Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Ελληνική Πολιτική

Β. Λεβέντης: «Αν είχαμε εθνική κυβέρνηση το 2009, το 2011 θα είχαμε βγει από το μνημόνιο»

Επικριτικός εφ' όλης της ύλης και κατά πάντων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τον εκλογικό νόμο, τις μετακινήσεις βουλευτών στο ΠΑΣΟΚ και την πορεία του Προγράμματος.

Για Κυπριακό

Ο κ. Λεβέντης προειδοποίησε για τους κινδύνους αναφορικά με το Κυπριακό και υπογράμμισε ότι ο ίδιος, σε συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον συμβούλευσε να μην πάει σε συνάντηση με τον Ρ.Τ. Ερντογάν στη Γενεύη. «Μου είπε ο Τσίπρας ότι θα πάει στη Γενεύη αν τα κατώτερα κλιμάκια έχουν πετύχει προσέγγιση. Του είπα να μην πάει καθόλου με τον Ερντογάν, διότι ο Ερντογάν θα αρχίσει τις τρέλες.

Θα αρχίσει για Έβρο, θα αρχίσει για νησιά και η άποψή μου είναι, όλοι οι βουλευτές να δώσουμε από τρεις μισθούς και να ξεκινήσει, για όσους έχουν πάνω από 1.500 ευρώ σύνταξη, μισθό, να μαζεύουμε από 200 ευρώ το μήνα, να παραγγείλουμε τριάντα αεροπλάνα F-35. O Tούρκος αυτή μόνο τη γλώσσα καταλαβαίνει», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ο οποίος απαντώντας σε αρνητικά σχόλια από τα βουλευτικά έδρανα, είπε: «Θέλετε τη χώρα χωρίς εξοπλισμούς, θα πάρετε και την ευθύνη. Όχι να κάνετε πόλεμο. Αλλά όχι να μείνουμε ξεβράκωτοι και να έρθει και στην Ομόνοια ο Τούρκος να πίνει καφέ. Εσείς κυβερνάτε, δική σας είναι η απόφαση, αλλά δική σας θα είναι και η ευθύνη».

Ο εκλογικός νόμος

Αναφερόμενος στα σενάρια για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιχείρησε σε αυτή τη Βουλή να τον αλλάξει πριν από μερικούς μήνες και δεν τα κατάφερε, καθώς το ΠΑΣΟΚ ψήφισε ενισχυμένη και προσέφερε 50 έδρες στον κ. Μητσοτάκη. «Έχει κανένα στοιχείο ο κ. πρωθυπουργός ότι αλλάζει στάση το ΠΑΣΟΚ; Αν έχει τέτοια στοιχεία, ας το επαναφέρει. Λέει θα κάνει 2% το όριο εισόδου, αλλά το 2% ενέχει τον κίνδυνο να μπει στη Βουλή τουρκικό κόμμα», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και δήλωσε αντίθετος με την κατάτμηση των περιφερειών.

«Όταν σπάνε οι περιφέρειες, πρέπει τα κόμματα να πιάνουν το μέτρο για την πρώτη κατανομή. Για να πιάσει την πρώτη κατανομή ένα κόμμα, πρέπει να συγκεντρώνει πάνω από 10% και αυτή τη στιγμή δύο κόμματα το συγκεντρώνουν. Άρα, οι βουλευτές θα μπαίνουν τυχαία στη Βουλή. Πρέπει τα κόμματα να γνωρίζουμε που εκλέγουμε τους βουλευτές», είπε ο Βασίλης Λεβέντης και τόνισε για όσους λένε ότι το σπάσιμο των περιφερειών θα επιφέρει κάθαρση: «Αν ένας βουλευτής είναι κλέφτης, είτε στη μονοεδρική των Γρεβενών, είτε στην Αθήνα, θα κλέψει. Η κατάτμηση των περιφερειών, θα κάνει τα κόμματα να μην γνωρίζουν που βγάζουν τους βουλευτές και να είναι λαχείο των συντακτών, το που θα βγει κάποιος βουλευτής».

Όσο για την στάση του απέναντι στην απλή αναλογική, επανέλαβε ότι κατά πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων, που έχει ανατραφεί πολιτικά με την απλή αναλογική, θα την ψηφίσει όποια κυβέρνηση και αν τη φέρει, «γιατί μόνο έτσι μπορεί η χώρα να αλλάξει σελίδα και να πάμε σε διαφάνεια και εξυγίανση του πολιτικού βίου» και διότι με τα μπόνους «γίνεται κλοπή εδρών και είμαστε μια χώρα που τα μπόνους διαφθείρουν την εξουσία».

«Ξέρετε πόσο καλύτερο κόμμα θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν υπήρχε το μπόνους; Και η ΝΔ πόσο διαφορετική θα ήταν αν δεν ήλπιζε στο μπόνους; Ξέρετε πόσο πιο συνεργάσιμη και δημοκρατική θα ήταν; Τα μπόνους διαφθείρουν την εξουσία», επέμεινε.

