Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Αυτή είναι η μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση στην ιστορία-Τα έβαλε με όλη την Ευρώπη (Βίντεο)

Η τρομοκρατία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη διεθνή ασφάλεια, καθώς ομάδες εξτρεμιστών συνεχίζουν να σπέρνουν τον τρόμο και τη βία σε πολλές περιοχές του κόσμου. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις δεν έχουν μόνο σκοπό να προκαλέσουν καταστροφές και απώλειες ζωών, αλλά επιδιώκουν να επιβάλλουν τις ιδεολογίες τους μέσω της βίας και της καταστολής.

Καθώς οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες αλλάζουν, αυτές οι ομάδες εξελίσσονται, βρίσκοντας νέους τρόπους να στρατολογούν μέλη και να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους. Από την Αλ-Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, μέχρι οργανώσεις όπως η Μπόκο Χαράμ και η Λασκάρ-ε-Τάιμπα, οι επιπτώσεις τους είναι ολέθριες για τις τοπικές κοινότητες και τη διεθνή ειρήνη. Παρά τις διεθνείς προσπάθειες για την εξάλειψή τους, πολλές από αυτές τις ομάδες εξακολουθούν να είναι ενεργές, εκμεταλλευόμενες πολιτικά και κοινωνικά κενά για να προωθήσουν την ατζέντα τους μέσω του τρόμου. 

#10: Λασκάρ-ε-Τάιμπα

 Τον Νοέμβριο του 2008, η Μουμπάι βυθίστηκε στο χάος μετά από μια σειρά συντονισμένων επιθέσεων που διήρκεσαν τέσσερις ημέρες. Η ομάδα πίσω από τις επιθέσεις ήταν η Λασκάρ-ε-Τάιμπα (που σημαίνει «ο στρατός των δικαίων»), μια τζιχαντιστική οργάνωση που ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 με στόχο την ίδρυση ενός ισλαμικού κράτους και την «απελευθέρωση των Μουσουλμάνων» στην ινδική Κασμίρ.

Μέσα από τον παρακλάδι της, την Jamaat-ud-Dawa, πραγματοποιούν ανθρωπιστικό έργο στο Πακιστάν, ενώ οι μαχητές της πραγματοποιούν επιθέσεις στην Ινδία. Εκτιμάται ότι χρηματοδοτούνται από τη Σαουδική Αραβία και αριθμούν χιλιάδες μέλη. 

#9: Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν

Σε μια ήρεμη μέρα του Δεκεμβρίου 2014, έξι μαχητές της Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν επιτέθηκαν σε σχολείο στο Πεσαβάρ, σκοτώνοντας 141 άτομα, κυρίως μαθητές. Η τρομοκρατική αυτή οργάνωση, που ιδρύθηκε το 2007, είναι συμμαχία διαφόρων πακιστανικών ταλιμπανικών ομάδων που δρουν στις φυλετικές περιοχές του Πακιστάν. Στην κορύφωσή τους αριθμούσαν περίπου 25.000 μαχητές.

Παρά το γεγονός ότι η δράση τους επικεντρώνεται κυρίως στο Πακιστάν, έχουν επίσης αναλάβει την ευθύνη για αποτυχημένες επιθέσεις, όπως την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στην Times Square το 2010. Παρά την αλλαγή ηγεσίας και την εσωτερική διάσπαση το 2013, παραμένουν ενεργοί. 

#8: Αλ-Σαμπάαμπ 

Η Αλ-Σαμπάαμπ είναι μια ισλαμιστική οργάνωση με έδρα τη Σομαλία που σχηματίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και έχει δεσμούς με την Αλ-Κάιντα από το 2012. Με περίπου 7.000 έως 9.000 μέλη, η Αλ-Σαμπάαμπ ελέγχει μικρές αγροτικές περιοχές στη Σομαλία και έχει εξαπολύσει επιθέσεις σε γειτονικές χώρες, όπως η Κένυα.

Σημαντικές επιθέσεις περιλαμβάνουν την επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι το 2013, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 67 άτομα, και την έκρηξη βόμβας σε αεροπλάνο το 2016. Παρά τις επιτυχίες των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, η οργάνωση παραμένει επικίνδυνη και συνεχίζει να στρατολογεί μέσω διαδικτύου και ραδιοφώνου. 

#7: Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) 

Το 2016, οι FARC υπέγραψαν μια ιστορική ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση της Κολομβίας και άρχισαν να αφοπλίζονται, τερματίζοντας μια σύγκρουση που διήρκεσε πάνω από 50 χρόνια. Στο απόγειο της ισχύος τους, γύρω στο 2007, η κομμουνιστική αυτή αντάρτικη ομάδα αριθμούσε περίπου 18.000 μέλη, εκ των οποίων ένα σημαντικό ποσοστό ήταν ανήλικοι.

Χρηματοδοτούσαν τις δραστηριότητές τους μέσω απαγωγών, λύτρων και του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών, κάτι που οδήγησε την Κολομβία και τις ΗΠΑ να τους χαρακτηρίσουν τρομοκρατική οργάνωση. Αν και σήμερα έχουν αφοπλιστεί, ο αντίκτυπος της δράσης τους παραμένει εμφανής σε πολλές περιοχές της Κολομβίας. 

#6: Στρατός Αντίστασης του Κυρίου (LRA) 

Ο Στρατός Αντίστασης του Κυρίου (LRA), με επικεφαλής τον Τζόζεφ Κόνι, είναι μια αντάρτικη χριστιανική ομάδα που δρα σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Αφρικής. Ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και έγινε διαβόητη για τις φρικαλεότητες που διαπράττει, όπως οι μαζικές σφαγές, οι βιασμοί, και η απαγωγή παιδιών για να τα χρησιμοποιήσει ως στρατιώτες.

Η οργάνωση κάποτε αριθμούσε περίπου 3.000 μαχητές, αλλά σήμερα έχει μειωθεί σε μερικές εκατοντάδες. Παρά την παγκόσμια κατακραυγή, ιδιαίτερα μετά την καμπάνια «Kony 2012», ο ηγέτης της ομάδας, Τζόζεφ Κόνι, παραμένει ασύλληπτος. 

#5: Κου Κλουξ Κλαν (KKK) 

Η Κου Κλουξ Κλαν είναι μια από τις πιο διαβόητες ρατσιστικές οργανώσεις στις ΗΠΑ, γνωστή για τις βίαιες επιθέσεις της εναντίον Αφροαμερικανών και άλλων μειονοτήτων. Ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1860, αναβίωσε το 1915 και ξανά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και έφτασε στο απόγειό της τη δεκαετία του 1920 με περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια μέλη.

Η KKK αντιτάχθηκε έντονα στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων, βομβαρδίζοντας σπίτια και δολοφονώντας ακτιβιστές. Σήμερα, η ομάδα έχει συρρικνωθεί σε περίπου 5.000-8.000 μέλη, αλλά συνεχίζει να στρατολογεί και να οργανώνει επιθέσεις. 

#4: Ταλιμπάν 

Οι Ταλιμπάν, ένα φονταμενταλιστικό σουνιτικό κίνημα που υποστηρίζει την αυστηρή εφαρμογή της Σαρία, εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του Αφγανικού Εμφυλίου Πολέμου και κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν από το 1996 έως την αμερικανική εισβολή το 2001. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής τους, οι Ταλιμπάν διέπραξαν πολλαπλές σφαγές και κατέστειλαν βίαια τους αντιφρονούντες.

Ως αντάρτικο κίνημα σήμερα, οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να μάχονται ενάντια στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και βομβιστές αυτοκτονίας. Η δύναμή τους εκτιμάται σε 35.000 έως 60.000 μαχητές, και διατηρούν στενούς δεσμούς με την Αλ-Κάιντα. 

#3: Μπόκο Χαράμ 

Η Μπόκο Χαράμ έγινε γνωστή παγκοσμίως το 2014 όταν απήγαγε 276 μαθήτριες από σχολείο στην πόλη Τσίμποκ της Νιγηρίας, προκαλώντας το κίνημα «Bring Back Our Girls». Η οργάνωση, της οποίας το όνομα σημαίνει «Η δυτική εκπαίδευση είναι απαγορευμένη», προωθεί την εφαρμογή της Σαρία στη Δυτική Αφρική και είναι υπεύθυνη για τον θάνατο περίπου 20.000 ατόμων, καθώς και για την εκδίωξη 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων από τις εστίες τους.

Η Μπόκο Χαράμ έχει χρησιμοποιήσει παιδιά και γυναίκες ως βομβιστές αυτοκτονίας και έχει επιτεθεί σε εκατοντάδες χωριά. Το 2015, η οργάνωση δήλωσε πίστη στο ISIS, με το οποίο διατηρεί δεσμούς. 

#2: Αλ-Κάιντα 

Η Αλ-Κάιντα, μια από τις πιο γνωστές τρομοκρατικές οργανώσεις, θα είναι για πάντα συνδεδεμένη με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, που κόστισαν τη ζωή σε περίπου 3.000 ανθρώπους. Ιδρύθηκε το 1988 από τον Οσάμα μπιν Λάντεν και έπαιξε κεντρικό ρόλο στις επιθέσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Μετά τον θάνατο του Μπιν Λάντεν το 2011, η Αλ-Κάιντα συνεχίζει να δραστηριοποιείται μέσω των θυγατρικών της σε χώρες όπως η Υεμένη, η Σομαλία, και το Μάλι. Παρά την αυξημένη πίεση από τις διεθνείς δυνάμεις, η Αλ-Κάιντα παραμένει επικίνδυνη, με στόχο την εγκαθίδρυση ενός παγκόσμιου ισλαμικού χαλιφάτου. 

#1: ISIS

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS ή ISIL) είναι μια από τις πιο επικίνδυνες τζιχαντιστικές οργανώσεις στον κόσμο, υπεύθυνη για φρικαλεότητες όπως μαζικές εκτελέσεις, σεξουαλική δουλεία, και επιθέσεις με στόχο αθώους πολίτες. Ιδρύθηκε το 1999, και μέχρι το 2014 είχε καταλάβει μεγάλες περιοχές στο Ιράκ και τη Συρία, κηρύσσοντας χαλιφάτο.

Αν και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των διεθνών δυνάμεων οδήγησαν στην απώλεια του εδαφικού του ελέγχου, το ISIS παραμένει ενεργό μέσω των θυγατρικών του και του διεθνούς δικτύου μαχητών του. Έχει παρουσία σε τουλάχιστον 18 χώρες και συνεχίζει να εμπνέει τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο. 

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας απαιτεί παγκόσμια συνεργασία, σταθερές στρατηγικές και ολοκληρωμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών παραγόντων που οδηγούν στη ριζοσπαστικοποίηση.

Παρά τις προκλήσεις, πολλές από αυτές τις ομάδες έχουν υποστεί σημαντικά πλήγματα, ενώ η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας και να καταπολεμά τις αιτίες της τρομοκρατίας. Ωστόσο, η τρομοκρατική απειλή παραμένει υπαρκτή και επικίνδυνη, με νέες μορφές βίας να αναδύονται συνεχώς. Η συνεχής επαγρύπνηση και η αποφασιστική δράση είναι απαραίτητες για την προστασία της διεθνούς ειρήνης και της σταθερότητας.  

Tags
Back to top button