Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο καλεί Ελλάδα: Γερμανικός συνασπισμός χωρών υπέρ Ρωσίας μέσα στο ΝΑΤΟ - Aπειλούν με ρήξη & Βέτο!

Ένα τεράστιο και πολύπλοκο κόλπο grosso έχει στήσει το Βερολίνο με αφορμή την ουκρανική κρίση. Ένα κόλπο που στοχεύει πολύ μακριά, ακόμη και στην εκδίωξη των Αμερικανών και των βάσεων τους από την Γερμανία.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως έχει στηθεί ένας γερμανικός “συνασπισμός χωρών” μέσα στο ΝΑΤΟ ο οποίος προσπαθεί να νεκρώσει κάθε αμερικανική πρωτοβουλία με αφορμή τις εξελίξεις στο Ουκρανικό.

Οι χώρες αυτές απειλούν ακόμη και με βέτο στην ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη: Πρόκειται για την Τουρκία, την Ουγγαρία, την Κροατία.  

Ενδιαφέρον είναι επίσης, ότι ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το Ουκρανικό. Τί ζήτησαν άραγε οι Γερμανοί;

Διαβάστε επίσης

Συνάντηση Μπάιντεν – Σολτς

Το μπαράζ φιλορωσικών δηλώσεων από Γερμανούς αξιωματούχους έχει ανησυχήσει πολύ τον Λευκό Οίκο. Δεν είναι μόνο ο πρώην Γερμανός Α/ΓΕΝ που μίλησε υπέρ του Β. Πούτιν. Ακολούθησαν και  άλλες δηλώσεις ή κινήσεις από την πλευρά του Βερολίνου.

Για το λόγο αυτό στις 7 Φεβρουαρίου θα μεταβεί ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς στην Ουάσιγκτον, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Όπως είχε αποκαλύψει το WarNews247 πριν ημέρες, ο Μπάιντεν είχε προσκαλέσει ήδη νωρίτερα τον Ό.Σολτς, ο τελευταίος ωστόσο είχε επικαλεστεί «ανειλημμένες υποχρεώσεις».

Η συνάντηση των δύο ηγετών, εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία, αναμένεται δύσκολη, καθώς, παρά τις αμερικανικές πιέσεις, το Βερολίνο απορρίπτει το αίτημα για παράδοση όπλων στην Ουκρανία, ενώ εμφανίζεται επιφυλακτικό και σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Ένα ακόμη αγκάθι στις γερμανοαμερικανικές σχέσεις αφορά τον γερμανορωσικό αγωγό Nord Stream 2 στη λειτουργία του οποίου αντιτίθενται οι ΗΠΑ.

Μέσα σε 24 ώρες το γερμανικό ΥΠΕΞ:

  1. απέρριψε είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και
  2. δεσμεύτηκε στην μη παροχή φονικών όπλων στην Ουκρανία.
  3. Υποσχέθηκε να βοηθήσει την Ουκρανία στην αποκατάσταση ενός καταφυγίου(σσ ενόψει πολεμικών επιχειρήσεων;) κοντά στην πόλη της Οδησσού.
  4. Η Ουκρανία ζήτησε 100.000 κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα. Το Βερολίνο παρέδωσε ένα κινητό νοσοκομείο και μόλις 5.000 κράνη. Το γεγονός αυτό ανάγκασε το Κίεβο να ειρωνευτεί την γερμανική βοήθεια λέγοντας πως την επόμενη φορά να “στείλουν μαξιλάρια”.

Διαβάστε επίσης

Νέα “φιλορωσική” γερμανική δήλωση

Ο πρώην Γερμανός Ακόλουθος Άμυνας στην Μόσχα, Reiner Schwalb, δήλωσε πως “Η Ρωσία βλέπει την Γερμανία ως θετική επιρροή. Βασικά αποδέχονται την γερμανική πολιτική συμπεριλαμβανομένης της εστίασής μας στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες». «Απλώς δεν θέλουν να παρεμβαίνεις στο δικό τους σύστημα».

Είναι επίσης χαρακτηριστικό, πως ο μεγαλύτερος ραδιοτηλεοπτικός γερμανικός σταθμός, ARD, δημοσίευσε μια ιστορία για “την σκληρή ζωή στην Ουκρανία και για όσους δεν επιθυμούν να καταταγούν στο στρατό λόγω αντιρρήσεων συνείδησης. Το γεγονός αυτό προκάλεσε σφοδρή ουκρανική αντίδραση. Πηγές του Κιέβου έκαναν λόγο για “φιλορωσικές γερμανικές ψυχολογικές επιχειρήσεις”

Ουγγαρία: “Θέλουμε καλές σχέσεις με την Ρωσία”

“Εάν οι Ουκρανοί δεν υποχωρήσουν από την πολιτική τους κατά των μειονοτήτων, αυτό θα περιορίσει πολύ την ικανότητα της ουγγρικής κυβέρνησης να παράσχει οποιαδήποτε υποστήριξη στην Ουκρανία, ακόμη και σε αυτή τη σύγκρουση” δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σίγιαρτο σε συνέντευξή του στο φιλοκυβερνητικό πρακτορείο Magyar Nemzet.

Η Βουδαπέστη και το Κίεβο έχουν εμπλακεί σε μια διαμάχη για τα δικαιώματα των μειονοτήτων από τότε που το κοινοβούλιο της Ουκρανίας υιοθέτησε το 2017 το νόμο «Για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ουκρανικής γλώσσας ως κρατικής γλώσσας», ο οποίος, σύμφωνα με τη Βουδαπέστη, καταπατά το δικαίωμα της εθνικής μειονότητας της Υπερκαρπαθίας να σπουδάζει στα ουγγρικά.

Με τη σειρά της, η Ουγγαρία συνέχισε να εμποδίζει τη συνεργασία της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ και τη διεξαγωγή συνομιλιών της Επιτροπής Ουκρανίας-ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σίγιαρτο δήλωσε τώρα ότι «όποιες κινήσεις έχουμε κάνει μέχρι στιγμής, δεν έχουμε λάβει σχεδόν καμία θετική ανταπόκριση».

Απαριθμώντας αρκετές περιπτώσεις υποστήριξης της Ουγγαρίας προς την Ουκρανία τα τελευταία χρόνια, ο Σίγιαρτο κατηγόρησε την Ουκρανία ότι συνεχίζει να στερεί τα δικαιώματά της από την ουγγρική εθνική μειονότητα.

«Επίσης, στο πλαίσιο της κατάστασης ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη, έχω πει στους συναδέλφους μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ειλικρινά ότι αν οι Ουκρανοί δεν υποχωρήσουν από αυτή την πολιτική, θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα της ουγγρικής κυβέρνησης να παράσχει οποιοδήποτε είδος υποστήριξης στην Ουκρανία, ακόμη και σε αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε ο επικεφαλής διπλωμάτης της Βουδαπέστης.

Ερωτηθείς νωρίτερα αν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την κλιμάκωση της κατάστασης ασφαλείας μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, ο Σίγιαρτο δήλωσε ότι η Ουγγαρία δεν θέλει «να επιστρέψουμε στον Ψυχρό Πόλεμο και την ψύχωσή του».

«Βλέπουμε τον λεκτικό πόλεμο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, τους βλέπουμε να απειλούν ο ένας τον άλλον και ανησυχούμε γι’ αυτό. Είναι προς το συμφέρον της εθνικής μας ασφάλειας οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία να συνομιλούν μεταξύ τους, να διαβουλεύονται μεταξύ τους, διότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στον διάλογο», είπε.

Ο Σίγιαρτο δήλωσε αργότερα ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να ασκείται με βάση τα εθνικά συμφέροντα, ενώ το ουγγρικό συμφέρον είναι σαφώς να διατηρηθεί μια ρεαλιστική, κανονική σχέση με τη Ρωσία που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό.

Ο επικεφαλής του ουγγρικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ως παράδειγμα το προσωπικό αίτημα του επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών για διαπραγματεύσεις μεταξύ του Βλαντιμίρ Ζελένσκι και του Βίκτορ Όρμπαν, όταν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας εξαπάτησε ουσιαστικά τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας.

“Εμείς πήγαμε μπροστά. Έγιναν διαπραγματεύσεις. Ο Volodymyr Zelenskyy επέδειξε θετική στάση απέναντι σε θέματα εθνικών μειονοτήτων, σημείωσε σε συνομιλία με τον πρωθυπουργό Viktor Orban ότι τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων δεν θα παραβιαστούν.

Και τι? Μετά από αρκετό καιρό, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας υπέβαλε στη Βερχόβνα Ράντα νομοσχέδιο που απαγορεύει στα άτομα με διπλή υπηκοότητα να ασκούν δημόσια αξιώματα”.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ουγγρικού υπουργείου Εξωτερικών, “αυτό σημαίνει ότι ακόμη και οι ηγέτες των εθνικών μειονοτήτων στην Ουκρανία, οι οποίοι μπορεί να έχουν διπλή υπηκοότητα, στερούνται του δικαιώματος να συμμετέχουν με κάποιο τρόπο στην πολιτική ζωή της χώρας, σε γόνιμη συνεργασία. με τους γείτονές τους.

Διαβάστε επίσης

Στα “δύο” το ΝΑΤΟ

Σε νέες δηλώσεις ο πρόεδρος της Κροατίας είναι βέβαιος ότι η χώρα του, δεν πρέπει να συμμετάσχει στη σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

«Αυτό δεν έχει να κάνει με την Ουκρανία ή τη Ρωσία, έχει να κάνει με τη δυναμική της αμερικανικής εσωτερικής πολιτικής του Τζο Μπάιντεν και της κυβέρνησής του, τον οποίο υποστήριξα, τον μοναδικό στην Ευρώπη… Αλλά βλέπω επικίνδυνη συμπεριφορά σε θέματα διεθνούς ασφάλειας », τόνισε ο Πρόεδρος της Κροατίας.

Ο Konstantin Blokhin, κορυφαίος Ρώσος ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών αναφέρει σχετικά:

«To NATO έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα.

Πρώτον, υπάρχει μια ομάδα δυτικοευρωπαϊκών χωρών. Αυτές είναι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Αυτές οι χώρες θέλουν «γρήγορη απάντηση» με τη μορφή νέου πακέτου κυρώσεων. Αλλά δεν επιδιώκουν να υποστηρίξουν το Κίεβο με προμήθειες όπλων. Είναι σημαντικό ότι η επικεφαλής του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, Κριστίνα Λάμπρεχτ, μίλησε μόνο για τη μεταφορά ενός κινητού νοσοκομείου στο Κίεβο.

Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει χώρες του ΝΑΤΟ εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης – τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ούτε η Ουάσιγκτον ούτε το Λονδίνο είναι έτοιμοι να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά «θα πιέσουν το Κίεβο να κλιμακώσει στο Ντονμπάς και ήδη το κάνουν», τόνισε ο Ρώσος ειδικός.

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Σολτς για το Ουκρανικό

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοίνωσε η Γερμανική Καγκελαρία.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, καθώς και για τα τρέχοντα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, κυρίως σχετικά με την ένταση που προκλήθηκε από την μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία».

Tags
Back to top button