Άσχημα φαίνεται να "μπήκε" το 2024 για τους "γείτονες", με διακεκριμένο Τούρκο Γεωλόγο να προειδοποιεί για έναν ισχυρό σεισμό που θα πλήξει τη χώρα του τους επόμενους μήνες, επισημαίνοντας ότι ο φλοιός της γης βρίσκεται στα πρόθυρα ρήξης.
Διάσημος Τούρκος σεισμολόγος προειδοποιεί για μεγάλο σεισμό τους επόμενους μήνες στη χώρα του
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ogun Ahmet Arkan, διάσημο γεωφυσικό από την Τουρκία, υπάρχει άμεσος κίνδυνος ισχυρού σεισμού στην περιοχή, όπως αναφέρει , επισημαίνοντας:
Αν και δεν μπορεί να προσδιορίσει την ακριβή τοποθεσία, ισχυρίζεται ότι μπορεί να συμβεί στην περιοχή της Ανατολίας της Τουρκίας μέχρι την άνοιξη.
Η ένταση σε αυτή την περιοχή αυξάνεται σταθερά και αν φτάσει στο αποκορύφωμά της, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρήξη του φλοιού της Γης, όπως αναφέρει το «Al-Arabiya».
Ο καθηγητής Αρκάν τονίζει ότι αυτός ο σεισμός θα μπορούσε να χτυπήσει χωρίς προειδοποίηση, ακόμη κι αν δεν έχουν προηγηθεί ισχυρές σεισμικές δραστηριότητες στην περιοχή.
Προτρέπει τις τουρκικές αρχές να λάβουν προληπτικά μέτρα για να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανές ζημιές.
Πιθανόν να σημειωθεί πριν την άνοιξη στην Ανατολία σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ
Σε συνέντευξή του στο Haber Global TV, δήλωσε, "Πιστεύω ότι είναι πιθανό να γίνουμε μάρτυρες ενός σεισμού πριν από την άνοιξη, αλλά η ακριβής τοποθεσία του παραμένει αβέβαιη. Δυστυχώς, τα σημάδια δείχνουν μια αυξανόμενη πιθανότητα, ιδιαίτερα στην Ανατολία."
Το πάχος του φλοιού της Γης σε αυτήν την περιοχή κινδύνου είναι περίπου 43 km. Όπως έχει σήμερα, ο ανώτερος φλοιός αντιστέκεται στη ρήξη. Ωστόσο, εάν η πίεση φτάσει σε κρίσιμο σημείο, αναμένεται ένα σεισμικό γεγονός μεγέθους περίπου 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένας καταστροφικός σεισμός έπληξε τη νότια Τουρκία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερα από 50.000 άτομα. Αυτό χρησιμεύει ως έντονη υπενθύμιση των πιθανών συνεπειών και της ανάγκης για προληπτικά μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων μελλοντικών σεισμικών γεγονότων."
Οι προειδοποιήσεις του καταξιωμένου Έλληνα Καθηγητή Γεωλογίας Λέκκα
με αφορμή τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που είχε επίκεντρο νότια της Κωνσταντινούπολης κοντά στην Προύσα και έγινε ιδιαίτερα αισθητός κυρίως στην ασιατική πλευρά της μεγαλούπολης, στην Προύσα και στις γύρω περιοχές, είχαμε αναφερθεί στην εκτίμηση του καταξιωμένου Έλληνα Καθηγητή Γεωλογίας Λέκκα, ο οποίος επεσήμανε:
"Έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης όχι για την Ελλάδα, είπε ο κ. Ευθύμης Λέκκας, Πρόεδρος ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών μιλώντας στην ΕΡΤ. «Δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη θα επηρεάσει και την Ελλάδα».
«Όταν θα ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης θα δούμε τα χαρακτηριστικά για να δούμε εάν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο» ανέφερε.
«Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι-Έτοιμο να σπάσει το ρήγμα της Ανατολίας».
