Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Βρυξέλλες κατά της γραφειοκρατίας: Ανάσα 1,5 δισ. για τους γεωργούς της ΕΕ

Προκειμένου να απλουστεύσει την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) και να τονώσει την ανταγωνιστικότητα των γεωργών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει μια μεγάλη δέσμη μέτρων που αφορούν τον διοικητικό φόρτο, τους ελέγχους, την εφαρμογή, την αντιμετώπιση κρίσεων, και τις επενδυτικές ανάγκες του τομέα.

Οι αλλαγές μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 1,58 δισ. ευρώ ετησίως για τους γεωργούς και 210 εκατ. ευρώ για τις εθνικές διοικήσεις, ενώ παράλληλα οι ενισχύσεις, ορισμένες απαιτήσεις και τα εργαλεία αντιμετώπισης κρίσεων θα γίνουν πιο ευέλικτα και ευκολότερα διαχειρίσιμα.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας απλούστευσης που ευθυγραμμίζεται με την πυξίδα ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και στηρίζει την ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα και την ψηφιοποίηση του γεωργικού τομέα, και ειδικότερα των νέων γεωργών και των γεωργών βιολογικής γεωργίας.

Οι γεωργοί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση υπέχουν επαχθείς διοικητικές υποχρεώσεις που συχνά δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα που βιώνουν.

Αυτός ο κανονιστικός φόρτος είναι χρονοβόρος και δημιουργεί κόστος για τους γεωργούς και τις εθνικές διοικήσεις.

Προκαλεί μείωση της αποδοχής των υποχρεώσεων και μπορεί επίσης να αποθαρρύνει τις επενδύσεις.

Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα, η Επιτροπή προτείνει στοχευμένες λύσεις μέσω μια δέσμης συγκεκριμένων νομοθετικών αλλαγών με βάση την επιχειρησιακή πείρα και την εκτενή ανατροφοδότηση από τα ενδιαφερόμενα μέρη και τα κράτη-μέλη.

Για να καταστεί ελκυστικότερη, το όριο της ετήσιας κατ' αποκοπή ενίσχυσης —δηλαδή της μίας ετήσιας εκταμίευσης— για τους μικροκαλλιεργητές θα αυξηθεί από 1.250 σε 2.500 ευρώ.

Σκοπός αυτών των ενισχύσεων για τους μικροκαλλιεργητές είναι να βελτιωθεί η ισορροπία στην κατανομή της στήριξης, να αυξηθεί η ζωτικότητα των αγροτικών περιοχών όπου οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις έχουν καίριο οικονομικό ρόλο, και να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος τόσο για τους γεωργούς όσο και για τις αρχές.

Οι εν λόγω γεωργοί θα εξαιρούνται επίσης από ορισμένους περιβαλλοντικούς κανόνες (αιρεσιμότητα), ενώ θα μπορούν να λαμβάνουν και ενισχύσεις που ανταμείβουν τη φιλική προς το περιβάλλον γεωργία (οικολογικά προγράμματα).

Οι γεωργοί της ΕΕ που πλήττονται από φυσικές καταστροφές ή ασθένειες των ζώων θα λαμβάνουν μεγαλύτερη στήριξηχάρη στις νέες ενισχύσεις για την αντιμετώπιση κρίσεων που είναι διαθέσιμες στο πλαίσιο των στρατηγικών σχεδίων της ΚΓΠ και χάρη στα πιο ευέλικτα και πιο προσβάσιμα εργαλεία διαχείρισης κινδύνων.

Τα κράτη-μέλη θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά στην προσαρμογή των στρατηγικών τους σχεδίων για την ΚΓΠ, καθώς προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής θα απαιτείται μόνο για τις στρατηγικές τροποποιήσεις.

Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο για τους γεωργούς που θα αντλήσουν ταχύτερα την ωφέλεια από τις επικείμενες αλλαγές.

Η δέσμη μέτρων απλούστευσης αποσκοπεί στο να συνεκτιμηθούν καλύτερα οι διαφορετικές γεωργικές πρακτικές και τοπικές συνθήκες, μειώνοντας παράλληλα την αλληλοεπικάλυψή με τους υφιστάμενους εθνικούς κανόνες.

Για παράδειγμα, οι πιστοποιημένες βιολογικές εκμεταλλεύσεις θα τεκμαίρεται ότι πληρούν ορισμένες από τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις της ΕΕ για χρηματοδότηση.

Για να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος που προκαλούν, οι έλεγχοι θα εξορθολογιστούν με τη χρήση δορυφόρων και τεχνολογίας. Επιπλέον, θα θεσπιστεί μια νέα αρχή: μόνο ένας επιτόπιος έλεγχος ετησίως ανά εκμετάλλευση.

Η νομοθετική πρόταση θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προς έγκριση. 

Παράλληλα με τις αλλαγές στους κύριους κανόνες της ΚΓΠ, αργότερα εντός του έτους η Επιτροπή θα προτείνει επίσης περαιτέρω μέτρα απλούστευσης, μεταξύ άλλων από τομείς εκτός της γεωργίας, με στόχο να μειώσει τον φόρτο της υποβολής εκθέσεων και του ελέγχου και να προωθήσει την υιοθέτηση των νέων δυνατοτήτων ευελιξίας που προσφέρει η δέσμη μέτρων απλούστευσης Omnibus της ΚΓΠ. 

Νέα δεδομένα που καταπολεμούν τη γραφειοκρατία και κάνουν ακόμη πιο ευέλικτη τη ζωή των γεωργών.

 

Tags
Back to top button