Η αξιολόγηση

Αναφερόμενος στην πορεία της αξιολόγησης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αναρωτήθηκε αν γίνεται πράγματι διαπραγμάτευση, διότι αυτό που προκύπτει είναι πως όσα ζητούν οι ξένοι, τα κερδίζουν. «'Έχω δει για αίτημα του ΔΝΤ, επειδή δεν αντέχει το ασφαλιστικό, η μέγιστη σύνταξη να είναι μικτά 1.200 ευρώ. Μετά στα εργασιακά, θέλει ο κ. Τσίπρας κάτι που κατάργησε η Βουλή το 2012 να το επαναφέρει. Αυτό δεν το καταλαβαίνετε ότι αυτό θα είναι casus beli, και ότι η Ευρώπη δεν θα το δεχθεί τώρα που θέλουν ιδιωτικοποιήσεις;», ανέφερε ο Βασίλης Λεβέντης και εκτίμησε πως αν η χώρα ξεφύγει μετά το 2018 και χρεοκοπήσει, οι ξένοι θα είναι απολογούμενοι στα κοινοβούλιά τους ότι δεν έδειξαν πρόνοια για το μέλλον.

«Ξέρετε πρέπει να κάτσουμε όλοι μαζί και να αφήσουμε τους τσαμπουκάδες. Τα άλλα κράτη έφυγαν από το μνημόνιο, διότι δεν είχαν ψηφοθηρικές πρακτικές. Η κατάληξη είναι ξεβράκωμα μπροστά στο Σόιμπλε είτε εκ δεξιών είτε εξ αριστερών. Θα υπογράψουμε σε όλα, αλλιώς θα φύγουμε από το ευρώ. Εξ αρχής κάναμε το λάθος, έπρεπε το 2009 να έχουμε κάνει εθνική κυβέρνηση, να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις και το 2011 θα ήμασταν εκτός μνημονίων», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Το ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε και στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «με το να παίρνεις βουλευτές και μάλιστα αποστατούντες, αυτό δεν δίνει δυναμική ψήφου, δυναμική δίνει να βλέπει ο λαός ότι με νέο πνεύμα διορθώνεσαι από τα λάθη του παρελθόντος».

«Έχετε πληρώσει τα δάνεια που πήρατε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ή θέλετε έτσι να σώσετε τον λαό; Δυναμική δίνει το να είσαι σοβαρός και υπεύθυνος» είπε και κατήγγειλε ότι δεν προβάλλονται οι ανακοινώσεις του κόμματός του από τα κανάλια, για να εκτιμήσει: «Πιστεύουν ότι έτσι θα εξοντώσουν την Ένωση Κεντρώων; Έχετε σχέδιο να παρουσιάσετε το ΠΑΣΟΚ ως κέντρο, για να κάνετε συνεταιρισμό με τη ΝΔ. Αν πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ γίνεται ισχυρότερο με τον Γιωργάκη, πλανάστε πλάνην οικτρά. Ο Γιωργάκης έφερε το μνημόνιο. Με πήρε ο Γιώργος τηλέφωνο να με δει. Τον ρώτησα γιατί. Μου είπε επειδή είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Παναγιά μου! Ούτε το χέρι μου δεν τολμάω να δώσω. Η ΝΔ φροντίζει να κάνει ένα θυγατρικό κόμμα προς συμπλήρωση».

Οι αγρότες

Για τους αγρότες είπε, πως «αν στην αίθουσα της Βουλής έφτανε η οργή τους θα πήγαιναν όλοι βόλτα» γιατί η αγροτιά βαίνει εξαφανιζόμενη, είτε με το φορολογικό, είτε με τον ΕΛΓΑ, είτε με τον ΟΓΑ, που συνιστούν εφιάλτη. «Μια αυταπάτη ήταν και το κάτι που τους έδινε ο Παπανδρέου. Αυτά ήταν φιλοδωρήματα σαν και αυτά που έδωσε ο Τσίπρας, τώρα που τα έδωσε στους συνταξιούχους, αντί να τα δώσει στους ανέργους. Εκεί θα το ψηφίζαμε και εμείς», είπε.

Ο κ. Λεβέντης επανέλαβε ότι βουλευτές που έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, πρέπει να τα επιστρέψουν στη χώρα. «Είναι αδιανόητο να συμβαίνει κάτι τέτοιο στη χώρα με capital control. Να τα επιστρέψουν, να τα φέρουν εδώ. Δεν είναι ηθικό να έχεις λεφτά και να τα βγάζεις έξω», είπε και υπογράμμισε ότι αυτή η Βουλή, πριν κλείσει, πρέπει να κάνει 200 τους βουλευτές και να πάει στη μέση και το μισθό του βουλευτή και αντί για 7.000 να τον κάνει 3.500, γιατί διαφορετικά οι βουλευτές δεν θα μπορούν να πατήσουν στις περιφέρειες τους.

Tags
Back to top button