![Βίντεο: Οι Ρώσοι ένωσαν με ένα τεράστιο δίχτυ Μπαχμούτ και Τσάσοφ Γιαρ - Ποιος ο λόγος](https://greek-observatory.gr/images/posts/February 2025/binteo-oi-rwsoi-enosan-me-ena-terastio-dikhti-mpakhmout-kai-tsaso.webp?3c0f177d55395481d50dd38a90a47956)
Ένα από τα πιο αλλόκοτα βίντεο ολόκληρου του ρωσο-ουκρανικού πολέμου δημοσιεύθηκε λίγο νωρίτερα στην πλατφόρμα X, γεννώντας πολλά ερωτηματικά. Το υλικό δείχνει ένα τεράστιο δίχτυ να καλύπτει έναν ατελείωτο διάδρομο στο πεδίο της μάχης.
Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τις σύγχρονες τακτικές πολέμου εύλογα απόρησαν για τον λόγο ύπαρξης αυτής της κατασκευής.
Για Ποιον Λόγο Υπάρχει Αυτό το Δίκτυ;
Η απάντηση τελικά ήταν ιδιαίτερα απλή. Τα ρωσικά στρατεύματα έστησαν ένα επίγειο «τούνελ» μήκους 2 χιλιομέτρων κατά μήκος ενός δρόμου που συνδέει το Μπαχμούτ με το Τσάσοφ Γιαρ στην ανατολικής περιφέρεια του Ντονιέτσκ με σκοπό να δημιουργήσουν έναν ασφαλή διάδρομο.
Το δίχτυ καλύπτει περιμετρικά το πέρασμα, παρέχοντας έτσι προστασία έναντι ουκρανικών μη επανδρωμένων οχημάτων. Τα drones θέτουν σήμερα την μεγαλύτερη απειλή για τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.
Είναι η πρώτη φορά κατά την διάρκεια του πολέμου που παρατηρείται μία τέτοια κατασκευή. Αν και το εγχείρημα φαίνεται αρκετά πρόχειρο, μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό αφού οι ρωσικές δυνάμεις, ακόμη και με τεθωρακισμένα, διασχίζουν το πέρασμα με ασφάλεια.
Μέσω αυτής της διαδρομής ο ρωσικός στρατός μεταφέρει ενισχύσεις και προμήθειες στις δυνάμεις του που πολιορκούν την στρατηγική ουκρανική πόλη του Τσάσοφ Γιαρ. Τα ρωσικά κομβόι που πραγματοποιούσαν αυτήν την διαδρομή έπεφταν συχνά θύματα ουκρανικών drones FPV, ωστόσο αυτή η έξυπνη ιδέα με το επίγειο τούνελ ίσως έλυσε μία για πάντα το πρόβλημά τους.
Αν το εγχείρημα αποδειχθεί αποτελεσματικό κατά την διάρκεια των επόμενων ημερών, τότε είναι πολύ πιθανό να το δούμε να εφαρμόζεται συχνότερα σε ολόκληρο το πεδίο της μάχης. Βέβαια πρέπει να αναφέρουμε πως το δίχτυ δεν φαίνεται ιδιαίτερα ανθεκτικό, οπότε ίσως οι Ρώσοι το ενισχύσουν περαιτέρω στο μέλλον.
Φυσικά αυτό το τέχνασμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε τεράστιες αποστάσεις. Τέτοια επίγεια «τούνελ» θα κατασκευάζονται μόνο για την ένωση δύο σημείων που απέχουν λίγα χιλιόμετρα, εξασφαλίζοντας ασφαλή μετάβαση ρωσικών δυνάμεων από τον έναν οικισμό στον άλλον.
Να σας ενημερώσουμε τέλος πως το εν λόγω δίχτυ στέκεται πάνω σε δοκάρια ύψους περίπου 4 με 5 μέτρων, τα οποία είναι τοποθετημένα κατά μήκος της διαδρομής.