Το χρυσό που βρίσκεται στο δαχτυλίδι, το κολιέ και τα κοσμήματα, καθώς και το ουράνιο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο σε πυρηνικούς σταθμούς, πιστεύεται ότι προέρχεται από τις εξαιρετικά βίαιες συνθήκες που δημιουργούνται όταν δύο υπερπυκνωμένα άστρα νετρονιών συγκρούονται. Τα άστρα νετρονίων, γνωστά και ως πάλσαρ, είναι άκρως συμπυκνωμένα άστρα που αποτελούνται κυρίως από νετρόνια. Συνήθως έχουν διάμετρο μόλις 20 χιλιομέτρων, αλλά το βάρος τους είναι σχεδόν διπλάσιο από το Ήλιο. Ένα μικρό κομμάτι ύλης από άστρο νετρονίων μπορεί να ζυγίζει περίπου όσο το όρος Έβερεστ.
Μια σύγκρουση μεταξύ άστρων νετρονίων δημιουργεί επίσης κυματισμούς στον χωροχρόνο που ονομάζονται βαρυτικά κύματα, εκρήξεις ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας που ονομάζονται εκρήξεις ακτίνων γάμμα και μια εκτυφλωτική λάμψη φωτός σε ένα φαινόμενο που έχει λάβει επίσης την ονομασία έκρηξη κιλονόβα ή όπως το αποκαλεί η επιστημονική κοινότητα η «τέλεια έκρηξη». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα naftemporiki.gr
Τώρα μια ομάδα επιστημόνων συμπεριλαμβανομένων ερευνητών από το Ινστιτούτο Βαρυτικής Φυσικής Μαξ Πλανκ και το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ στη Γερμανία χρησιμοποίησαν ένα προηγμένο εργαλείο λογισμικού για να αναλύσουν τις υπογραφές αυτής της έκρηξης kilonova προσθέτοντας δεδομένα από ραδιοεκπομπές και παρατηρήσεις ακτινοβολίας Χ από άστρα νετρονίων, υπολογισμούς πυρηνικής φυσικής και ευρήματα από πειράματα σύγκρουσης που πραγματοποιήθηκαν σε επιταχυντές σωματιδίων εδώ στη Γη.
Η προσπάθεια θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των εξωτικών και ταραγμένων περιβαλλόντων που δημιουργούνται όταν τα εξαιρετικά πυκνά νεκρά αστέρια συνθλίβονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν τις μόνες τοποθεσίες που γνωρίζουν οι επιστήμονες που μπορούν να σφυρηλατήσουν στοιχεία βαρύτερα από τον σίδηρο.
«Η νέα μέθοδος που αναπτύξαμε θα βοηθήσει στην ανάλυση των ιδιοτήτων της ύλης σε ακραίες πυκνότητες. Θα μας επιτρέψει επίσης να κατανοήσουμε καλύτερα τη διαστολή του Σύμπαντος και σε ποιο βαθμό σχηματίζονται βαρέα μέταλλα κατά τη συγχώνευση άστρων νετρονίων» λέει ο Τιμ Ντίτριχ, επιστήμονας του Ινστιτούτου Βαρυτικής Φυσικής Μαξ Πλανκ.