡΑ 25 (3,4%) και ΝΙΚΗ (3,2%) κινούνται στα όρια κοινοβουλευτικής εισόδου.
Το ποσοστό των αναποφάσιστων αυξάνεται κατά 2,1 μονάδες (Μάρτιος: 11,1% – Απρίλιος: 13,2%), επιβεβαιώνοντας ότι η κοινωνία παραμένει σε αναζήτηση εναλλακτικής.
Αναλυτικά στην εκτίμηση ψήφου, τα κόμματα λαμβάνουν (σε παρένθεση η καθαρή πρόθεση ψήφου):
ΝΔ: 29% (24,3%)
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 13,2% (11,5%)
Πλεύση Ελευθερίας (Ζ. Κωνσταντοπούλου): 12,8% (11%)
Ελληνική Λύση (Κ. Βελόπουλος): 8,9% (8%)
ΚΚΕ: 7,9% (7%)
ΣΥΡΙΖΑ: 4,8% (4%)
Κίνημα Δημοκρατίας (Στ. Κασσελάκης): 4,2% (3,9%)
ΝΙΚΗ: 4% (3,2%)
Φωνή Λογικής (Αφρ. Λατινοπούλου): 3,9% (3,4%)
ΜέΡΑ25 (Γ. Βαρουφάκης): 3,6% (3,4%)
Νέα Αριστερά: 1,5% (1,4%)
Χαμηλά εκλογικά ταβάνια – Η ΝΔ δεν φτάνει το ποσοστό των τελευταίων εκλογών
Το εκλογικό ταβάνι της Νέας Δημοκρατίας στο 35% αποδεικνύει ότι, ακόμη και στην καλύτερη εκδοχή της, δεν προσεγγίζει το 41% που κατέγραψε στις εθνικές εκλογές του 2023.
Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει εκλογικό ταβάνι 18,5%, δείχνοντας ότι έχει περιθώριο ανόδου, αλλά όχι εκρηκτικής. Παρά τη δημοσκοπική της άνοδο τους προηγούμενους μήνες, η Πλεύση Ελευθερίας δείχνει να έχει φτάσει κοντά στα όριά της, καθώς το εκλογικό της ταβάνι (14,9%) είναι ουσιαστικά χαμηλότερο από αυτό του ΠΑΣΟΚ, περιορίζοντας τη δυνατότητα να ανατρέψει την όποια δυναμική του στον αντιπολιτευτικό χώρο.
Με εκλογικό ταβάνι μόλις 10%, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει δομική αδυναμία να ανακτήσει τον ρόλο της μεγάλης αντιπολιτευτικής δύναμης. Το όριο αυτό επιβεβαιώνει τη συνεχή πτώση και τη συρρίκνωση της βάσης του.
Το πολιτικό συμπέρασμα είναι σαφές: κανένα κόμμα δεν μπορεί να φτάσει την αυτοδυναμία, και το εκλογικό τοπίο παραμένει πολυκερματισμένο. Οι συμμαχίες ή οι νέες πολιτικές εκφράσεις ίσως καταστούν αναγκαίες, αν το εκλογικό σώμα συνεχίσει να απορρίπτει τα μεγάλα ποσοστά που έδινε μέχρι πρότινος σε κυβερνητικές επιλογές.
Πρώτος, αλλά με αστερίσκο, ο Μητσοτάκης απέναντι στον "κανέναν”
Το σάρωμα της δυσπιστίας προς το σύνολο της πολιτικής τάξης αποτυπώνεται ξεκάθαρα: σχεδόν ένας στους τέσσερις πολίτες αρνείται να δώσει εμπιστοσύνη σε οποιονδήποτε πολιτικό αρχηγό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 29,7%, αλλά ο "κανένας" τον ακολουθεί κατά πόδας με 27,3%.
Την ίδια στιγμή, οι υπόλοιποι αρχηγοί βρίσκονται σε χαμηλότατα επίπεδα αποδοχής, αδυνατώντας να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια.
Κωνσταντοπούλου: 9,4%
Ανδρουλάκης: 7,7%
Βελόπουλος: 6,3%
Κουτσούμπας: 5,2%
Τα μέτρα δεν πείθουν – 6 στους 10 λένε πως κινούνται σε λάθος κατεύθυνση
Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για συνταξιούχους και ενοικιαστές δεν αλλάζουν το κλίμα. Το 59% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι κινούνται σε λάθος κατεύθυνση, σε αντίθεση με το 36% που τα κρίνει θετικά.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το εύρημα σύμφωνα με το οποίο, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (69%) θεωρεί ότι τα χρήματα για τις παροχές προέρχονται από την υπερφορολόγηση, και μόλις το 6% αποδίδει τα ποσά σε οικονομική ανάπτυξη. Το 21% αποδίδει τα ποσά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Το 77% των πολιτών δηλώνει ότι δεν ωφελήθηκε από κάποιο κυβερνητικό μέτρο. Μόνο το 10% λέει ότι τα μέτρα "τους έπιασαν", ενώ 13% δεν είναι ακόμη σίγουρο.