Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Σκοπός η «στέγαση» των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων

Για το πρόγραμμα Safe, τις συγχωνεύσεις στρατοπέδων και τις αυξήσεις που έχουν εξαγγελθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις μίλησε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τα εξοπλιστικά.

Η υπηρέτηση των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σκοπός του νομοθετήματος μας, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, κατά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής, επί του σχεδίου νόμου «Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων - Σύσταση Ταμείου Ακινήτων Εθνικής Άμυνας και Φορέα Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων - Σχέδιο δράσεων για τη διαχείριση των στεγαστικών Αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων». Ο υπουργός ζήτησε, από τους βουλευτές μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής, στο πλαίσιο της συζήτησης και επεξεργασίας του σχεδίου νόμου, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη διασφάλιση του σκοπού του νομοθετήματος που αφορά το στεγαστικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και προτάσεις για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης. Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε δε ότι προτού το σχέδιο νόμου εισαχθεί στην ολομέλεια, οι βουλευτές θα λάβουν γνώση για τον κατάλογο των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε την επιτροπή ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η δεύτερη φάση της δομής δυνάμεων, η οποία επίσης προβλέπει συγχωνεύσεις δομών και άρα απελευθέρωση επιπλέον στρατοπέδων. Επίσης ότι επίκειται νομοθέτημα για τη θητεία, «η οποία θα αλλάξει», νομοθέτημα για την εφεδρεία, "η οποία θα αλλάξει", και νομοθέτημα για τις στρατιωτικές σχολές, όπως επίσης και νομοθέτημα για τις αυξήσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί. "Δεν μπορώ να έχω ευθύνη για το χρόνο κατάθεσης (σ.σ. του νομοθετήματος για τις αυξήσεις) αλλά θα έρθει το νομοθέτημα για τις αυξήσεις για τις οποίες έχω δεσμευτεί, μαζί με το βαθμολόγιο. Η δική μου δέσμευση όμως απέναντί σας, είναι ότι ανεξάρτητα από το πότε θα το φέρει το υπουργείο Οικονομικών ισχύει η δέσμευσή μου, για τις αυξήσεις από 1/10. Διότι αυτό έχει εγκριθεί από τον πρωθυπουργό, το έχω ανακοινώσει πανηγυρικά, θα ισχύσει", είπε ο κ. Δένδιας.

 

Πρόγραμμα SAFE

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τέθηκε από αρκετούς ομιλητές, με την ευκαιρία της συζήτησης, το πρόγραμμα SAFE της ΕΕ. "Δεν έχω καμία αντίρρηση να συζητήσουμε για το SAFE. Όταν δε κατασταλάξει το υπουργείο Οικονομικών, θα είμαστε και ώριμοι να το συζητήσουμε, γιατί θα έχουμε και αριθμούς", είπε ο κ. Δένδιας και σημείωσε ότι για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το κομμάτι του SAFE αφορά δανεισμό, "χαμηλότοκο δανεισμό πράγματι, με περίοδο χάριτος και μακρά εξόφληση" αλλά με βάση με το πρόγραμμα πληρωμών που ήδη ισχύει έναντι προηγουμένων υποχρεώσεων, ο δημοσιονομικός χώρος είναι ελάχιστος. "Εάν το υπουργείο Οικονομικών, μας δώσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο σε αυτά τα τέσσερα χρόνια (σ.σ. διάρκεια του προγράμματος SAFE), τότε για μας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα μπορούσε να έχει έννοια ο Κανονισμός. Αν αυτό δεν γίνει, δεν μπορώ να κάνω κάτι. Δεν υπάρχει η έννοια τι θέλω τι δεν θέλω. Δεν μπορώ. Δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος", είπε ο υπουργός και τόνισε ότι έχει δεσμευτεί για την τήρηση του δημοσιονομικού χώρου.

Ο εισηγητής της ΝΔ Διαμαντής Γκολιδάκης είπε ότι το νομοσχέδιο έχει αναπτυξιακό και οργανωτικό προσανατολισμό, αντιμετωπίζει διαχρονικές αδυναμίες στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο για να απαντήσει έμπρακτα στις στεγαστικές ανάγκες των στελεχών των ΕΔ. "Το νομοσχέδιο είναι μια δομική μεταρρύθμιση, στον πυρήνα της αμυντικής διοίκησης, με ξεκάθαρη στόχευση την επαγγελματική διαχείριση και αξιοποίηση της περιουσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την ενίσχυση της διακλαδικότητας και της ενιαίας στρατηγικής λειτουργίας, την πρόνοια για το ανθρώπινο δυναμικό, που αποτελεί το πολυτιμότερο κεφάλαιο των Ενόπλων Δυνάμεων", υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης είπε ότι κόμμα του θεωρεί στρατηγικής σημασίας τη θεσμική και οργανωμένη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, με πλαίσιο εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού. Η αξιοποίηση πρέπει να στηρίζεται στη διαφάνεια, να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον, να εξυπηρετεί πρωτίστως την αποστολή της εθνικής άμυνας και να ενισχύει τη μέριμνα για το στρατιωτικό προσωπικό, είπε ο βουλευτής ο οποίος σημείωσε ωστόσο: "Καλούμαστε να ψηφίσουμε με νόμο τη μεταφορά σε νέα νομικά πρόσωπα, μιας σειράς στρατοπέδων και εγκαταστάσεων, χωρίς να περιγράφονται ποια είναι. Δηλαδή, θα ψηφίσει η Βουλή ένα νόμο μεταφοράς, ακινήτων, οικοπέδων, στρατοπέδων, αλλά δεν ξέρουμε ποια είναι".

Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Συμεών Κεδίκογλου αναφέρθηκε στο οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Σημείωσε ωστόσο ότι ο Φορέας Αξιοποίησης Ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων θα λειτουργεί ως ΝΠΙΔ και ότι με αυτή τη νομική προσωπικότητα "στήνεται σκηνικό αδιαφάνειας" για ιδιωτικά συμφέροντα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επίσης παρατήρησε ότι η Βουλή καλείται να ψηφίζει νομοσχέδιο για την ακίνητη περιουσία των ΕΔ, χωρίς να γνωρίζει τον τελικό κατάλογο των στρατοπέδων που θα μεταφερθούν ή θα κλείσουν.

"Υπάρχουν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να μοιράσει τα φιλέτα αυτών των ακινήτων σε επιχειρηματικούς ομίλους. Ή, για να το διατυπώσουμε ορθολογιστικά, οι επιχειρηματικοί όμιλοι απαίτησαν και η κυβέρνηση υλοποιεί το μοίρασμα μεγάλου αριθμού κατάλληλων ακινήτων, για τουριστικές επενδύσεις ή για αξιοποίηση για εγκατάσταση ΑΠΕ", ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει ποια θα είναι τα ακίνητα που θα διαχειριστεί ο νέος φορέας, πόσα ακίνητα θα ανεγερθούν για να στεγάσουν στελέχη των ΕΔ, πόσα θα χρήματα θα δοθούν για την άμυνα και πόσα για το στεγαστικό. "Αυτό που πρέπει να μα απασχολεί είναι η επένδυση στην παραγωγική αμυντική βιομηχανία",είπε ο βουλευτής.

Η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς Σία Αναγνωστοπούλου ανέφερε ότι πουθενά, από το νομοσχέδιο, δεν προκύπτει η αποτελεσματική αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. "Δεν έχουμε κατ' αρχάς έναν κατάλογο που να ξέρουμε ποια είναι αυτή η ακίνητη περιουσία για να μπορεί να κάνει και η επιτροπή μας τη δουλειά της", είπε η βουλευτής και σημείωσε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις διαφάνειας, δεν υπάρχουν προβλέψεις διατήρησης ωφελημάτων στους κλάδους, καμία αποσαφήνιση για τα κληροδοτήματα και τη διαχείρισή τους.

Ο ειδικός αγορητής της "Νίκης" Τάσος Οικονομόπουλος ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν προβληματικές πτυχές και ότι χρειάζονται εγγυήσεις ώστε η αξιοποίηση των ακινήτων να υπηρετεί, κατά προτεραιότητα, τις ανάγκες των ΕΔ, ώστε να μην δίνονται ακίνητα χωρίς ανταποδοτικό όφελος. Η διαχείριση της στρατιωτικής περιουσίας, δεν μπορεί να υπακούει στη λογική του real estate, είπε ο βουλευτής.

Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας είπε ότι το νομοσχέδιο είναι ιδιαιτέρως ασαφές και εγχείρημα με στόχους θολούς και ασαφείς, είναι νομοσχέδιο που οραματίζεται μπίζνες και real estate, δεν έχει ξεκάθαρα κριτήρια ποια ακίνητα είναι επιχειρησιακά αναγκαία και ποια όχι, δεν έχει εγγυήσεις διαφάνειας στη διαχείριση των ακινήτων.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ευάγγελος Αποστολάκης κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν έχει αποτιμηθεί η αξία της περιουσίας που θα μεταβιβαστεί, ποια είναι τα κριτήρια για τα ακίνητα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και πως θα διασφαλιστεί η διαφάνεια χωρίς να έχουν λόγο τα ταμεία.

Ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλειος Υψηλάντης είπε ότι το νομοσχέδιο συνιστά εμβληματική μεταρρύθμιση, που αντικατοπτρίζει την διορατική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας και εκσυγχρονίζει τη διαχείριση 2529 ακινήτων των ΕΔ που μέχρι σήμερα παρέμεναν χωρίς να αξιοποιούνται.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου είπε ότι δημιουργείται ένας "υπερφορέας real estate", που θα οδηγήσει στην εκποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΕΔ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας, οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης έθεσαν ζητήματα αναφορικά με την ασκούμενη εξωτερική πολιτική, τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον, τις συμμαχίες της. Αναφέρθηκαν στο παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, τη Μονή Σινά.

Σκοπός του Σχεδίου Νόμου, όπως περιγράφεται στο Άρθρο 1, είναι η αποτελεσματική προστασία, η ορθολογική διαχείριση και η βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, για την ενίσχυση της αμυντικής οχύρωσης της χώρας και τη χρηματοδότηση σκοπών εθνικής άμυνας, καθώς και η αποτελεσματική αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αντικείμενο του Σχεδίου νόμου, σύμφωνα με το Άρθρο 2, είναι:

α) η συγχώνευση του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), του Ταμείου Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) και του Ταμείου Αεροπορικής Άμυνας (ΤΑΑ) σε ένα ενιαίο Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Άμυνας (Τ.Α.Εθ.Α.), για τη διαχείριση της περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,

β) η σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Φορέας Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων» (Φ.Α.Α.Ε.Δ.), για την αξιοποίηση των μη επιχειρησιακά αναγκαίων ακινήτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ακινήτων τρίτων φορέων και

γ) η υλοποίηση δράσεων για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας

«Κύριοι συνάδελφοι σας ευχαριστώ.

Πράγματι είμαστε στον Ιούλιο, αλλά πρώτον η Βουλή δεν έχει κλείσει και δεύτερον θέλω να σας ομολογήσω ότι βιάζομαι και σας το έχω πει από την αρχή όταν μου έγινε η τιμή να έχω αυτά τα καθήκοντα, ότι υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα να γίνουν, ότι είμαστε πάρα πολύ πίσω. Οι καιροί ου μενετοί.

Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται στη σειρά και άλλων συγκεκριμένων παρεμβάσεων, τις οποίες θα μου επιτρέψετε να σας θυμίσω, που όλες συνιστούν ένα σύνολο. Και αυτές που έχουν έρθει, αλλά και αυτές που θα έρθουν και για τις οποίες θα σας πω αμέσως μετά, διότι θέλω να έχετε την πλήρη εικόνα.

Το πρώτο νομοσχέδιο αφορούσε το ΕΛΚΑΚ, το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας. Γιατί; Διότι ήμασταν στο πουθενά όσον αφορά την καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό συνδυάστηκε με τη δημιουργία Διεύθυνσης Καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, συνδυάστηκε με τη δημιουργία Διεύθυνσης Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Νέο νομοσχέδιο αφορούσε στα θέματα της Υγείας.

Συγχρόνως ήρθε το εξοπλιστικό, που δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα στην ιστορία αυτής της χώρας, 12 συν 8 χρόνια. Ήρθε και η Δομή Δυνάμεων για να έχετε τη συνολική εικόνα.

Τώρα δε, έρχεται το νομοθέτημα για την ακίνητη περιουσία, το οποίο συνοδεύει εξ ανάγκης την Δομή Δυνάμεων διότι από τη νέα Δομή Δυνάμεων (που θυμίζω θα μιλήσω μετά για αυτό), έχουμε κάνει την πρώτη φάση, δημιουργούνται πλέον πολλά κενά στρατόπεδα, πολλά ακίνητα τα οποία χρειάζονται να αξιοποιηθούν.

Γιατί χρειάζονται καταρχήν να αξιοποιηθούν ακίνητα, πριν πάμε στο πώς θα αξιοποιηθούν τα ακίνητα; Για έναν κύριο και βασικό λόγο: Να υπηρετήσουν τις στεγαστικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των επαγγελματικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Βεβαίως, κρατάμε τους σκοπούς των τριών Ταμείων τα οποία συγχωνεύονται. Δηλαδή τη γενικότερη υπηρέτηση της Εθνικής Άμυνας, διότι θεωρώ ότι εξυπηρετώντας τις στεγαστικές ανάγκες των στελεχών, στην πραγματικότητα υπηρετούμε τους σκοπούς της Εθνικής Άμυνας. Αλλά κατά βάσιν αφορά αυτό.

Τα χρήματα που μπορεί να προέλθουν από την αξιοποίηση αυτών των ακινήτων δεν έχουν δυστυχώς, μακάρι να ήταν αλλιώς, το ύψος αυτό που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν π.χ. την αγορά μιας φρεγάτας ή την αγορά ενός σμήνους αεροσκαφών. Δεν μιλάμε για τέτοιους αριθμούς. Δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα.

Ερχόμαστε τώρα στο Στεγαστικό. Τα τελευταία 20 χρόνια κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα 750 περίπου, διαμερίσματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στα δύο χρόνια αυτά, το στεγαστικό πρόγραμμα είναι περίπου ισόποσο του τι έχει γίνει τα 20 χρόνια. Και με τον προγραμματισμό ο οποίος θα υλοποιηθεί- γιατί υλοποιείται ήδη και θα υπηρετήσει τον συγκεκριμένο προγραμματισμό αυτό το νομοσχέδιο - στα πέντε χρόνια θα είναι τα τριπλάσια από όσα είχαν γίνει όλα τα 20 προηγούμενα χρόνια και πλέον. Θα είναι πάνω από 2.000 χιλιάδες, 2.400 - 2.500 ακίνητα, έναντι των 700.

Ξέρετε τους αριθμούς κύριε Ναύαρχε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τώρα, εάν χρειαζόμαστε ή όχι Στεγαστικό Πρόγραμμα, νομίζω το καταλαβαίνει οποιοσδήποτε. Παρέλκει να το υποστηρίξουμε.

Τα 20 αυτά χρόνια κυβέρνησαν σχεδόν όλοι σε αυτή την αίθουσα, όσοι είχαν κυβερνητική εξουσία.

Υπήρξα 4 χρόνια Υπουργός Εξωτερικών και είμαι 2 χρόνια Υπουργός Άμυνας. Σας παρακαλώ αναζητείστε το δημόσιο λόγο μου κριτική κατά προκατόχου μου ή άλλης Κυβέρνησης πριν. Δεν το κάνω για ένα πολύ βασικό λόγο, διότι ουδέν υπηρετεί.

Άρα, λοιπόν, όταν σας δίνω τους αριθμούς δεν σας τους δίνω για να καταλογίσω ευθύνες. Παρατηρείτε ότι δεν ξεχωρίζω κοινοβουλευτικές περιόδους. Εάν ήθελα να δημιουργήσω εντυπώσεις θα μπορούσα κάλλιστα να ξεχωρίσω, να απαλλάξω ή να αγιοποιήσω το δικό μου κόμμα και αναλόγως να κατηγορήσω κάποιο άλλο. Δεν το κάνω.

Σας λέω, όμως, η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπήρχε σοβαρό στεγαστικό πρόγραμμα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή είναι η αλήθεια. Και υπάρχουν αρκετοί εξ ημών, στην αίθουσα οι οποίοι το γνωρίζουν.

Άρα, λοιπόν, πρέπει να καλύψουμε μία ανάγκη. Για να καλύψουμε αυτή την ανάγκη τώρα, σας καλώ να αναζητήσουμε από κοινού τον βέλτιστο τρόπο. Ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος; Είναι η διατήρηση των πραγμάτων ως έχουν; Μα τότε τα πράγματα θα πήγαιναν καλά. Δηλαδή με τρία διαφορετικά Ταμεία;

Να σας πω μόνο ένα πράγμα, όμως, το οποίο έχει μία εθνική σημασία. Στο Ταμείο Εθνικού Στόλου υπάρχουν άνω των 60 ακινήτων, τα οποία βρίσκονται πού; Στην Κωνσταντινούπολη! Και δεν ξέρουμε ποια είναι. Αυτό έχετε να μου προτείνετε να διατηρήσω ως σύστημα και για το μέλλον; Αν αυτό έχετε να μου προτείνετε, τότε με συγχωρείτε, διαφωνώ πλήρως.

Και πάλι δεν ασκώ κατηγορία, αλλά στο Ταμείο Εθνικού Στόλου υπηρετεί ένας Οικονομικός και ουδείς Νομικός. Ουδείς Νομικός! Και αυτό βεβαίως δεν βαρύνει μία Κυβέρνηση ή έναν Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ή ένα Επιτελείο. Εδώ μιλάμε για δεκαετίες. Θυμίζω προηγουμένως πότε ιδρύθηκε το Ταμείο Εθνικού Στόλου.

Να σας πω κάτι άλλο; Ότι υπάρχουν 91 αντιδικίες μεταξύ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Οικονομικών; Δηλαδή να γίνουμε διεθνής περίγελως. Αντιδικεί το Κράτος με τον εαυτό του;

Και μάλιστα αντιδικίες όχι θεωρητικές, δια λόγου, αντιδικίες στα δικαστήρια, με αποφάσεις α’ βαθμού, β’ βαθμού, προσφυγές στον Άρειο Πάγο, ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Υπουργείο Οικονομικών! Πού να τα πεις αυτά τα πράγματα και να μην υπάρξει κλαυσίγελος, το Κράτος να αντιδικεί με τον εαυτό του;

Από την άλλη, κύριοι συνάδελφοι, δεν αγνοώ την ατμόσφαιρα της κοινωνίας. Δεν είμαι σε μία γυάλα και ειλικρινώς σέβομαι απολύτως, έχετε απόλυτο δικαίωμα να έχετε κάθε επιφύλαξη υπέρ του δημόσιου συμφέροντος και της διαφάνειας. Είναι απολύτως δικαίωμά σας, μη σας πω ότι είναι και δουλειά μας, εμάς των Βουλευτών.

