Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Βρέθηκε το τρίτο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο με αξία άνω των 60 εκατ. δολαρίων

Μετά από ενάμιση χρόνο μεγάλης πτώσης της παραγωγής και των πωλήσεων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού η παγκόσμια αγορά διαμαντιών και ειδικά η κυβέρνηση της Μποτσουάνα έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν με τη γενναιόδωρη μητέρα φύση.

Η εταιρεία διαμαντιών Debswana που δραστηριοποιείται στη Μποτσουάνα ανακοίνωσε την ανακάλυψη πέτρας 1.098 καρατίων και την περιέγραψε ως την τρίτη μεγαλύτερη στο είδος της στον κόσμο.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Lynette Armstrong, παρουσίασε την πέτρα, η οποία βρέθηκε την 1η Ιουνίου, στον πρόεδρο της χώρας, Mokgweetsi Masisi.


Ο πρόεδρος της Μπουτσουάνα παρουσιάζει το διαμάντι / copyright κυβέρνηση Μποτσουάνα

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο διαμάντι που ανακτά η εταιρεία Debswana στα 50 χρόνια λειτουργίας», δήλωσε ο Armstrong.

«Από την προκαταρκτική μας ανάλυση θα μπορούσε να είναι η τρίτη μεγαλύτερη πέτρα ποιότητας πολύτιμων λίθων στον κόσμο. Δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει εάν θα το πουλήσουμε μέσω του καναλιού De Beers ή μέσω της κρατικής εταιρείας Okavango Diamond Company. Η σπάνια και εξαιρετική πέτρα… σημαίνει πολύ στο πλαίσιο των διαμαντιών και της Μποτσουάνα», είπε και συμπλήρωσε: «Φέρνει ελπίδα σε ένα έθνος που αγωνίζεται».

Ο υπουργός ορυκτών, Lefoko Moagi, δήλωσε ότι η ανακάλυψη της πέτρας, η οποία δεν έχει ακόμη πάρει κάποιο όνομα έχει διαστάσεις 73 επί 52 επί 27 mm.

Η ανακάλυψη της ήρθε την καλύτερη στιγμή μετά τη μεγάλη πτώση όλων των τύπων διαμαντιών που σημειώθηκε από το 2020 λόγω της πανδημίας του Covid-19 το 2020.

Η Debswana είναι μια κοινή επιχείρηση μεταξύ της De Beers της Anglo American και της κυβέρνησης της Μποτσουάνας, η οποία λαμβάνει έως και το 80% των εσόδων από τις πωλήσεις μέσω μερισμάτων, δικαιωμάτων και φόρων.

Η παραγωγή στο Debswana μειώθηκε κατά 29% το 2020 σε 16,6 εκατομμύρια καράτια και οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 30% στα 2,1 δισ. δολάρια καθώς η πανδημία επηρέασε την παραγωγή και τη ζήτηση.

Η Debswana σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή κατά 38% σε επίπεδα προ-πανδημίας 23 εκατομμυρίων καρατίων το 2021, καθώς η παγκόσμια αγορά διαμαντιών ανακάμπτει με τη χαλάρωση των περιορισμών ταξιδιού και το άνοιγμα των κοσμηματοπωλείων.

Είναι το τρίτο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο, πίσω από τα 3.106 καράτια του περίφημου διαμαντιού Κάλιναν (Cullinan) που βρέθηκε στη Νότια Αφρική στις 26 Ιανουαρίου του 1905. Πρόκειται για διαμάντι που είχε βάρος πάνω από μισό κιλό. Πήρε το όνομά του από τον Thomas Cullinan, τον διευθυντή του ορυχείου.


Το διαμάντι Κάλιναν πριν από την κοπή του το 1908

Παρουσιάστηκε στον βασιλιά της Αγγλίας, Εδουάρδο τον 7ο ο οποίος αποφάσισε να το αποκτήσει. Τον Φεβρουάριο του 1908, στο εργαστήρι των Asscher το Κάλιναν θα κοπεί σε 9 μικρότερα διαμάντια. Αν υπήρχε σήμερα θα κόστιζε πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Το μεγαλύτερο κομμάτι του διαμαντιού θα ονομαστεί Cullinan I, ή “Το Μεγάλο Άστρο της Αφρικής“, ζυγίζει 530.2 καράτια ή 106.04 γραμμάρια και έχει 74 πλευρές.


Το μεγαλύτερο κομάτι του διαμαντιού Κάλιναν που κοσμεί το βασιλικό στέμα της Αγγλίας
Τοποθετήθηκε στο βασιλικό σκήπτρο των κοσμημάτων του Στέμματος του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Δεύτερο Μεγάλο Άστρο της Αφρικής, ή αλλιώς, το Cullinan II, θα τοποθετηθεί στο μπροστινό μέρος του αυτοκρατορικού στέμματος.


Το βασιλικό στέμμα της Αγγλίας

Το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο είναι τα 1.109 καράτια του Lesedi La Rona (που ανακαλύφθηκε στη Μποτσουάνα το 2015. Βρέθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2015 στο ορυχείο Lucara Karowe στη Βόρεια Κεντρική Μποτσουάνα, είναι το μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι που ανακαλύφθηκε σε πάνω από 100 χρόνια, ζυγίζοντας ένα ρεκόρ 1,109 καρατίων. Το ίδιο το όνομα «Lesedi La Rona» σημαίνει «το φως μας» στη γλώσσα Tswana της Μποτσουάνα και σχετίζεται άμεσα με τα απίστευτα γενολογικά χαρακτηριστικά του τραχύ.


Το διαμάντι, που μετρά 65mm x 56mm x 40mm, διαθέτει εξαιρετική διαφάνεια και ποιότητα, και είναι α Τύπος ΙΙa.

Tags
Back to top button