Όπως και υπογράμμισε στην αρχή της συνομιλίας του με τον Φώτη Παπούλια, σχετικά με την σκληρή κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, «Μου έκανε πραγματικά εντύπωση πως έφυγε από το ραντάρ των επισημάνσεων που γίνονται επί μία εβδομάδα και των κριτικών παρατηρήσεων για την οξύτητα αυτής της τοποθέτησης του κ. Σαμαρά, το ότι για πρώτη φορά συνάθροισε τα ποσοστά από τα δεξιά, που είναι πέραν της Νέας Δημοκρατίας, σαν έναν ενδεχόμενο κίνδυνο, αλλά ταυτόχρονα έδινε και το σήμα ενός ενδεχόμενου πόλου με βάση και την ακροδεξιά στροφή και την ενίσχυση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Γι’ αυτό αυτή η αποστροφή του λόγου του για μένα προοιωνίζεται κάποια ενθάρρυνση εξελίξεων στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και στους πολλούς αρχηγούς, άντρες και γυναίκες ή και κόμματα και κομματίδια που συνωθούνται σ αυτό το χώρο (…).».
Αναφερόμενος έπειτα στη Νέα Αριστερά, η οποία δεν πήγε καλά στις ευρωεκλογές και δεν επετεύχθη και ο στόχος του ενός ευρωβουλευτή αλλά και για το αν ήταν βεβιασμένη ενέργεια η αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά το εξής «Για ένα πράγμα μπορώ να σας μιλήσω με σιγουριά και ξέρω ότι αυτό εκφράζει και τους ανθρώπους της Νέας Αριστεράς διότι έγινε μια πολύωρη, με πολύ μεγάλη συμμετοχή και με μεγάλο ενδιαφέρον συνεδρίαση του κεντρικού οργάνου της Νέας Αριστεράς προ ημερών. Για ένα πράγμα μπορώ να σας βεβαιώσω: ότι ουδείς έχει μετανιώσει στο διάβημα που έγινε για αξιακούς, πολιτικούς, ιδεολογικούς όρους και για τη μη αποδοχή μιας προφανούς μετάλλαξης του κόμματος στο οποίο ανήκαμε όλοι και το οποίο είχαμε συν-ιδρύσει. Από εκεί και πέρα, για τα υπόλοιπα χρειάζεται αναστοχασμός, χρειάζεται αυτοκριτική και χρειάζεται να δούμε με μεγαλύτερη επάρκεια και την πραγματικότητα και τους πολιτικούς συσχετισμούς και από θέσεις αυτονομίας της Αριστεράς και διακριτότητα της Αριστεράς, το τονίζω αυτό. Να λειτουργήσουμε και να συμβάλουμε καταλυτικά στο να υπάρξουν ενδεχομένως και λύσεις εναλλακτικές προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη».
«Η Αριστερά είναι κάτι διακριτό, η σύγχρονη, ανοιχτόμυαλη, όπως λέμε αριστερά είναι κάτι διαφορετικό που μπορεί να συμβάλει με λύσεις καθαρές, χωρίς κεντρώους συμψηφισμούς και μεταλλάξεις»
Τέλος, όσον αφορά τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη Κεντροαριστερά, για τη δημοκρατική παράταξη αλλά και για το υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να ανοίξει αυτή η κουβέντα, ο κ. Βούτσης, σημείωσε «Σε ό, τι αφορά τη συζήτηση περί κεντροαριστεράς και εν γένει δημοκρατικής παράταξης, αφορά τα κόμματα που έχουν αυτή τη σηματοδότηση και αυτή την αναφορά. Η Αριστερά είναι κάτι διακριτό, η σύγχρονη, ανοιχτόμυαλη, όπως λέμε αριστερά είναι κάτι διαφορετικό που μπορεί να συμβάλει με λύσεις καθαρές, χωρίς κεντρώους συμψηφισμούς και μεταλλάξεις. Στον ευρύτερο διάλογο για μία ενδεχόμενη, αν μπορεί αυτό να γίνει δυνατόν, προγραμματική σύγκλιση και συνεργασία δυνάμεων της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, της πράσινης οικολογίας και κινηματικών δυνάμεων. Αυτό ναι, μπορεί να γίνει και να έχει μια μεγάλη συμβολή η δικιά μας Αριστερά. Το άλλο για το οποίο ρωτήσατε σας λέω ότι δεν μας αφορά, δηλαδή οι καντρίλιες που γίνονται για τα εσωκομματικά το σέβομαι απολύτως είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε του ΠΑΣΟΚ αυτή την στιγμή για ενιαίο φορέα, για ένα νέο κόμμα της κεντροαριστεράς κτλ. Επαναλαμβάνω από θέσεις διακριτής αριστεράς δεν πιστεύω πως είναι αλυσιτελής, πως είναι αποτελεσματικά και κυρίως προγραμματικά εντάσσονται στις συστημικές επιδιώξεις εναλλακτικών λύσεων και όχι μια πραγματική εναλλακτική ριζοσπαστική αντίληψη». Κληθείς να απαντήσει και για τον Αλέξη Τσίπρα, αν έχει ακόμα πολιτικό κεφάλαιο, είπε «Το πολιτικό κεφάλαιο δημιουργείται μέσα σε κάθε συγκυρία, ανάλογα με τη διάθεση, με τις δυνατότητες, με την ηλικία του κάθε πολιτικού παράγοντα. Εν προκειμένω, ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης για την οποία συζητούσε όλος ο κόσμος. Είναι σαφές πως είναι στη δική του διάθεση. Δεν μπορώ εγώ, ούτε να ερμηνεύσω, ούτε να σκεφτώ το τι ακριβώς θα κάνει. Είναι στη δικιά του διάθεση και σ’ αυτό που αισθάνεται και ως ευθύνη, ενδεχομένως να παίρνει πολιτικές πρωτοβουλίες για συζητήσεις και για μεγάλα προγραμματικά θέματα. Μέχρι εκεί. Έχει ο ίδιος πει δημόσια ότι θα το κάνει. Το σέβομαι. Από κει και πέρα δεν μπορώ να εικάσω οτιδήποτε».
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Αποχωρούν Σκουρλέτης και Βούτσης
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Νίκου Βούτση στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και τον Φώτη Παπούλια:
- Το δημοψήφισμα του 2015 υπήρξε ιστορικό ορόσημο για τη λαϊκή παρέμβαση στη μακρά μεταπολιτευτική περίοδο. Η μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του ΟΧΙ στο σχέδιο της Ε.Ε. καταγράφηκε μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλης συμμετοχής στη διαδικασία και αποτύπωσε πέραν των άλλων την υπέρβαση των στενών κομματικών γραμμών όλου του φάσματος.
- Η πρόσκληση προς τον ελληνικό λαό για υπερψήφιση του ΟΧΙ, από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την κυβέρνηση, την εισήγηση που είχα την τιμή να κάνω στο Κοινοβούλιο στις 27 Ιουνίου και το πυκνό επταήμερο που ακολούθησε δεν συνδυάστηκε και δεν παρέπεμπε ποτέ σε επιλογή εξόδου από την ευρωζώνη. Το ίδιο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος βοήθησε ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να δοθεί ρητή διαδικασία για ρύθμιση του χρέους στο πλαίσιο του επώδυνου συμβιβασμού που ακολούθησε. Η σκληρή, εκδικητική στάση της Ε.Ε. αποτυπώθηκε και στην απόφαση για να μην υπάρξει «ανάσα» για τις τράπεζες στο κρίσιμο οκταήμερο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.
- Το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που αποτυπώθηκε και στην Επιτροπή του ΝΑΙ και που ιδιαίτερα και απροκάλυπτα παρενέβη μέσω των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, υποτίμησε την ωριμότητα του ελληνικού λαού και τη δυναμική της λαϊκής συμμετοχής. Ωριμότητα που πέραν των άλλων εκφράστηκε στην αποφυγή επεισοδίων και συγκρούσεων στις μεγάλες καθημερινές εκδηλώσεις αλλά και στη ψυχραιμία που επιδείχθηκε στις πρωτόγνωρες ουρές για τα 50 ευρώ στις τράπεζες. Εξάλλου όπως είναι γνωστό δεν κατατέθηκε καμία ένσταση για τη διαδικασία διεξαγωγής και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Από τους ίδιους κύκλους ωστόσο περίσσεψε η κινδυνολογία και ο εκφοβισμός προς το λαό ενώ ανενδοίαστα έδιναν άλλοθι και συγχωροχάρτι προς τη στρατηγική των θεσμών που είχε οδηγήσει ήδη σε δραματική φτωχοποίηση του ελληνικού λαού.
- Τα αποτελέσματα των εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία πέραν της κυρίαρχης «εσωτερικής» ερμηνείας που αναφέρεται σε όλη την πολιτική των συντηρητικών στην μετά-Brexit εποχή, πρέπει και μένει να αποτιμηθούν, μαζί βέβαια και με τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, όπου προσδοκούμε τη νίκη των δυνάμεων του Λαϊκού Μετώπου, στο πλαίσιο της γενικότερης κρίσιμης και επικίνδυνης διαδικασίας που συνιστά η εμπλοκή των χωρών της Ε.Ε. και βέβαια του βορειοατλαντικού άξονα στις πολεμικές συρράξεις, ιδιαίτερα σε αυτήν στην Ουκρανία.
- Ο προσανατολισμός προς την «πολεμική οικονομία» αντί της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων προοιωνίζεται επικίνδυνες και τυχοδιωκτικές ενέργειες σε διεθνές επίπεδο. Με ορατή τη τάση για προετοιμασία και ένταση σε πολεμικές συγκρούσεις στον αντίποδα μιας στρατηγικής ειρήνης για την ισορροπία και την επίλυση διαφορών με γεωπολιτικό χαρακτήρα σε μια φάση μάλιστα εντεινόμενης αποπαγκοσμιοποίησης.
- Η συζήτηση που εξελίσσεται για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα, ενός νέου κόμματος της κεντροαριστεράς που προγραμματικά εντάσσεται στις συστημικές επιδιώξεις εναλλακτικών λύσεων δεν αφορά την Αριστερά, δεν μας αφορά. Η σύγχρονη Αριστερά είναι απολύτως διακριτή και μπορεί να συμβάλει με καθαρές λύσεις χωρίς κεντρώους συμψηφισμούς και μεταλλάξεις στον ευρύτερο διάλογο για μια ενδεχόμενη προγραμματική σύγκλιση και συνεργασία όλων των δυνάμεων του προοδευτικού τόξου.
- Σε ότι αφορά το απαράδεκτο λουκέτο στην ΑΥΓΗ θα ήθελα να τονίσω ότι πρόκειται για μία ιστορική εφημερίδα της οποίας το καθημερινό πρωτοσέλιδο ήταν ιδιαίτερα επιδραστικό. Επίσης να σημειώσω ότι ακόμα και σε πιο δύσκολους καιρούς στο παρελθόν είχαν βρεθεί λύσεις. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα έπρεπε να αναζητηθεί και τώρα η διέξοδος με επίκεντρο βεβαίως τους εργαζόμενους και την κάλυψή τους.