Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δένδιας: Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας να παραμείνουν στο τραπέζι

Στην παρέμβασή του στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη της ομάδας χωρών MED7 που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε στην ανάγκη οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας να παραμείνουν στο τραπέζι ως εργαλείο αποτροπής νέων προκλητικών και παράνομων ενεργειών.

Ο υπουργός στην παρέμβαση του υπογράμμισε ότι η φετινή σύνοδος είναι ιδιαίτερης σημασίας, δεδομένων των εξελίξεων στην περιοχή της Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε μια σειρά κοινών προκλήσεων, όπως η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και η ασφάλεια των συνόρων.

Ο κ. Δένδιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις υβριδικές απειλές για την περιοχή, με προεξάρχουσα την εργαλειοποίηση τού μεταναστευτικού από την Τουρκία κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Δένδιας: «Τσεσμέ» και «Γαλάζια Πατρίδα» δεν βοηθούν τις διερευνητικές

«Κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2020, ήρθαμε αντιμέτωποι με αποσταθεροποιητικές εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες προκλήθηκαν από την επικίνδυνη κλιμάκωση της παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου», σημείωσε.

Όπως επισήμανε μετά τα απτά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στο πεδίο και υπό την πίεση των αμερικανικών κυρώσεων και των αποφάσεων του Συμβουλίου της ΕΕ, πραγματοποιήθηκε εν τέλει μια μερική αποκλιμάκωση.

Τόνισε δε χαρακτηριστικά πως η θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια εποικοδομητική στάση στην περιοχή, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και τα κριτήρια της ΕΕ, κάτι που, όπως πρόσθεσε, δεν έχει συμβεί ακόμη.

«Να επιλυθεί το Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν»

«Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο να παραμείνει στο τραπέζι μια συγκεκριμένη δέσμη τομεακών στοχευμένων μέτρων, έτοιμη να επιβληθεί, ως εργαλείο μόνιμης αποτροπής παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς».

Επισήμανε ακόμη ότι για να επιτευχθεί η ασφάλεια, η σταθερότητα και η συνεργασία στην περιοχή της Μεσογείου είναι απαραίτητο να επιλυθεί το Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν.

Επικοινωνία Δένδια-Χριστοδουλίδη για Κυπριακό-Ανατολική Μεσόγειο

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ειδική αναφορά στις συνεργασίες της Ελλάδας με άλλα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου με τριμερή και πολυμερή σχήματα.

«Αυτοί οι μηχανισμοί δεν στρέφονται εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας. Είναι ανοιχτοί σε όλες τις χώρες της περιοχής. υπό τον όρο ότι σέβονται τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Η μόνη προϋπόθεση είναι η αυτονόητη: ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου».

Για το ζήτημα της Λιβύης επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι η αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα.

Επίσης, αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε την ανάγκη εντατικοποίησης της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία, ενώ σημείωσε ότι οι “Συμφωνίες του Αβραάμ” θέτουν νέα δεδομένα στην ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής.

Σημείωσε, τέλος, ότι η Ελλάδα επιθυμεί να οργανώσει τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών MED7 2021 στην Κρήτη γύρω από δύο άξονες: την ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής της Μεσογείου.

Tags
Back to top button