Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διάσκεψη για το μεταναστευτικό χωρίς την Ελλάδα! – Το Βερολίνο «πουλάει» την Αθήνα και προχωράει σε απευθείας συμφωνία με την Τουρκία!

Κύρια θέματα, Φάκελος Τουρκία • 15/03/2021 - 8:56
Διάσκεψη για το μεταναστευτικό χωρίς την Ελλάδα! - Το Βερολίνο «πουλάει» την Αθήνα και προχωράει σε απευθείας συμφωνία με την Τουρκία!

Το «colpo grosso» της Άγκυρας για να βρει το χαμένο τουριστικό συνάλλαγμα

Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

H Γερμανία για άλλη μια φορά προχώρησε σε ανθελληνικές ενέργειες και όπως είχε κάνει στις διασκέψεις για την Λιβύη κατά τις οποίες αν και η Ελλάδα είχε έννομο συμφέρον δεν προσκλήθηκε, έτσι και τώρα προχωράει σε απευθείας διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για μια νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Το μεταναστευτικό αφορά την Ελλάδα σε ποσοστό 100% αφού οι αλλοδαποί για να έρθουν στην Ευρώπη περνούν από το ελληνικό έδαφος.

Ανησυχούν στην Αθήνα για συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι»

Έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν στην Αθήνα για ότι αποφασιστεί, αφού οι διασκέψεις που είχε οργανώσει η Γερμανία για το λιβυκό εν τέλει κατέληξαν στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας η οποία αναγνωρίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο με το οποίο η Τουρκία αρπάζει ελληνική υφαλοκρηπίδα από το Καστελόριζο μέχρι την Κρήτη.

σημειώνει, στην ηλεκτρονική της έκδοση, ότι “πέντε χρόνια αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, το Βερολίνο και η ‘Άγκυρα διαπραγματεύονται για μία νέα εκδοχή της συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt από γερμανικής πλευράς συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, εκτός της καγκελαρίας, το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και το γραφείο του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και προέδρου του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ. Από τουρκικής πλευράς τη διαπραγμάτευση συντονίζει το γραφείο του αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι”.

Αυτό σημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν σε υψηλό επίπεδο και θα παρθούν αποφάσεις για εμάς χωρίς… εμάς.

Βέβαια, ότι αποφασισθεί θα πρέπει να εγκριθεί στο τέλος από την ολομέλεια της ΕΕ, αλλά όλοι γνωρίζουν πως ο «πυρήνας» της συμφωνίας ξεκινάει πάντα από την Γερμανία.

Η Ελλάδα μένει εκτός διαπραγμάτευσης όπως είχε γίνει και με την Λιβύη

Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι “υπό διαπραγμάτευση είναι και τα σημεία εκείνα, στα οποία θεωρείται μάλλον ανέφικτη μία συμφωνία. Επιπλέον, η Ελλάδα, που επηρεάζεται άμεσα από τη μετανάστευση χιλιάδων ανθρώπων προς την ΕΕ μέσω Τουρκίας, μένει εκτός (διαπραγμάτευσης).

Και αυτό δεν αρέσει καθόλου στην κυβέρνηση της Αθήνας. Ομοσπονδιακή κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχουν απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα του Handelsblatt. Ούτε η τουρκική κυβέρνηση παίρνει θέση επί του θέματος δημοσίως. Ωστόσο, η συζήτηση συνεχίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς στο παρασκήνιο».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα ο χρόνος πιέζει για τους εξής λόγους: «Τα χρήματα που προέβλεπε η συμφωνία για το προσφυγικό του 2016 έχουν ήδη δαπανηθεί. Τουρκικές ΜΚΟ αναμένουν διακαώς νέα οικονομική βοήθεια»

“Αν δεν λάβουμε σύντομα περισσότερα χρήματα, θα πρέπει να τερματίσουμε τις δράσεις μας” λέει ο Ιμπραήμ Ντιζμάν, συνεργάτης της οργάνωσης για τα δικαιώματα των προσφύγων Mülteciler Dernegi στην Κωνσταντινούπολη.

Οι Τούρκοι θέλουν λεφτά και συγκεκριμένα συνάλλαγμα για να στηρίξουν την τουρκική λίρα

Φυσικά, αυτό ακούγεται ως απειλή, διότι απλούστατα αν η Τουρκία δεν πάρει τα χρήματα που ζητάει θα ανοίξει τα σύνορά της για να διοχετευθούν τα τρία εκατομμύρια μεταναστών που διαβιούν στο έδαφός της, προς την Ελλάδα.

Η παράνομη μετανάστευση ακόμα παραμένει το ισχυρότερο τουρκικό όπλο κατά της Ελλάδας, στην παρούσα φάση όμως, λόγω των οικονομικών δυσχερειών και της έλλειψης συναλλάγματος οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να «εισπράξουν» όσο περισσότερα χρήματα μπορούν και έχουν τον τρόπο να πιέσουν.

Οι Τούρκοι θέλουν πάση θυσία να στηρίξουν την τουρκική λίρα για αυτό και χρειάζονται ευρώ ή δολάρια, στην συγκεκριμένη περίπτωση κυνηγούν τα ευρώ της ΕΕ καθώς από τον τουρισμό δεν αναμένεται να έχουν επαρκή έσοδα για τουλάχιστον τρία χρόνια λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στις 25 Μαρτίου συναντώνται οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να γίνει μία πρώτη δημόσια συζήτηση γι αυτό το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί να συγκληθεί μέχρι τον Ιούλιο μία σύνοδος κορυφής της ΕΕ με συμμετοχή και της Τουρκίας.

Πολλοί από αυτούς που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις αμφιβάλουν εάν μπορεί να τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Τέλος, όσον αφορά την ελληνική πτυχή της υπόθεσης, το Handelsblatt σημειώνει ότι “στην Αθήνα παρακολουθούν με καχυποψία τις διερευνητικές συνομιλίες. Το ότι η καγκελάριος Μέρκελ, όπως και στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας τον Μάρτιο του 2016, παίρνει επάνω της το θέμα, προκαλεί ‘ανάμεικτα συναισθήματα’, λέει ένας διπλωμάτης στην Αθήνα”.

Tags
Back to top button