Την ανάληψη 21 δεσμεύσεων για την προστασία και διαχείριση των ελληνικών θαλασσών και ακτών, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό υλοποίησης άνω των 780 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference 2024” που διεξάγεται στο Κέντρο Πολιτισμού “Σταύρος Νιάρχος”.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και η δημιουργία δύο νέων θαλάσσιων πάρκων για την προστασία σημαντικών περιοχών στο Ιόνιο και το Αιγαίο. Μάλιστα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θοδωρής Σκυλακάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το εάν τα σχέδια εξορύξεων υδρογονανθράκων στη χώρα μας συγκρούονται με την προστασία των θαλασσών, διαβεβαίωσε ρητώς ότι, δεν θα υπάρξουν νέες παραχωρήσεις θαλάσσιων οικοπέδων για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, πέρα από τις υφιστάμενες.
Σδούκου: Το 2026 οι πρώτες γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στη χώρα
Ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνει η χώρα
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης στις ομιλίες τους στο πλαίσιο της “OOC-9”, μεταξύ των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η χώρα μας είναι:
- Η δημιουργία των δύο θαλάσσιων πάρκων τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, θα αυξήσουν το μέγεθος των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας κατά 80%, καλύπτοντας συνολικά περίπου το ένα τρίτο των χωρικών θαλάσσιων υδάτων της χώρας.
- Η απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατα στα εθνικά θαλάσσια πάρκα από το 2026 και σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έως το 2030.
- Η λειτουργία από το 2026 ενός υπερσύγχρονου συστήματος επιτήρησης των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών, με χρήση drones, δορυφόρων και τεχνητής νοημοσύνης.
- Ο περιορισμός των πλαστικών σκουπιδιών από τα ελληνικά ύδατα κατά 50% και από τα μικροπλαστικά κατά 30% έως το 2030, σε σύγκριση με το 2019.
Επίσης, στις δεσμεύσεις της Ελλάδας περιλαμβάνεται η χαρτογράφηση των θαλάσσιων ενδιαιτημάτων, η ανάπτυξη ειδικού προγράμματος για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης στον Κορινθιακό, Θερμαϊκό, Σαρωνικό και Παγασητικό κόλπο, η “πράσινη” μετάβαση της ναυτιλίας με την ηλεκτροδότηση των πλοίων στα λιμάνια, το λεγόμενο “cold ironing” κ.ά.
Συνολικά οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν κυβερνητικές αποστολές και οργανώσεις από όλον τον κόσμο στο πλαίσιο της 9ης Διάσκεψης της Αθήνας ξεπέρασαν τις 400 με την αξία τους, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, να εκτιμάται σε περισσότερα από 10 δισ. δολάρια. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Τζον Κέρι έκανε την… τελική πρόσθεση, επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο και των εννέα διασκέψεων που έχουν διεξαχθεί από το 2014 έχουν αναληφθεί 2.500 πρωτοβουλίες συνολικής αξίας 138 δισ. δολαρίων.
2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Απανθρακοποίησης
Για τη χρηματοδότηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας, αλλά και άλλων δράσεων με στόχο να γίνει, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, “η ελληνική Πολυνησία, πιο πράσινη”, θα μπει μπροστά και το Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών, του οποίου ο “κουμπαράς” γεμίζει από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων και μπορεί να φτάσει _ ανάλογα με την τιμή των δικαιωμάτων _ και τα 2 δισ. ευρώ. Από αυτό το “πορτοφόλι” σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα χρηματοδοτηθούν έργα αποθήκευσης ενέργειας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δεξαμενές υδάτων κ.ά.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επίσης για την πρόοδο της Ελλάδας όσον αφορά στις εκπομπές αερίων ρύπων οι οποίες έχουν περιοριστεί κατά 43% από το 2005, στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη που έχει μειωθεί σχεδόν κατά 90% κ.λπ. «Η Ελλάδα κατέχει ηγετική θέση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη διείσδυση αιολικής και ηλιακής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα. Και θα συνεχίσουμε να ηγούμαστε, ειδικά σε νέα πεδία όπως στα υπεράκτια αιολικά πάρκα», υπογράμμισε.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην υιοθέτηση με νόμο του στόχου προστασίας τουλάχιστον του 30% της χερσαίας και θαλάσσιας επιφάνειας της χώρας μας έως το 2030. «Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που αναγνώρισε βασικούς τομείς βιοποικιλότητας στην εθνική της νομοθεσία. Έχουμε θεσπίσει ειδικό καθεστώς προστασίας για να απαγορεύσουμε την κατασκευή νέων δρόμων και άλλων τεχνητών επιφανειών σε εννέα εμβληματικές ορεινές περιοχές, της οποίες ονομάσαμε “Απάτητα Βουνά” και έχουμε επεκτείνει την ίδια λογική και στη θάλασσα, εντοπίζοντας περισσότερες από 200 απάτητες παραλίες σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές όπου αποτρέπουμε οποιαδήποτε εμπορική εκμετάλλευση”, επεσήμανε ο ίδιος, τονίζοντας ότι ορισμένες περιοχές πρέπει να παραμείνουν ανέγγιχτες και εντελώς ανεπηρέαστες από τον μαζικό τουρισμό.