Η χαμένη ρωμαϊκή πόλη Τζούλια (Ιουλία), που φιλοξένησε τρεις Αποστόλους του Ιησού Χριστού, βρέθηκε στο Ισραήλ, σύμφωνα με μια ομάδα αρχαιολόγων.
Ο Πέτρος, ο Ανδρέας και ο Φίλιππος πιστεύεται ότι κατοικούσαν στην χαμένη πόλη της Ιουλίας, η οποία πιθανόν να βρισκόταν στη βόρεια ακτή της Θάλασσας της Γαλιλαίας, αναφέρει η εφημερίδα Χαάρετς.
Ήταν ο εβραϊκός ιστορικός Josephus Flavius (37-100 μ.Χ.) που έδειξε για πρώτη φορά την ύπαρξη της πόλης Ιουλίας, την οποία είπε ότι είχε χτιστεί κοντά στο ψαροχώρι της Βηθσαΐδας, από τον βασιλιά Φίλιππο, γιο του βιβλικού βασιλιά Ηρώδη.
Ο αρχαιολόγος Mordechai Aviam, από το Kinneret College, δήλωσε στην Haaretz: «Ο Josephus ανέφερε ότι ο βασιλιάς είχε αναβαθμίσει τη Bethsaida από ένα χωριό σε πόλη, μια καλή πόλη».
«Δεν είπε ότι είχε χτιστεί πάνω ή κάτω από αυτή, και πράγματι, αυτή τη φορά, δεν ξέρουμε πού ήταν, αλλά το λουτρό μαρτυρεί την ύπαρξη αστικής κουλτούρας. Η κύρια έκπληξή μας ήταν ότι στο κάτω μέρος της ανασκαφής, σε μια μικρή περιοχή, ανακαλύφθηκε ένας τοίχος ενός κτιρίου και δίπλα του ήταν ένα ψηφιδωτό δάπεδο και αντικείμενα που χαρακτηρίζουν ένα λουτρό» σημείωσε.
Ο ψηφιδωτός τοίχος είναι ένδειξη ότι μια εκκλησία κάποτε ήταν εκεί. Ένας επίσκοπος της Βαυαρίας, ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ το 725 μ.Χ., μίλησε για την επίσκεψη σε εκκλησία στη Βηθσαΐδα που χτίστηκε πάνω από το σπίτι του Πέτρου και του Ανδρέα.
Ένας άλλος λόγος που η Julia είναι πιθανό να βρίσκεται στην τοποθεσία αυτή, έχει να κάνει με ένα λάθος στον υπολογισμό για το επίπεδο της Θάλασσας της Γαλιλαίας. Οι υπολογισμοί που έγιναν κοντά στην τοποθεσία υποθέτουν ότι το επίπεδο της λίμνης ήταν 209 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας κατά την περίοδο που η πόλη ήταν ακμάζουσα. Ωστόσο, αυτό θα σήμαινε ότι η τοποθεσία el-Araj ήταν κάτω από το νερό μέχρι τη βυζαντινή περίοδο, κάτι που δεν μπορεί να έχει συμβεί.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι είναι 211 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, γεγονός που θα είχε νόημα αν υπήρχε τότε μια πόλη στην περιοχή.
Υπάρχουν δύο άλλες πιθανές τοποθεσίες, αν και αυτή η τελευταία ανακάλυψη εντείνει την πεποίθηση ότι έχουν βρει τελικά την αρχαία πόλη.