H «δολαριοποιημένη» οικονομία της Τουρκίας, που φθάνει σε ποσοστό πλέον κοντά στο 40% όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στελέχη ελληνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη γείτονα, η ανασφάλεια των ίδιων των Τούρκων στο νόμισμα της χώρας τους αλλά και οι ιδιαίτερες γεωπολιτικές συνθήκες όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μετά τα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού στην Τουρκία είναι μερικές μόνο από τις αιτίες που στρέφουν ολοένα και περισσότερους Τούρκους να επενδύσουν στο ελληνικό real estate.
«Εδώ και μήνες βλέπουμε μεμονωμένες αλλά και πιο οργανωμένες κινήσεις για αγορές ακινήτων κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είτε από Τούρκους που είχαν πάντα το βλέμμα τους στραμμένο στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και από καινούριους ενδιαφερομένους που ανησυχούν για την κατάσταση στη γείτονα», αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη μεγάλων εταιρειών συμβούλων ακινήτων. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν και τα νούμερα από τη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, που διαπιστώνουν διπλασιασμό των αδειών διαμονής, στο πλαίσιο του νόμου για τη «Χρυσή Βίζα» για αγορές άνω των 250 χιλ. ευρώ μέσα σε ένα εξάμηνο από τον Αύγουστο του 2016 έως το Φεβρουάριο του 2017.
«Πέραν των εσωτερικών προβλημάτων στην Τουρκία, οι Τούρκοι επιλέγουν τώρα να επενδύσουν στη γνωστή σ΄ αυτούς Ελλάδα και για το γεγονός ότι η πτώση των τιμών στη χώρα μας σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει και το 50% με αποτέλεσμα να αποτελεί τη μόνη αγορά real estate που μπορεί να υποσχεθεί κέρδη σε ορίζοντα 5-7 ετών με σκοπό να εξισορροπήσουν τη …χασούρα τους από την τουρική λίρα μέσα σ΄ένα αβέβαιο μέλλον για τη Τουρκία», επισημαίνει ο κ. Θεμης Μπάκας, επικεφαλής του δικτύου κτηματομεσιτικών υπηρεσιών E- Real Estates. «Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα αρκετά γνώριμη γι΄ αυτούς, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των Τούρκων που διαμένουν στη Κωνσταντινούπολη έχουν επισκεφτεί αρκετές φορές τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική για τις καλοκαιρινές τους διακοπές».
Οι περιοχές που επιλέγουν οι Τούρκοι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ακινήτων είναι κυρίως στα νότια προάστια της Αττικής (Γλυφάδα, Βούλα, Π. Φάληρο, Βάρκιζα) με ποσά που να μην ξεπερνούν τις 350.000 ευρώ αλλά και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κυρίως στην περιοχή της Αγίας Σοφίας. «Επιπλέον, δεν είναι λίγοι οι Τούρκοι που επιλέγουν να επενδύσουν σε ομάδα ακίνητων, από δύο και πάνω ακίνητα, στο κέντρο της Αθήνας συνολικής αξίας 250.000 – 300.000 ευρώ, ενώ πολλοί αναζητούν ολόκληρες πολυκατοικίες σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρίσκονται», αναφέρει ο κ. Μπάκας.