Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αυτό είναι το ρήγμα που ρήμαξε την Κω: Εχει δώσει ιστορικούς σεισμούς – Τι λένε οι γεωλόγοι

Συνέχεια του γνωστού σεισμικού ρήγματος στα παράλια της Μικράς Ασίας είναι το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό στην Κω, σύμφωνα με ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας Γεωλογίας των σεισμών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που δημοσιοποίησε ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης.


Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό (Μ=6.6) της Κω-Αλικαρνασσού (Bodrum) της 21ης Ιουλίου 2017, αποτελεί συνέχεια του γνωστού χαρτογραφημένου στην ξηρά των παραλίων της Μ. Ασίας ρήγματος Akyaka-Gokova της περιφέρειας Μούγλα (Mugla)».

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι στους επίσημους χάρτες Σεισμικών Ρηγμάτων της Τουρκίας αναφέρεται ως ενεργό ρήγμα το χερσαίο τμήμα του, ενώ η προέκτασή του υποθαλάσσια φτάνει μέχρι τις νότιες ακτές της Κω, διέρχεται από το ακρωτήριο Κρίκελλος (Άγιος Φωκάς) στην Κέφαλο και συνεχίζει δυτικότερα υποθαλάσσια.

«Στον κόλπο της Gokova ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα του Αιγαίου, ενώ φαίνεται να συνδέεται με αρκετούς ιστορικούς σεισμούς, με κυριότερο τον ανάλογο και καταστροφικό σεισμό του 1493» αναφέρουν οι ερευνητές του ΑΠΘ και σημειώνουν ότι αυτό το ρήγμα είναι χαρτογραφημένο και προσδιορισμένο στην Ελληνική Βάση Σεισμογενετικών Πηγών (http://gredass.unife.it/).

Χάρτης που δοθηκε στη δημοσιότητα από την ερευνητική ομάδα Γεωλογίας των σεισμών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Tags
Back to top button