
Πανικό και οργή έχει προκαλέσει στην Τουρκία το διπλό χτύπημα από την ελληνική κυβέρνηση με την ανακοίνωση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού στο Αιγαίο και την ανακήρυξη ΑΟΖ στην Δυτική Ελλάδα.
Σύσσωμος το τουρκικός τύπος με ειδικούς ομιλεί για “παράνομα Σχεδιασμό Θαλάσσιων Περιοχών στο Αιγαίο Πέλαγος και πειρατική κίνηση της Ελλάδας”, αλλά θα τους περάσει, διότι η χώρα μας εφαρμόζει απόλυτα το διεθνές δίκαιο.
Τούρκοι ειδικοί τόνισαν ότι αυτό το βήμα της Ελλάδας ήταν παράνομο και δήλωσαν ότι σε μια περίοδο που συζητούνταν ένα νέο ευρωπαϊκό πρότυπο ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, έγινε ένα βήμα από την Ελλάδα που θα μπορούσε να επηρεάσει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.
Οι ίδιοι ειδικοί αξιολόγησαν την παράνομη ανακοίνωση από την Ελλάδα του Χάρτη Σχεδίου Θαλάσσιων Περιοχών στο Αιγαίο Πέλαγος, τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γιάλοβα Δρ. Αλί Οσμάν Καράουγλου έγραψε μια ανάλυση σχετικά με την ακυρότητα του Σχεδίου Χάρτη Θαλάσσιων Περιοχών της Ελλάδας.
Ο Τούρκος εμπειρογνώμονας, ο οποίος σαφώς προσπαθεί αν κάνει το άσπρο-μαύρο δήλωσε ότι "το βήμα της Ελλάδας ήταν παράνομο, είπε ότι σε μια εποχή που συζητούνταν ένα νέο ευρωπαϊκό πρότυπο ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ήρθε μια κίνηση από την Ελλάδα που θα μπορούσε να επηρεάσει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ".
Άλλοι Τούρκοι εμπειρογνώμονες, τόνισαν ότι “η ΕΕ πρέπει να σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας και να σταματήσει να υποστηρίζει τις θέσεις της Ελλάδας, επισείοντας την προσοχή στο γεγονός ότι η ΕΕ πρέπει να εγκαταλείψει αυτή την υποκριτική στάση της”.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι το ζήτημα των περιοχών δικαιοδοσίας που θα εφαρμοστούν στο Αιγαίο Πέλαγος.
Σε μια εποχή που οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) και της Ευρώπης αυξάνονται και συζητείται ένα νέο ευρωπαϊκό πρότυπο ασφάλειας που περιλαμβάνει την Τουρκία, ένα βήμα που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) προήλθε από την Ελλάδα, γράφει τπου δεν χωνεύει αμάσητη την ελληνική αντίδραση για πρώτη φορά.
Τι ισχυρίζονται οι Τούρκοι για το Αιγαίο Πέλαγος
“Η Ελλάδα δημοσίευσε τον Χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού την Τετάρτη 16 Απριλίου και απηχούσε τις δικές της μονομερείς θέσεις στον χάρτη, αδιαφορώντας για τις τουρκικές περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Σύμφωνα με αυτόν τον χάρτη, τα ελληνικά νησιά έχουν δικαιοδοσία 12 μιλίων (ναυτικά μίλια) στο Αιγαίο Πέλαγος και εάν αυτό γίνει αποδεκτό για όλα τα νησιά, περισσότερο από το 70 τοις εκατό του Αιγαίου Πελάγους υπάγεται στην ελληνική κυριαρχία.
Μια τέτοια κατανομή περιορίζει δυσανάλογα τις θαλάσσιες περιοχές που κανονικά θα θεωρούνταν διεθνή ύδατα και περιορίζει την ελευθερία ναυσιπλοΐας που κυριαρχεί στις θάλασσες. Δημιουργεί επίσης ένα άδικο αποτέλεσμα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας όσον αφορά το όφελος από τους πόρους των θαλασσών.
Η Ελλάδα θέλει να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα, που είναι σήμερα 6 μίλια, σε 12 μίλια με κάθε ευκαιρία.
Η Τουρκία από την άλλη, δηλώνει ότι υπάρχουν ελληνικά νησιά στο Αιγαίο πολύ κοντά στην τουρκική ενδοχώρα και ότι το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο μιας δίκαιης συμφωνίας που θα συναφθεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, όπως φαίνεται σε άλλα παραδείγματα σε όλο τον κόσμο.
Η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας και έχει αντιταχθεί επίμονα στην εφαρμογή χωρικών υδάτων μήκους 12 μιλίων στο Αιγαίο τόσο πριν όσο και μετά τη Σύμβαση προκειμένου να αποτραπεί ο σχηματισμός ενός περιφερειακού εθιμικού δικαίου στο Αιγαίο Πέλαγος.
Το 1995, η Τουρκία πήρε την απόφαση γνωστή ως "casus belli" στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση (TBMM) κατά της απόφασης της Ελλάδας "ότι μπορούσαν να αυξήσουν τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια".
Ως εκ τούτου, η Συνέλευση έδωσε στην Τουρκική Κυβέρνηση την εξουσία να λάβει κάθε είδους μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών μέτρων, εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει επί του παρόντος πρακτική χωρικών υδάτων 6 μιλίων στο Αιγαίο Πέλαγος.
Η Ελλάδα κατά καιρούς έφερε τον στόχο των 12 μιλίων μέσω πολιτικών δηλώσεων ή χαρτών και σχεδίων, αλλά δεν μπόρεσε να τον εφαρμόσει”, καταλήγει τουρκική εφημερίδα μεταξύ άλλων .
«Η Ελλάδα “ψηλώνει” και μεγαλώνει το διπλωματικό της αποτύπωμα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στον απόηχο του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που παρουσίασε σήμερα (16/04) η ελληνική κυβέρνηση.
Η Τουρκία δεν μπορεί να αμφισβητήσει εύκολα αυτά τα δεδομένα, καθώς πλέον αναγνωρίζονται ευρωπαϊκά, ενώ η κίνηση της Αθήνας ήταν σε συνεννόηση με όλους τους συμμάχους και τις φιλικές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο.