Ένα νέο εμπόδιο στην έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό, στο πλαίσιο της επένδυσης των 8,1 δισ. ευρώ και των 75.000 νέων θέσεων εργασίας, επιχειρούν να βάλουν 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Οικονομικών, εγείρουν ζήτημα ολοκλήρωσης «μίας σειράς θεσμικών βημάτων», πριν δοθεί το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι εργασίες.
Αιχμή του δόρατος στην παρέμβασή τους, αποτελεί ο ορισμός των αρχαιολογικών χώρων εντός του ακινήτου του πρώην Αεροδρομίου, προκειμένου να τεθεί η δυνατότητα δόμησης υπό τον έλεγχο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η οποία «δύναται να επιβάλει τροποποιήσεις στον σχεδιασμό σε περίπτωση εύρεσης αρχαιοτήτων ή μετακινήσεις στη δόμηση, σε γειτονικά σημεία χωρίς αρχαιότητες». Πρόκειται για την επαναφορά ενός θέματος, το οποίο θεωρούνταν λήξαν, από τη στιγμή που το υπουργείο Πολιτισμού, επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά, είχε αποσύρει σχετική διάταξη με την οποία χαρακτηριζόταν ως «αρχαιολογικός χώρος» σχεδόν ολόκληρη η έκταση.
Όπως υποστηρίζουν οι 18 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, «αυτή η προοπτική δεν δημιουργεί ουσιαστικά προσκόμματα στην ανάπτυξη του χώρου δεδομένου της πολύ μεγάλης έκτασης του ακινήτου (σχεδόν 6.300 στρέμματα), εντός της οποίας είναι δυνατόν να γίνουν μικρές μετακινήσεις ή αλλαγές επιμέρους χωροθετήσεων». Μάλιστα, παραδέχονται το ενδεχόμενο καθυστερήσεων ακόμα και αφού ξεκινήσει το έργο, καθώς και αλλαγές στο αρχικά συμφωνηθέν επενδυτικό σχέδιο: «Σημειώνεται, ακόμη, ότι η εύρεση αρχαιοτήτων εντός του ακινήτου εκ των υστέρων, και οι καθυστερήσεις ή αλλαγές στο επενδυτικό σχέδιο εξαιτίας αυτού, συνιστούν γεγονός αποζημίωσης (Ν. 4422/2016 -ΦΕΚ 181/Α/27.09.2016)».
Οι βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία των εγκρίσεων, οι οποίες σχετίζονται με τους αρχαιολογικούς χώρους, εντός του ακινήτου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Επίσης, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της οριοθέτησης των αρχαιολογικών χώρων, εντός του ακινήτου. Όπως υποστηρίζουν, πρόκειται για «απαραίτητα βήματα», προκειμένου να έχει νομική κατοχύρωση η επένδυση, για αποφυγή εμπλοκών λόγω μελλοντικών δικαστικών προσφυγών, αλλά και για τη βέλτιστη ανάπτυξη της επένδυσης, ως προς την περιβαλλοντική και κοινωνική της απόδοση.
Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σε κάθε περίπτωση εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσο είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει τις διαδικασίες, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες στο Ελληνικό, να δημιουργηθούν 75.000 νέες θέσεις εργασίας και να εισρεύσουν έσοδα στα δημόσια ταμεία. Διαθέτει, άραγε, την πολυτέλεια να «μπλοκάρει» επενδύσεις τέτοιου μεγέθους, τη στιγμή, μάλιστα, που εντάσσονται και στις μνημονιακές υποχρεώσεις;