Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διάδοχος Μέρκελ σε Μητσοτάκη: Το 2010 έβλεπα θετικά το Grexit, αποδείχθηκε ότι θα ήταν κακή απόφαση

Επίσκεψη εργασίας στο Βερολίνο πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αύριο θα συναντηθεί με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Οι επαφές του Ελληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο ξεκίνησαν ήδη με τη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του CDU συμμετείχαν σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ κατά τη διάρκεια της οποία ο διάδοχος της Aνγκελα Μέρκελ στο CDU δεν δίστασε να κάνει αυτοκριτική για την πολιτική που πρότεινε το κόμμα του στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και την πρόταση που είχε διατυπώσει ο Βόλφανγκ Σόιμπλε για την έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη. Αποκάλυψε μάλιστα ότι και ο ίδιος έβλεπε θετικά ένα προσωρινό Grexit, αλλά όπως είπε, αποδείχθηκε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μια κακή απόφαση.

Καλεσμένοι του Σολτς στο Βερολίνο Μητσοτάκης και Ερντογάν...όμως δεν θα συναντηθούν!

H πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συζήτησης αφορούσε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας η οποία επτέυχθη μετά από δέκα και πλέον χρόνια οικονομικής κρίσης.

«Πριν από χρόνια θυμάμαι ένα πρωτοσέλιδο του Economist την περίοδο της οικονομικής κρίσης με ελικόπτερα πάνω από την Ακρόπολη με τον τίτλο Αποκάλυψη Τώρα. Κάναμε πρόοδο, δεν είναι τόσο μακριά το 2015 όταν η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα μιας τεράστια καταστροφής. Την αποφύγαμε γιατί η λαϊκιστική κυβέρνηση αντιλήφθηκε τις συνέπειες αυτής της επιλογής.

Ο πρώτος μας στόχος ήταν η αποκατάσταση των οικονομικών, μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και αναπτυξιακά μέτρα για να είναι η Ελλάδα δημοφιλής επενδυτικός προορισμός. Η οικονομία αναπτύσσεται σημαντικά περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Καταφέραμε να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα τις προηγούμενες εβδομάδες που ήταν για εμάς ένα μεγάλο κατόρθωμα και σηματοδοτεί το τέλος ενός επίπονου κύκλου. Τώρα που η κανονικότητα έχει αποκατασταθεί, το ερώτημα είναι πώς φέρνουμε την Ελλάδα εγγύτερα στην Ευρώπη.

Πρέπει να συγκλίνουμε με την Ευρώπη και να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Η Ελλάδα που θυμάστε τα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης δεν είναι η σημερινή Ελλάδα. Οι πολίτες αναγνώρισαν ότι κάναμε καλή δουλειά και έχουν προσδοκίες για τη συνέχεια» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. 

Από την πλευρά του ο κ. Μερτς συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές. Η Ελλάδα είναι πλέον ενδιαφέρουσα για τους επενδυτές και η Ελλάδα είναι πλέον ένας ισχυρός πυλώνας της ΕΕ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή που αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις. Χρειαζόμαστε ισχυρούς εταίρους και η Ελλάδα είναι πλέον ισχυρός εταίρος. 

Ο κ. Μερτς που ρωτήθηκε για το grexit που είχε προτείνει το κόμμα του, ανέφερε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να έχει πολύ καλά αποτελέσματα στις δεύτερες εκλογές και αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία για εσάς και το κόμμα. Πρέπει να ομολογήσω ότι είχα αμφιβολίες κατά το πόσο η ΕΕ κι εμείς ως Γερμανία λάβαμε τις σωστές αποφάσεις πριν 10 χρόνια. Είχατε έναν πρωθυπουργό που έκανε δύσκολο για μας το έργο να επιστρέψουμε την Ελλάδα σε μια σωστή οικονομία. Εγινε και πλέον είναι μια ενδιαφέρουσα χώρα για τους επενδυτές και παίζει σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι ένας ισχυρός πυλώνας και για τις μελλοντικές οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην ΕΕ. Εξαρτόμαστε από ισχυρά κράτη γιατί αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις. Ελεγα κάποτε ότι θα ήταν καλύτερα να βγει η Ελλάδα από την ΕΕ και να επιστρέψει μετά, όμως κοιτώντας τώρα στο παρελθόν, θα ήταν μία κακή απόφαση. Επραξε σωστά η Μέρκελ κι ας έκρυβε μία αβεβαιότητα η απόφασή της».

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει την φοροδιαφυγή, τη γραφειοκρατία και να επιτύχει την καλύτερη χρήση των πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζήτησε επίσης να υπάρξει συμφωνία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που θα έχει αναπτυξιακό πρόσημο.

Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός με αναπτυξιακές πολιτικές, όχι με υπερφορολόγηση

Για να μπορούμε να διατηρήσουμε μια νομισματική ένωση χρειαζόμαστε δημοσιονομική πειθαρχία στα κράτη μέλη. Παράλληλα, πρέπει να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος, όπως έγινε στην Ελλάδα με δρακόντεια μέτρα που έφερε περισσότερη ύφεση και δεν βοηθούσε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Περιμένω να συμφωνήσουμε τους νέους κανόνες για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό πριν το τέλος του έτους. Όταν βλέπεις τώρα το ελληνικό χρέος, διαπραγματεπύεται στα επίπεδα του ισπανικού χρέους για τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων είναι χαμηλότερα των ιταλικών, άρα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι αγορές πάντα μας παρακολουθούν, πέρα από δημοσιονομικούς κανόνες. Πρέπει να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά με αναπτυξιακές πολιτικές, όχι με υπερφορολόγηση.

Η δεύτερη περίοδος της κυβέρνησης μου θα εστιαστεί περισσότερο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αν μειώσουμε τη φοροδιαφυγή, θα μπορούμε να μειώσουμε ΦΠΑ και έμμεσους φόρους προς το τέλος της θητείας μας» σημειώσε ο πρωθυπουργός.

«Το δημόσιο χρέος στον κόσμο ανέρχεται σε 300 τρισ. δολάρια. Αυτό είναι μια απειλή για τις αγορές οι οποίες δεν θέλουν να το χρηματοδοτήσουν» ανέφερε ο κ. Μερτς από την πλευρά του και προέβλεψε ότι για τον λόγο αυτό τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Γι' αυτό λοιπόν πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σημείωσε προκειμένου να αποφύγουμε νέες δημοσιονομικές κρίσεις. 

«Η δική μας δέσμευση προς τον ελληνικό λαό είναι ότι δεν θα βιώσουμε αυτό που ζήσαμε το 2010» ανέφερε για το θέμα αυτό ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική για την κυβέρνηση.

Μεταναστευτικό: Χρειαζόμαστε μια πιο λειτουργική πολιτικών επιστροφών

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο Μεταναστευτικό λέγοντας ότι το 2019 παραλάβαμε μια καταστροφική πολιτική, μια πολιτική ανοιχτή πόρτας. «Είχαμε πρόβλημα ροών και πρόβλημα εκκρεμών αιτήσεων. Είχαμε ανθρώπους στα νησιά και έρχονταν όλο και περισσότεροι άνθρωποι» είπε ο πρωθυπουργός

«Στο μεταναστευτικό πλέον στην Ελλάδα μπορούμε να διαχειριστούμε τις ροές και να προωθούμε ταυτόχρονα τις διαδικασίες απονομής ασύλου. Εάν η Γερμανία είναι ένας μεγάλος «μαγνήτης» για τους μετανάστες τότε η διαχείριση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης θα γίνει πολύ δυσκολότερη. Χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια, περισσότερα χρήματα, καλύτερη συνεργασία με τις τρίτες χώρες και αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφών. Είμαι περισσότερο αισιόδοξος πλέον, καθώς στο Ευρωπαικό Συμβούλιο υπάρχει πλέον μεγαλύτερη κατανόηση για το ζήτημα του Μεταναστευτικού», τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Διαφωνώ με τον Ερντογάν για τη Χαμάς, αλλά θα τον καλωσορίσω στην Ελλάδα

«Με την Τουρκία έχουμε συμφωνήσει σε έναν Οδικό Χάρτη για την εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων, ώστε να προβάλλουμε τη «θετική» ατζέντα και μην επιτρέψουμε στις δυσκολίες που έχουμε να καταλήξουν σε μία στρατιωτική αναμέτρηση. Πείσαμε την Τουρκία πως η προηγούμενη αναθεωρητική της στάση έναντι της Ελλάδος ήταν εξόχως αντιπαραγωγική, τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις μας χαρακτηρίζονται από détente, έχω συναντήσει ήδη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο φορές τους τελευταίους μήνες, προφανώς και διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του για τη Χαμάς, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην τον καλωσορίσω στην Ελλάδα σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα, όπου θα συζητήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις. Έχουμε όλοι μας συμφέρον να μη γενικευθεί η σύρραξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς» σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τέλος, ο κ. Μερτς, αναφερόμενος στην Τουρκία, κάλεσε τον πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτροπή της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ζημίωνε ιδιαίτερα τη χώρα του και εξέφρασε τον θαυμασμό του για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με την 'Αγκυρα.

Tags
Back to top button