Οι Τούρκοι ετοίμασαν σχέδιο εκκένωσης της Κωνσταντινούπολης
Η Τουρκία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ενός σεισμού μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που θεωρείται πιθανόν να πλήξει την Κωνσταντινούπολη, το οποίο στοχεύει στοχεύει στη μείωση της απώλειας ζωών, επιταχύνοντας την εκκένωση κατοικιών σε πιθανό σεισμό 7,5 μεγέθους.
Χιλιάδες κατοικίες προβλέπεται να εκκενωθούν σε τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με το νέο σχέδιο που δημιούργησε το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, το οποίο προβλέπει:
"Τα θύματα καταστροφών που θέλουν να μεταβούν στις επαρχίες ή στις πατρίδες τους θα μεταφερθούν στις καθορισμένες περιοχές με θαλάσσια, αεροπορικά, χερσαία και σιδηροδρομικά οχήματα.
Σε περίπτωση πιθανής καταστροφής, οι πολίτες θα σταλούν σε συγκεκριμένα σημεία στις ανατολικές και ευρωπαϊκές πλευρές της Κωνσταντινούπολης με αυτοκίνητα.
Οι πολίτες με αναπηρία θα έχουν προτεραιότητα, όπως επίσης τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες.
Ο Οργανισμός Σχεδιασμού της Κωνσταντινούπολης (IPA), εκτιμά ότι τουλάχιστον 48.000 κτίρια θα υποστούν σοβαρές ζημιές σε σεισμό 7,5 μεγέθους, ενώ άλλα 194.000 θα καταγράψουν τουλάχιστον ζημίες μεσαίας σοβαρότητας.
Πως θα επηρεαστούν οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και τα Ελληνοτουρκικά;
Η πρόσφατη "Διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας¨Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων για την αντιμετώπιση από κοινού φυσικών καταστροφών, σε συγκερασμό με το θετικό κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις μας, συνηγορούν υπέρ της προσφοράς μεγάλης βοήθειας της Ελλάδας προς τον δοκιμασμένο τουρκικό λαό. σε περίπτωση νέου μεγάλου σεισμού στην χώρα του.
Συνεπώς εκτίμησή μας είναι ότι θα δούμε ακόμη μεγαλύτερη προσφορά βοήθειας από τη χώρα μας προς την Τουρκία σε σχέση με τους σεισμούς του 2023.
Ωστόσο είναι γνωστό ότι η Τουρκική οικονομία είναι προβληματική και πως για την αντιμετώπιση μιας τυχόν νέας τεράστιας φυσικής καταστροφής θα χρειαστούν κεφάλαια τα οποία θα εκπηγάσουν από ξένη βοήθεια αλλά και από αναδρομολόγηση οικονομικών πόρων από τον προϋπολογισμό της χώρας.
Η Τουρκία θα πρέπει να επουλώσει ξανά πληγές της από την νέα τεράστια καταστροφή και γιαυτό θα χρειαστεί την βοήθεια των ΗΠΑ-ΕΕ.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της επιθετικής ρητορικής του Ερντογάν και Υπουργών του κατά της Δύσης το επόμενο χρονικό διάστημα, συμβάλλοντας στην δημιουργία ενός κλίματος ύφεσης των αντιθέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των "συμμάχων' της στο ΝΑΤΟ.
Παράλληλα ως συνέπεια της αναγκαιότητας αναδρομολόγησης οικονομικών πόρων από τον προϋπολογισμό της Τουρκίας για την ανακούφιση του δοκιμασμένου τουρκικού λαού, τα εξοπλιστικά προγράμματα της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας θα πάνε πίσω χρονικά.
Κοινώς ένας νέος καταστροφικός σεισμός στην γειτονική χώρα, πράγμα το οποίο τονίζουμε εμφατικά ότι απευχόμαστε, εκτίμησή μας είναι ότι θα έχει ως συνέπεια την μεγαλύτερη στροφή της Τουρκίας προς τη Δύση και τις ΗΠΑ και ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση των σχέσεων με τη χώρα μας, όχι όμως σε σημείο εγκατάλειψης από τους Τούρκους των επιθετικών βλέψεων σε βάρος των νησιών μας στο Αιγαίο και της εξυπηρέτησης του ιδεολογήματος της "Γαλάζιας Πατρίδας".
Αυτές υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν.