Το ελληνικό Έπος του '40 έναντι του ιταλικού στρατού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στην ελληνική ιστορία, ωστόσο την «πλάτη» του Μουσολίνι κάλυπτε ο διαβόητος ναζιστικός στρατός του Χίτλερ, η μάστιγα της εποχής που θεωρούνταν ανίκητη.
Στις 6 Απριλίου ο γερμανικός στρατός υποστηριζόμενος από ουγγρικές και βουλγαρικές δυνάμεις επιτέθηκε την Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα. Λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 27 Απριλίου έφτασε στην ελληνική πρωτεύουσα την Αθήνα.
Η ένδοξη δράση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο
Η γερμανική πολεμική αεροπορία κατέστρεψε σχεδόν όλα τα εναπομείναντα αεροσκάφη της βασιλικής ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.
Κάποια βέβαια είχαν καταφέρει να δραπετεύσουν στην Μέση Ανατολή. Μέχρι τότε ο κορυφαίος άσος της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας ήταν ο Ανδρέας Αντωνίου με 5,5 καταρρίψεις.
Πέντε βρετανικά Avro Anson, ένα γερμανικό Dornier Do 22 και τρία βρετανικά εκπαιδευτικά Abro 626 κατάφεραν να ξεφύγουν από τον γερμανικό κατακτητή.
Η Αναγέννηση
Αν και τα ελληνικά εδάφη δεν ήταν πλέον ασφαλή για τα μαχητικά μας, η ελληνική πολεμική αεροπορία δεν πέθανε οριστικά... Ανασχηματίστηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου λίγο αργότερα.
Τρεις ελληνικές μοίρες σχηματίστηκαν, οι οποίες επιχειρούσαν υπό την διοίκηση της βρετανικής βασιλικής πολεμικής αεροπορίας (RAF). Αυτές οι μοίρες ήταν η 13η Μοίρα Ελαφρού Βομβαρδισμού αποτελούμενη από Avro Anson, Bristol Blenheim και Martin Blatimor και η 335η και 336η Μοίρα Μάχης με αεροσκάφη τύπου Hawker Hurrican I και II και Spitfire V.
Οι ελληνικές μοίρες στην Μέση Ανατολή ανέλαβαν ένα εύρος αποστολών, όπως συνοδείες, αναζήτηση υποβρυχίων, (επιθετικές) περιπολίες, αναγνώριση, επιθέσεις και αναχαιτίσεις εχθρικών αεροσκαφών.
Το καλοκαίρι του 1943 οι ελληνικές μοίρες συμμετείχαν στην επίθεση έναντι των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στο νησί της Κρήτης. Από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο του 1944 οι ελληνικές μοίρες συνέχισαν μέχρι την Ιταλία. Καθ' όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων οι Έλληνες πιλότοι διακρίθηκαν για την αποδοτικότητά τους στον αέρα.
Τι δήλωσαν οι ηγέτες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου για το ελληνικό Έπος του '40;
Οι επιτυχίες ήταν πολλές. Ο μοίραρχος Ιωάννης Αγοραστός Πλαγής είχε καταρρίψει συνολικά 16 εχθρικά αεροσκάφη πάνω από την Μάλτα και την Δυτική Ευρώπη. Ο υποσμηναγός Βασίλειος Μιχαήλ Βασιλειάδης πήρε τα εύσημα για 11,5 καταρρίψεις εχθρικών αεροσκαφών πάνω από την Δυτική Ευρώπη πριν σκοτωθεί στις 15 Μαρτίου του 1945 πάνω από την Γερμανία.
Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας το 1944, η βασιλική ελληνική πολεμική αεροπορία επέστρεψε επιτέλους στην πατρίδα όπου και επανεξοπλίστηκε με νεότερα μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη.