Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμή εδάφους-Επικεφαλής ΕΛΙΑΜΕΠ: “Τι νόημα έχει η συζήτηση Ελλάδος-Τουρκίας για ακατοίκητα νησιά”

Η νέα διευθύντρια του ανέφερε μεταξύ άλλων: "Απαράδεκτο η Τουρκία να αμφισβητεί εδάφη με πληθυσμό (νησιά),αλλά τι νόημα έχει η συζήτηση για ακατοίκητα νησιά;”

Η ερώτηση αυτή είναι άκυρη στην πραγματικότητα, αφού δεν συζητάμε με την Άγκυρα για ακατοίκητα νησιά μας, που ανήκουν στην ελληνική επικράτεια.  

Τι ισχύει στην νομοθεσία της χώρας μας για να μην ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε

Στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν κατοικήσιμα και μη κατοικήσιμα νησιά, νησάκια και Βραχονησίδες, όλα στο σύνολο τους ανήκουν στο κράτος, και φυλάσσονται για τα εξωτερικά σύνορα, από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Αυτό αναφέρουν οι νόμοι και το Σύνταγμα του ελληνικού κράτους, τα οποία απαγορεύουν το παζάρεμα σπιθαμής εναερίου, θαλάσσιου και χερσαίου χώρου.

Τα πέντε νησάκια/βραχονησίδες που έχουν βάλει στο μάτι οι Τούρκοι στα Δωδεκάνησα

Η τουρκική υπουργείο Άμυνας μας υπενθυμίζουν συνεχώς, την αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, μαζί με την απαγόρευση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια επισείοντας την απειλή στρατιωτικής επέμβασης, διότι περί αυτού πρόκειται.

Παράλληλα οι ίδιες τουρκικές αρχές μιλούν συνεχώς όπως και ο Ερντογάν, για αριθμό νησιών/βραχονησίδων που είναι υπό αμφισβήτηση, κάτι που δυναμιτίζει το σκηνικό ακόμα περισσότερο.

Η Τουρκία έχει διαλέξει ανάμεσα σε εκατοντάδες νησάκια την  βραχονησίδα “Νερά”, το νησάκι “ Πίτα”, και την νησίδα Σαφονίδι στα Δωδεκάνησα, για να μας απειλήσει για την κυριότητα τους, όλα τους ακατοίκητα.

Τα Νερά ή το Νερονήσι είναι βραχονησίδα της Δωδεκανήσου η οποία βρίσκεται στα βόρεια του Αγαθονησίου, απέναντι από το μικρό λιμάνι του Καθολικού. Μαζί με τη βραχονησίδα Γλάρος ή Κατσαγάνι είναι οι μεγαλύτερες του Αγαθονησίου.

Η Πίττα ή Πίτα είναι ακατοίκητη ελληνική βραχονησίδα στα Δωδεκάνησα, 9 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά της Καλύμνου. Βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. βορειοδυτικά από την Καλόλιμνο, ενώ τα Ίμια βρίσκονται σε παρόμοια απόσταση στα νοτιοανατολικά της Καλολίμνου.

Το Σαφονήδι ή Σαφονίδι ή ο Άγιος Νικόλαος είναι βραχονησίδα των Δωδεκανήσων, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά της Καλύμνου κοντά στην βραχονησίδα Νέρα και έχει έκταση 0,155 τμ χλμ.

Η Κανδελιούσσα είναι νησίδα των Δωδεκανήσων. Βρίσκεται δυτικά της Νισύρου. Η έκταση της είναι 1,363 τ.χλμ. και είναι ακατοίκητη. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Νισύρου.

Τα τέσσερα από τα Πέντε βλέπουμε ότι ανήκουν στο σύμπλεγμα Δωδεκανήσων, και είναι κοντά στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων, στα οποία το 1996 είχαμε τα γνωστά γεγονότα με την Τουρκία.

“Η Ελλάδα αποβιβάστηκε σε 25 από τα 153 νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας. Παραβίασε τις συνθήκες, εισέβαλε, ύψωσε σημαία, έχτισε φυλάκια και τα στρατιωτικοποίησε» αναφέρονταν προ μηνών το τουρκικό δελτίο ειδήσεων του

Η Άγκυρα έχει υπολογίζει ότι «153 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες δεν ανήκουν στην Ελλάδα» όπως είχε μεταδώσει και ο Μανώλης Κωστίδης.

Πολλές είναι οι αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ για τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, και με αφορμή ελληνικά δημοσιεύματα, «κυκλώνουν» τη νήσο Ζουράφα  ή Λαδοξέρα.

“Η γειτονική χώρα, έχει «τραβήξει» 13 γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο αλλά και στην Κρήτη στις οποίες αναγράφονται 152 νησιά και βραχονησίδες που σύμφωνα με την Άγκυρα δεν έχουν δοθεί στην Ελλάδα μέσα από τις Συνθήκες και κατά κύριο λόγο τη Συνθήκη της Λωζάνης”, αυτό είναι το επίσημα πλέον αφήγημα των Τούρκων το οποίο δεν έχει αλλάξει ούτε κεραία παρά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα.

Το τουρκικό καθεστώς, δεν θέλει απλώς να επιβάλει την παράνομη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, “ Γαλάζια Πατρίδα” και να υφαρπάξει ελληνική ΑΟΖ, αλλά, πιθανότατα επιδιώκει να καταλάβει ελληνικό έδαφος, το οποίο θεωρεί από το 1996, ως “ γκρίζο”, έχοντας σκοπό να το παρουσιάσει στα εκατομμύρια των Τούρκων πολιτών ως συνέχεια των νικών  του τουρκικού κράτους.     

Αν τολμήσουν οτιδήποτε οι γείτονες θα βρουν απέναντι τους,  τους Έλληνες και τις Ελληνίδες σε συντριπτικό ποσοστό, και αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν όλοι. 

Tags
Back to top button