Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δένδιας σε ΚΚΕ για μεγάλης επικινδυνότητας αμερικανικό φορτίο όπλων που φυλάσσεται μυστικά στην Αλεξανδρούπολη

Σοβαρό ζήτημα έγινε από το ΚΚΕ, η μεταφορά στην χώρα μας μεγάλης επικινδυνότητας πολεμικού υλικού των ΗΠΑ, για αυτό και κατατέθηκε και σχετική ερώτηση στο υπουργείο Άμυνας.

Απάντηση Ν.Δένδια στην κοινοβουλευτική

Σε σας γνωρίζω ότι η Χώρα εκτελεί στο ακέραιο των υποχρεώσεων και των αρμοδιοτήτων της από διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων οπωσδήποτε αυτών που αφορούν σε απαγορευμένα όπλα και μέσα πολέμου.

Μεγάλης επικινδυνότητας το αμερικανικό φορτίο όπλων που φυλάσσεται μυστικά στη χώρα μας

Το θέμα ανέφερε η εφημερίδα

"Αναπάντητα παραμένουν μέχρι και σήμερα τα ερωτήματα που είχε θέσει ο «Ριζοσπάστης», με δημοσίευμά του στις 10 Απριλίου, μετά την αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση του αμερικανικού αιτήματος να φιλοξενηθεί σε στρατιωτικές αποθήκες μια μεγάλη παρτίδα πυρομαχικών από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, δεκάδες εμπορευματοκιβώτια με πυρομαχικά ξεφορτώθηκαν τελικά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και αποθηκεύτηκαν σε άγνωστη στρατιωτική τοποθεσία, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

Τα εμπορευματοκιβώτια περιέχουν από πυραύλους, σφαίρες και ελαφρά όπλα μέχρι χειροβομβίδες και δακρυγόνα αέρια. Ένα από τα κοντέινερ μάλιστα, εμφανίζεται να περιέχει «επικίνδυνα υλικά», όπως βλήματα λευκού φωσφόρου.

Νεότερες πληροφορίες επιβεβαιώνουν τη μεγάλη επικινδυνότητα του φορτίου για το στρατιωτικό προσωπικό που παίρνει μέρος στη φύλαξή του, αλλά και ευρύτερα για την περιοχή στην οποία φυλάσσεται.

Όπως προκύπτει μάλιστα, η επικινδυνότητα του φορτίου είναι πολύ μεγαλύτερης κλίμακας από αυτήν που έχουν εκπαιδευτεί να διαχειρίζονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, προκαλώντας ανησυχία για τους κινδύνους έκθεσης στα αμερικανικά κοντέινερ, όσον καιρό αυτά παραμένουν στην Ελλάδα”.

Η εφημερίδα ανέφερε δικές της πληροφορίες, για καταγγελίες περί «παρενεργειών» σε προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που πήρε μέρος στη διαμόρφωση του χώρου φύλαξης των κοντέινερ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται και «καθησυχαστική» επιθεώρηση από αμερικανικά κλιμάκια, ειδικά στο υλικό που είναι μεγαλύτερης επικινδυνότητας.

Ανησυχία προκαλεί επίσης η έκθεση αυτού του υλικού σε σχετικά μεγάλες θερμοκρασίες, όπως αυτές που επικρατούν στη χώρα μας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε συνδυασμό με το περιεχόμενο των κοντέινερ και τον κίνδυνο ανάφλεξης.

Μετά και τα παραπάνω, ο «Ριζοσπάστης» επαναφέρει τα ερωτήματα που είχε θέσει προς την κυβέρνηση με το προηγούμενο δημοσίευμα, προσθέτοντας και νέα:

    • Για ποιους λόγους το συγκεκριμένο πολεμικό φορτίο δεν έγινε δεκτό από άλλο ευρωπαϊκό κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να καταλήξει στη χώρα μας;

    • Τι ακριβώς περιέχεται στα εμπορευματοκιβώτια; Πόσο επικίνδυνο είναι το φορτίο;

    • Πού φυλάσσεται και με ποια μέτρα ασφαλείας; Υπάρχουν πράγματι όπλα λευκού φωσφόρου ανάμεσα στο πολεμικό υλικό;

    • Πότε σκοπεύουν να το μετακινήσουν οι Αμερικανοί και προς ποιον προορισμό;

    • Πόσο ασφαλής για το στρατιωτικό προσωπικό φύλαξης, αλλά και για τους κατοίκους περιοχών που γειτνιάζουν με τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις είναι η «έκτακτη» αποθήκευση ενός τόσο μεγάλου όγκου στρατιωτικού υλικού;, καταλήγει το ίδιο.

Η Ελλάδα έχει υπογράψει σχετικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ στην ελληνοαμερικανική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, στην οποία αναφέρονται ρητά οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της χώρας μας.

Tags
Back to top button