Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
X-Files

Dargavs: Το πέτρινο χωριό με τους παράξενους θρύλους, τα σκοτεινά μυστικά και τις κατάρες (φωτό)

Η ιστορία του μικρού πέτρινου χωριού Dargavs στη Βόρεια Οσετία της Ρωσίας συνοδεύεται από παράξενους θρύλους, άταφους νεκρούς, πέτρινες κρύπτες, σκοτεινά μυστικά και κατάρες.

Μύθοι και θρύλοι στοιχειώνουν το μικρό χωριό και επιβιώνουν στο πέρασμα του χρόνου αποδεικνύοντας ότι κάποια μυστήρια μπορούν να έχουν μακρά διάρκεια ζωής, να μην ξεχνιούνται και να μη λύνονται.

Μπορεί να μοιάζει σαν ένα μικρό πέτρινο χωριό, αλλά το Dargavs στη Βόρεια Οσετία της Ρωσίας κρύβει ένα σκοτεινό μυστικό. Είναι μια νεκρόπολη, ένα νεκροταφείο που αποτελείται από 100 αρχαίες πέτρινες κρύπτες και είναι γνωστό ως «η Πόλη των Νεκρών». Εκεί βρίσκονται άταφοι και νεκροί όλοι οι κάτοικοί του ενώ το χωριό κουβαλά μία κατάρα σύμφωνα με την οποία όποιος επισκεφθεί το χωριό δεν θα μπορέσει να φύγει ποτέ.

Η νεκρόπολη και η κατάρα που την συντροφεύει

Η νεκρόπολη χτίστηκε από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στις κορυφογραμμές του βουνού πριν εκατοντάδες χρόνια. Βρίσκεται εν μέσω μιας καταπράσινης κοιλάδας 17 χιλιομέτρων, στο ύψωμα λόφου. Πίσω της διαγράφονται οι, ύψους 4.000 μέτρων, κορυφές του βουνού ενώ σε χαμηλότερο υψόμετρο δεσπόζει τετράγωνος πύργος, ο οποίος χτίστηκε για να «βλέπουν» από εκεί τους νεκρούς.

Οι νεκροί βρίσκονται σε περίτεχνους τάφους, που θυμίζουν περισσότερο σπίτια. Σύμφωνα με τον θρύλο, τον 18ο αιώνα μία σοβαρή ασθένεια, πιθανότατα πανώλη, χτύπησε την περιοχή και στοίχισε τη ζωή στο 90% του πληθυσμού. Οι ασθενείς έχτισαν τότε σπίτια για να απομονωθούν από τον υγιή πληθυσμό και να μην τους μεταδώσουν την ασθένεια. Οι ντόπιοι τους έδιναν λίγο φαγητό, όσο οι ίδιοι περίμεναν καρτερικά το θάνατό τους.

Όταν πέθαναν οι σοροί τους παρέμειναν μέσα στα σπίτια-καλύβες όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα. Πολλοί κάνουν λόγο για ένα ταφικό έθιμο των ντόπιων.

Η νεκρόπολη μοιάζει με τα ερείπια ενός μεσαιωνικού χωριού, με μικρές κατοικίες να ομαδοποιούνται σε ένα καταπράσινο λόφο. Τα κτίσματα ακολουθούν την αρχιτεκτονική του αρχαίου πολιτισμού που αναπτύχθηκε στον νότιο Καύκασο πριν χιλιάδες χρόνια.

Συνολικά σε αυτό το μυστήριο και συνάμα καταραμένο μέρος υπάρχουν 99 διαφορετικά σπίτια-μαυσωλεία. Στους μπροστινούς τοίχους υπάρχουν τετράγωνες τρύπες. Εκεί τοποθετούσαν μέσα σε ξύλινες βάρκες τα πτώματα.

Όσο και να πλησιάσει κανείς δεν θα βρει ζωντανή ψυχή. Εδώ οι κάτοικοι έχουν θάψει τους νεκρούς τους εδώ και εκατοντάδες χρόνια και σε κάθε κρύπτη έχουν βρεθεί ανθρώπινα κρανία και οστά.

Τα μεγάλα κτίσματα έχουν έως τέσσερις ορόφους ενώ τα μικρότερα είναι μονώροφα. Έχουν κωνοειδείς σκεπές με ραβδώσεις και μπροστά από κάθε σπίτι υπάρχει πηγάδι, όπου οι συγγενείς των νεκρών έριχναν νόμισμα.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, αν το κέρμα χτυπούσε πάνω σε πέτρα αυτό σήμαινε ότι ο νεκρός θα πήγαινε στον παράδεισο.

Ένας άλλος θρύλος αναφέρει ότι το μέρος είναι καταραμένο και κάθε ζωντανός που θα περπατήσει ανάμεσα στα σπίτια του χωριού δεν θα μπορέσει να φύγει ποτέ ζωντανός.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο θρύλο αυτός είναι και ο λόγος που οι ντόπιοι δεν επισκέπτονται ποτέ το Dargavs. Υπάρχει κι ένας άλλος θρύλος που λέει ότι μία ομάδα πολεμιστών απήγαγε ένα κορίτσι και το σκότωσαν. Οι θεοί τους τιμώρησαν και σιγά σιγά πέθαναν από μία ασθένεια μέσα σε αυτά τα σπίτια-τάφους.

Η πόλη–φάντασμα με το μοναδικό φυσικό κάλλος

Ο οικισμός Dargavs θεωρείται από τους πιο εντυπωσιακούς ίσως λόγω των πολλών μαυσωλείων αλλά και του φυσικού κάλλους. Όσο κι αν κατά καιρούς πολλά μέρη έχουν χαρακτηριστεί ως «Πόλεις των Νεκρών», το μικρό αυτό χωριό παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το μυστήριο που συντροφεύει τη νεκρόπολη προσελκύει επισκέπτες, οι οποίοι ανεβαίνουν στην κορυφή του λόφου για να θαυμάσουν τη θέα στην καταπράσινη κοιλάδα.

Tags
Back to top button