Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Αυτός είναι ο υδατάνθρακας που δεν πρέπει να λείπει από την διατροφή σας

Οι υδατάνθρακες αποτελούν μια κατηγορία τροφών που θεωρείται παχυντική και γι’ αυτό και η κατανάλωσή τους είναι περιορισμένη σε πολλές δίαιτες, ενώ ταυτόχρονα όσοι κάνουν διατροφή τους αποφεύγουν. Ωστόσο, είναι σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και δεν πρέπει να τους αποκλείουμε εντελώς από το διαιτολόγιό μας.

Πού βρίσκουμε τους υδατάνθρακες; Βρίσκονται σε πολλές τροφές, ανάμεσά τους πολλά φρούτα και λαχανικά, τα δημητριακά, το ψωμί… Είναι ιδανικά συνοδευτικά για κυρίως πιάτα, αρκεί να καταναλώνονται με φειδώ αλλά και να μαγειρεύονται με τον κατάλληλο, υγιεινό τρόπο. Και εδώ σάς έχουμε τα καλά νέα της ημέρας: ένας υδατάνθρακας που πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύει τα πιάτα μας είναι οι αγαπημένες μικρών και μεγάλων πατάτες!

Αν μαγειρευτούν μάλιστα με τον κατάλληλο τρόπο –βραστές, ψητές ή σαν πατατοσαλάτα- μπορούν να συμβάλουν στη γενικότερη υγεία του οργανισμού μας.

Τα οφέλη της πατάτας 

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες

Μια πατάτα μεσαίου μεγέθους, περιέχει περίπου 5 γραμμάρια φυτικών ινών. Χάρη σε αυτό, δημιουργεί αίσθημα κορεσμού ενώ βοηθά στην πέψη, στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά και στη μείωση της χοληστερίνης.

Έχει περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα

Η μπανάνα θεωρείται κύρια πηγή καλίου. Κι όμως η πατάτα την ξεπερνά κατά πολύ! Μια μέτρια πατάτα έχει περιεκτικότητα 897mg καλίου, δηλαδή 25% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης καλίου από τον οργανισμό μας. Από την άλλη, μια μέτρια μπανάνα έχει μόλις 422mg καλίου.

Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Πέρα από τις φυτικές ίνες και το κάλιο, η πατάτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράση. Αυτά είναι το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, το φολικό οξύ, ο φωσφόρος, καθώς και οι βιταμίνες Β και C. Παράλληλα, οι πατάτες περιέχουν αντιοξειδωτικά στοιχεία, όπως φλαβονοειδή, φαινολικό οξύ και καροτενοειδή.

Πλούσια περιεκτικότητα σε άμυλο

Οι πατάτες είναι πλούσια πηγή αμύλου ενώ βοηθούν τα καλά βακτήρια του εντέρου, δημιουργώντας πιο υγιές μικροβίωμα. Γι’ αυτό άλλωστε και μας δημιουργούν αίσθημα κορεσμού μετά την κατανάλωσή τους.

Tags
Back to top button