Άρα, στο σημείο αυτό είμαι απολύτως έτοιμος να συζητήσω με όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, οτιδήποτε κρίνετε ως προσθήκη στις διατάξεις που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Δεν είμαι έτοιμος να προσυπογράψω βέβαια.

Την παρατήρηση ότι δεν αναφέρεται το δημόσιο συμφέρον στη διάταξη, σε όποιον μου έκανε την παρατήρηση διέλαθε της προσοχής του ότι μιλούσε για Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και μου ζητά νομοτεχνικά, σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, να διατυπώσω ότι υπάρχει για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ως εάν θα μπορούσε να υπάρχει Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εναντίον του δημόσιου συμφέροντος ή εις όφελος ιδιωτικού συμφέροντος.

Μην θεωρήσετε ότι σας παριστάνω το υπόδειγμα νομικής κατάρτισης, αλλά πάντως δεν μπορώ να βάλω ότι το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υφίσταται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, δεν μπορώ να το κάνω αυτό το πράγμα, αδικώ τον εαυτό μου.

Σας εξήγησα με απόλυτη καθαρότητα, την αυθεντική πρόθεση αυτού του νομοθετήματος και σας κατέθεσα την απόλυτη διάθεση να συζητήσουμε οτιδήποτε κρίνετε, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι δικαιολογημένες ή και οι αδικαιολόγητες αν θέλετε υπόνοιες, δεν θα υπάρχουν.

Πέστε μου πού να βάλουμε τι. Εδώ είμαστε. Όταν φέρνουμε ένα νομοθέτημα στη Βουλή -το είπα και προηγουμένως- δεν είναι ο «Μωσαϊκός Νόμος». Φέρνουμε ένα νομοθέτημα για να συζητήσουμε.

Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι η συμπολίτευση δεσμεύεται ότι θα το αποδεχθεί αυτονοήτως. Αλλά επειδή μου είπατε π.χ. για τη Διαβούλευση, σ’ αυτήν κατατέθηκαν 668 παρατηρήσεις εκ των οποίων οι 496 δεν αφορούσαν το Νομοσχέδιο. Από τις υπόλοιπες δε 100 και κάτι, αν σας διαβάσω μερικές, θα εγκαταλείψετε την αίθουσα τρέχοντας.

Πείτε μου στο πλαίσιο της δικής μας συζήτησης, τι είναι αυτό το οποίο κρίνετε ότι πρέπει να προστεθεί ως διασφάλιση του σκοπού του νομοθετήματος, το οποίο συμφωνήσαμε ήδη. Αφορά, σας το λέω ευθέως, το Στεγαστικό στην αγματικότητα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό είναι.

Θέλετε να βάλουμε ποσόστωση; Να βάλουμε. Ακούστηκε το 60%; Εγώ είμαι έτοιμος να βάλω 80% αν θέλετε των χρημάτων που θα προέλθουν από εδώ. Ουδόλως θα με στεναχωρούσε. Διότι αυτός είναι ο σκοπός του νομοθετήματος.

Μου είπατε να υπάρξει σαφής η εικόνα σας για τα ακίνητα. Ευχαρίστως να σας τα δώσω τα στοιχεία πριν από την Ολομέλεια. Την περιοχή, τον αριθμό του Στρατοπέδου, τον αριθμό κτηματολογικού διαγράμματος και μπορεί οποιοσδήποτε να πάει να τα βρει.

Μακάρι δε όλα αυτά τα ακίνητα να ήταν εκπληκτικά ακίνητα μεγάλης αξίας. Υπάρχουν κάποια ακίνητα μιας αξίας, υπάρχουν μερικά μεγάλης αξίας, δυστυχώς τα περισσότερα δεν είναι ούτε μιας ούτε μεγάλης αξίας. Αλλά είναι καλό η εθνική αντιπροσωπεία να γνωρίζει και δεν έχω καμία αντίρρηση να ξέρετε.

Δεν μπαίνω επίσης στις επιμέρους παρατηρήσεις διότι θεωρώ ότι όλες καλύπτονται από τη βασική δήλωση «ελάτε να δούμε πώς μπορούμε να θωρακίσουμε τη διαφάνεια», αν θέλετε, τη χρηστή διαχείριση. Παραδείγματος χάριν, θα θέλατε η έκθεση να κοινοποιείται -όχι απλώς να τη φέρνει ο Υπουργός- στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής; Η οποιαδήποτε έκθεση; Προφανώς ό,τι αφορά εδώ αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει θέματα Εθνικής Ασφάλειας. Άρα δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε διαδικασίες απορρήτου εδώ. Μπορούμε να συζητήσουμε απολύτως, ξαναλέω, οτιδήποτε θέλετε.

Καταλήγω με ένα βασικό, μια μικρή εξήγηση αφού ευχαριστήσω τον επιμελή εισηγητή μας τον κ. Γκολιδάκη και τον βουλευτή μας τον κ. Υψηλάντη που είχαν την καλοσύνη να είναι εδώ και να τοποθετηθούν θετικά επί του νομοθετήματος. Θεωρώ ότι είναι ένα απαραίτητο νομοθέτημα.

Θέλω να ξέρετε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσω τη β’ φάση της Δομής Δυνάμεων η οποία επίσης προβλέπει συγχωνεύσεις δομών και άρα απελευθέρωση επιπλέον στρατοπέδων.

Επίσης σας έχω πει, και να το περιμένετε το γρηγορότερο που μπορώ να το κάνω, νομοθέτημα για τη Θητεία η οποία θα αλλάξει. Νομοθέτημα επίσης για την εφεδρεία, η οποία θα αλλάξει. Και νομοθέτημα για τις Στρατιωτικές Σχολές, όπως επίσης και εκεί δεν μπορώ να έχω ευθύνη για τον χρόνο κατάθεσης. Αλλά θα έρθει το νομοθέτημα για τις αυξήσεις, για τις οποίες έχω δεσμευτεί, μαζί με το βαθμολόγιο.

Η δική μου δέσμευση, όμως, απέναντί σας είναι -ανεξάρτητα πότε θα το φέρει το Υπουργείο Οικονομικών- ισχύει για την 1η Οκτωβρίου, για τις αυξήσεις. Διότι αυτό έχει εγκριθεί από τον Πρωθυπουργό, το έχω ανακοινώσει πανηγυρικά, θα ισχύσει.

Καταλήγω για το “SAFE”. Δεν έχω καμία αντίρρηση να συζητήσουμε το “SAFE”. Όταν, δε, κατασταλάξει το Υπουργείο Οικονομικών θα είμαστε και ώριμοι να το συζητήσουμε γιατί θα έχουμε και αριθμούς. Και μπορώ να σας εξηγήσω, δεν ξέρω πολλούς στη χώρα που έχουν μπει στον κόπο να έχουν διαβάσει όλο τον κανονισμό, και τα πρακτικά, και ό,τι συνοδεύει τον κανονισμό, έχω χαλάσει ατέλειωτες ώρες για να καταλάβω το σύστημα αυτό.

Θέλω να σας εξηγήσω, όμως, ένα βασικό πράγμα που αφορά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με αυτή την ευκαιρία και από εκεί και πέρα τη συζήτηση με το Υπουργείο Οικονομικών. Για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το κομμάτι “SAFE” του “ReArm Europe” - θυμίζω το “Safe” είναι 150 δισ., το υπόλοιπο είναι 650 δισεκατομμύρια - το κομμάτι των 150 δισεκατομμυρίων αφορά δανεισμό. Χαμηλότοκο δανεισμό, πράγματι, με περίοδο χάριτος και μακρά εξόφληση.

Εάν δείτε στο ΜΠΑΕ το πρόγραμμα πληρωμών που ήδη ισχύει, ο δημοσιονομικός χώρος πληρωμών που έχει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έναντι προηγούμενων υποχρεώσεων - όχι προγραμμάτων που τρέχουμε τώρα με το Μακροπρόθεσμο - θα δείτε ότι στα επόμενα τρία χρόνια (θυμίζω το “SAFE” είναι για τέσσερα χρόνια), ο δημοσιονομικός χώρος είναι μη υφιστάμενος και δημιουργείται ένας ελάχιστος δημοσιονομικός χώρος το τέταρτο έτος, που στην πραγματικότητα δεν έχει έννοια πια γιατί δεν προλαβαίνεις.

Εάν το Υπουργείο Οικονομικών μας δώσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, τότε για εμάς, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα μπορούσε να έχει έννοια ο κανονισμός. Εάν αυτό δεν γίνει, δεν μπορώ να κάνω κάτι. Δεν έχει έννοια τι θέλω, τι δεν θέλω. Δεν μπορώ, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος.

Θυμάστε ότι μία από τις βασικές δεσμεύσεις που έχω αναλάβει απέναντί σας και απέναντι της ελληνικής κοινωνίας είναι ότι θα τηρήσουμε το δημοσιονομικό χώρο, δεν θα οδηγήσουμε τη χώρα σε οικονομική κρίση. Το πάθαμε μια φορά, είδαμε τι σημαίνει αυτό το πράγμα, άρα δεν έχουμε αυτή την ευχέρεια.

Είμαστε σε μια διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Οικονομικών. Ποιο είναι το κίνητρο δε του Υπουργείου Οικονομικών; Η διαφορά επιτοκίου ανάμεσα στο επιτόκιο “SAFE” κι ενός άλλου δανεισμού. Γι’ αυτό αναζητά να μας δώσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο.

Αν μας τον δώσει, τότε θα προσπαθήσουμε να φέρουμε μπροστά προγράμματα, που ήδη έχουμε και ήδη σας έχουν ανακοινωθεί. Δεν πρόκειται να εφεύρουμε καινούρια προγράμματα. Ξέρουμε τι χρειάζεται η χώρα στα επόμενα χρόνια, ώστε να μπουν σε αυτόν τον κανονισμό. Εάν όχι, δεν μπορούμε να μπούμε.

Ως προς τα ευρύτερα του κανονισμού “SAFE” και το τι σημαίνει και τι δυνατότητες δίνει και τι προβλήματα μπορεί δυνάμει να δημιουργήσει, βεβαίως είμαι στη διάθεσή σας να κάνουμε μια ειδική συνεδρίαση γι’ αυτό στην Βουλή. Ξέρω ότι έχει ζητηθεί.

Ούτως ή άλλως, κυρία Πρόεδρε, έχω ζητήσει να υπάρξει και άλλη Συνεδρίαση της Επιτροπής, πριν από το καλοκαίρι για να σας ενημερώσω για τα ζητήματα της νέας Δομής, τα ζητήματα των οχυρώσεων και διάφορα άλλα θέματα, για τα οποία θα υπάρξουν ανακοινώσεις, αλλά οι ανακοινώσεις δεν μπορούν να καλύψουν ζητήματα απορρήτου, τα οποία θα πρέπει να σας λεχθούν στο πλαίσιο της διαδικασίας της Βουλής.

Αναμένω τις προτάσεις όσον αφορά τα ζητήματα που συζητήσαμε, επί του υπάρχοντος Νομοσχεδίου και από κει και πέρα είμαι στη διάθεσή σας για οτιδήποτε άλλο θέλετε.

Και πάλι ευχαριστώ πολύ».

 

 

Tags
Back to top button