Συγχαρητήρια και ικανοποίηση για το «βήμα που έγινε προς την κατεύθυνση διόρθωσης του λάθους» από τα δύο μεγάλα κόμματα στην κυπριακή Βουλή, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, «παρά την ιδεολογική τους διαφορά», εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί και μαζί του από πίσω η Άγκυρα, καθώς τα δύο κυπριακά κόμματα επέλεξαν να πάνε ενάντια στην ελληνική Ιστορία και να μην γίνεται στα σχολεία της Κύπρου για το ενωτικό δημοψήφισμα!
Οι ηγέτες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ με την κίνησή τους αυτή κατάφεραν να διορίσουν επίσημα από μόνοι τους τον Μ.Άκιντζί συμπρόεδρο ή ακόμα καλύτερα πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας μιας και το νέο σχέδιο τύπου Ανάν που θα συζητηθεί και πάλι αυτό ακριβώς προλβέπει
Εκ περιτροπής προεδρία όπου ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα γίνεται και πρόεδρος. Ε, λοιπόν τον έκαναν από τώρα.
Να υπενθυμίσουμε και άλλα ωραία που προβλέπει το σχέδιο, όπως αναλόγία 8:5 των υπουργών που σημαίνει περισσότεροι Τουρκοκύπριοι απ'οτι αντιστοιχούν στον πληθυσμό και καμία απόφαση του υπουργικού συμβουλίου δεν θα είναι έγκυρη εάν δεν έχει υπογραφτεί από έναν τουλάχιστον Τουρκοκύπριο υπουργό.
Δηλαδή κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και πλήρης έλεγχος του νησιού από τους Τούρκους. Φυσικά οι Τούρκοι θέλουν να κρατήσουν στο νησί τα κατοχικά στρατεύματα και να διατηρηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων δηλαδή το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης από μια εγγυήτρια δύναμη.
Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι με την απόφαση της κυπριακής Βουλής και την αντίληψη ότι το ενωτικό δημοψήφισμα δεν θα είναι ανάμεσα στα γεγονότα για τα οποία θα γίνεται αναφορά στα σχολεία. «πλέον πρέπει να δούμε μπροστά. Χτίζοντας το μέλλον, υπάρχει ανάγκη όχι για έννοιες όπως Ενωσις, Τακσίμ, προσάρτηση αλλά για κουλτούρα συνεργασίας και ανεκτικότητας».
«Στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν στις 11 Απριλίου πρέπει να εργαστούμε για να κάνουμε μια νέα αρχή και να δημιουργήσουμε μια νέα δομή όπου θα επικρατήσουν συνθήκες μόνιμης ειρήνης. Δεν έμεινε πολύς χρόνος, πραγματικά είμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Εύχομαι και ελπίζω όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα ενεργήσουν συναισθανόμενες αυτή την πραγματικότητα», κατέληξε.
Έτσι λοιπόν η επίσημη και μοναδική αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία έκανε πίσω στις απαιτήσεις της Άγκυρας και του Ψευδοκράτους!
Όταν κατατέθηκε η πρόταση για τον εορτασμό του Ενωτικού Δημοψηφίσματος στα σχολεία, από το ΕΛΑΜ λίγοι πίστευαν ότι η Βουλή θα την ψήφιζε. Να όμως που έγινε.
Να σημειώσουμε ότι: Ο κατοχικός ηγέτης τόνισε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ότι εάν η Κυπριακή Βουλή δεν αλλάξει την απόφασή της για το ενωτικό δημοψήφισμα, τότε οι συνομιλίες δεν θα αρχίσουν την ερχόμενη Τρίτη.
Δηλαδή έθεσε έναν εκβιασμό που μόνο αν ικανοποιούνταν θα υπήρχε επάνοδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το γιατί τι ΔΗΣΥ ψήφισε στην αρχή για τον εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος ειναι άλλο θέμα.
Το ότι το πήρε π[ίσω όμως είναι πολύ μεγάλη ντροπή. Έδειξαν ότι ξένα κέντρα εξουσίας επιβάλλουν την θέλησή τους στην κυπριακή Βουλή και κάνουν ότι θέλουν. Το ΔΗΣΥ την πρώτη φορά ψήφισε την πρόταση διότι φοβήθηκε ότι θα έχανε τους πατριώτες ψηφοφόρους του. Τώρα που έκανε πίσω τι πιστέυει ότι θα τους κρατήσει;
Αυτό είναι πολύ χειρότερο, καλύτερα να μην το είχε ψηφίσει την πρώτη φορά.
Υπενθυμίζεται ότι ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στη συνεδρίαση της ολομέλειας της κυπριακής Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ, που μεταφέρει από το νομοθετικό σώμα στον Υπουργό Παιδείας την αρμοδιότητα για τις σχολικές εγκυκλίους και επετείους.
Η ένταση προκλήθηκε όταν ο βουλευτής του ΕΛΑΜ αναφέρθηκε σε «μειοδότες». Αντέδρασε το ΑΚΕΛ, το οποίο ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, να καλέσει το βουλευτή να αποσύρει τον χαρακτηρισμό, ενώ αποχώρησε από την αίθουσα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ.
Πολίτες που ήταν στα θεωρεία ήρθαν σε φραστική αντιπαράθεση και με τους βουλευτές του ΑΚΕΛ. Σε κάποια στιγμή, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ κατευθύνθηκε προς τα έδρανα του ΑΚΕΛ, ζητώντας το λόγο από βουλευτή του ΑΚΕΛ, υποστηρίζοντας ότι τον αποκάλεσε «αλήτη».
Ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τη φρουρά της Βουλής να οδηγήσει εκτός αίθουσας όλους τους πολίτες και διέκοψε για δέκα λεπτά τη συνεδρίαση. Όταν επανήλθε η τάξη, η συνεδρίαση επαναλήφθηκε.