Οι προσπάθειες της κοινότητας Διερώνας και του Τμήματος Αρχαιοτήτων για ανοικοδόμηση της παλαιάς εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ευοδώθηκαν μετά από δέκα χρόνια και χάρη στη σημαντική οικονομική εισφορά ζεύγους Ρώσων επισκεπτών.
Όλη η κοινότητα είναι κατασυγκινημένη, δηλώνει στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, Λουκία Λαζάρου, προσθέτοντας πως τα θυρανοίξια θα τελεστούν την Κυριακή, 27 Αυγούστου και ώρα 18.30, από τον Χωροεπίσκοπο Αμαθούντας Νικόλαο, ενώ θα ακολουθήσει Εσπερινός και δεξίωση με ζωντανή μουσική και φαγητό, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την επίπλωση του Ναού.
Όπως μας εξηγεί η κ.Λαζάρου, το 2007 δημιουργείται η επιτροπή υπέρ ανοικοδομήσεως του ιστορικού αυτού μνημείου και το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανέλαβε να συνεισφέρει το 50% του κόστους που έφτανε συνολικά τις 400 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, παρά τις εισφορές και τις προσπάθειες των εκάστοτε κοινοτικών συμβουλίων, το ποσό ποτέ δεν συμπληρώθηκε, μέχρι μια καθοριστική συγκυρία.
Από ποιους έγινε η προσφορά
Το όραμα της κοινότητας έγινε πραγματικότητα χάρη στην εισφορά από το ζεύγος των Ρώσων Αλεξέι και Τατιάνας Μορόζοφ, οι οποίοι συχνά επισκέπτονται την Λάρνακα και την εκκλησία Αγίου Λαζάρου, όπου λειτουργεί ο Πατήρ Μακάριος, με καταγωγή από τη Διερώνα.
Το ζεύγος Μορόζοφ προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει την εκκλησία και ρωτώντας τον Πατέρα Μακάριο πώς μπορούσαν να το πράξουν, αυτός τους μίλησε για το χωριό του, την ιστορική εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και τις προσπάθειες ανοικοδόμησής της.
Επισκεπτόμενοι την κοινότητα, οι Μορόζοφ αποφασίζουν να στηρίξουν με 100 χιλιάδες ευρώ την επιτροπή του ναού και έτσι οι οικοδομικές εργασίες παίρνουν το δρόμο της ολοκλήρωσής τους.
Το κοινοτικό συμβούλιο Διερώνας, εις ένδειξη εκτίμησης προς τον Αλεξέι Μορόζοφ, θα δώσει το όνομά του σε ένα μέρος του κεντρικού δρόμου που περνά από το χωριό. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 18.00, πριν την τελετή για τα θυρανοίξια του ναού.
Υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν
Η Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής σημειώνει πως, παρά την ολοκλήρωση των εργασιών ανοικοδόμησης, υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν, όπως η επίπλωση του ναού και η τοπιοτέχνηση της αυλής, προσθέτοντας πως για το σκοπό αυτό θα διατεθούν τα έσοδα της χοροεσπερίδας που θα ακολουθήσει στο Πολιτιστικό Κέντρο Διερώνας.
Ιστορικά, η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που χρονολογείται στα μέσα του 15ου αιώνα και έχει κηρυχτεί ως αρχαίο μνημείο, καταγράφεται ως η εκκλησία που εξυπηρετούσε κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και πιθανόν και της Ενετοκρατίας τους κατοίκους του χωριού Διερώνας και δυο άλλων οικισμών, τους «Μύλους» και την «Κάτω Διερώνα».
Το 1883 κτίζεται η νέα εκκλησία μέσα στο χωριό και έτσι η παλαιά λειτουργεί μόνο 1-2 φορές το χρόνο, ενώ το 1910 πυρκαγιά κατάστρεψε το εικονοστάσι. Η περίοδος της ανεξαρτησίας βρήκε την εκκλησία σε κακή κατάσταση με τις τοιχογραφίες της να έχουν καταστραφεί και την οροφή με τα πρώτα σημάδια κατάρρευσης. Από τότε μέχρι το 2007, που αποφασίστηκε η ανοικοδόμησή της, αφέθηκε στη φθορά του χρόνου και μετά τους τελευταίους σεισμούς η οροφή και μέρος από τους τοίχους κατέρρευσαν.
πηγή: