Τι κάνει τις κολόνιες να έχουν ένα δυνατό άρωμα που κρατάει; Μεταξύ άλλων, ο εμετός της φάλαινας.
Πρόκειται για ένα σπάνιο, κέρινο υλικό και ονομάζεται άμβρα. Είναι κάτι σαν «χρυσός θησαυρός» για τη βιομηχανία των αρωμάτων, ο οποίος έχει την δυνατότητα να αναδεικνύει τις μυρωδιές ενός αρώματος.
Σύμφωνα με τη NY Post, ο αρωματοποιός November Nichols είπε ότι «η ουσία είναι εξαιρετικά πολύτιμη και γνωστή για το μοναδικό της άρωμα και τις σταθεροποιητικές της ιδιότητες. Ενισχύει τη διάρκεια και το βάθος των αρωμάτων στα οποία έχει προστεθεί».
Η άμβρα παράγεται στο πεπτικό σύστημα των σπερμοφαλαινών, οι οποίες έχουν καταγραφεί ως απειλούμενα ζώα.
Ο Nichols πρόσθεσε ότι: «Η άμβρα παράγεται για να προστατεύει το έντερο της φάλαινας από αιχμηρά αντικείμενα. Με την πάροδο του χρόνου αποβάλλεται και τότε μπορεί να βρεθεί στον ωκεανό ή να ξεβραστεί στην ακτή. Σε ορισμένες χώρες είναι παράνομο το εμπόριο ή η κατοχή άμβρας».
Η άμβρα κάνει τα αρώματα να διαρκούν πολύ περισσότερο και η σπανιότητα της την κάνει τόσο ακριβή με αποτέλεσμα να βρίσκεται μονάχα σε πολυτελή αρώματα.
Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκαν απολιθωμένα οστά φάλαινας που χρονολογούνται πριν από 41 εκατ. χρόνια
Οι σπερμοφάλαινες
Το γεγονός ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την άμβρα δεν είναι οικολογικά επιβλαβές, καθώς συλλέγεται αφού αφαιρεθεί φυσικά από το σώμα της φάλαινας.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών, είναι παράνομο να σκοτώνονται σπερμοφάλαινες σχεδόν οπουδήποτε στον πλανήτη, ενώ ορισμένες χώρες έχουν καταστήσει παράνομη την κατοχή και το εμπόριο της άμβρας για να μειώσουν την πιθανή απειλή του είδους.
Η σπερμοφάλαινα έγινε είδος προς εξαφάνιση αφού το κυνήγι της έγινε δημοφιλές, ιδιαίτερα το 1800. Πριν απογειωθεί η βιομηχανία φαλαινοθηρίας, υπήρχαν περίπου 1,1 εκατομμύρια σπερμοφάλαινες. Τώρα, έχουν απομείνει περίπου 300.000.
Πώς δημιουργείται η άμβρα
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι για την ακριβή προέλευση της άμβρας, αλλά συνήθως πιστεύεται ότι σχηματίζεται όταν οι φάλαινες τρώνε κάτι που τις ερεθίζει, όπως ένα ράμφος. Τότε παράγουν μια ολισθηρή ουσία για να προστατεύσουν τα πεπτικά τους όργανα από τα προσβλητικά σωματίδια.
Υπολογίζεται ότι μόνο το 1% των σπερματοφαλαινών είναι ικανές να εκκρίνουν άμβρα. Λόγω της σπανιότητας του εμετού της φάλαινας, ένα γραμμάριο αξίζει περίπου 27 δολάρια, ενώ μισό κιλό μπορεί να αξίζει πάνω από 10.000 δολάρια.
Ενώ η άμβρα μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί, μερικοί άνθρωποι έχουν σταθεί τυχεροί.
Ένα κομμάτι 20 κιλών που πιστεύεται ότι αξίζει πάνω από 250.000 δολάρια βρέθηκε μέσα σε μια σπερματοφάλαινα στην παραλία Nogales στις Κανάριες Νήσους, τον Μάιο του 2023.