Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Αυξημένος ο καρδιαγγειακός κίνδυνος ακόμη και σε νεότερη ηλικία για τους ανθρώπους με σοβαρές ψυχικές παθήσεις

Οι άνθρωποι με διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια και άλλες σοβαρές ψυχικές νόσους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρδιαγγειακή νόσο σε νεότερη ηλικία, σε σχέση με όσους δεν έχουν τέτοιες ψυχικές παθήσεις, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

 Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι ψυχικά πάσχοντες πεθαίνουν 10 έως 20 χρόνια νωρίτερα κατά μέσο όρο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό και ότι η κύρια αιτία θανάτου τους είναι καρδιαγγειακή. Η νέα έρευνα είναι η πρώτη που εκτίμησε σε τόσο μεγάλο βάθος χρόνου (30 χρόνια) τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε έναν μεγάλο αριθμό μη νοσηλευομένων ασθενών διαγνωσμένων με σοβαρή ψυχική νόσο (οι προηγούμενες μελέτες αφορούσαν μόνο νοσηλευόμενους ασθενείς).

 Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ρεμπέκα Ρόσομ του Ινστιτούτου HealthPartners της Μινεσότα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό "Journal of American Heart Association", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 600.000 ανθρώπους 18-75 ετών, από τους οποίους περίπου 11.000 (σχεδόν το 2%) είχαν διαγνωστεί με σοβαρή ψυχική πάθηση: το 70% με διπολική διαταραχή (πρώην μανιοκατάθλιψη), το 18% με σχιζοσυναισθηματική διαταραχή και το 12% με σχιζοφρένεια.

Νέα μελέτη της Ιατρικής του ΕΚΠΑ για τις καρδιαγγειακές διαταραχές λόγω covid-19

 Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου σε βάθος δεκαετίας ήταν 9,5% έναντι 8% στους ψυχικά υγιείς, ενώ σε βάθος 30ετίας ήταν 25% έναντι 11% στους υγιείς. Η αύξηση καρδιαγγειακού κινδύνου υπήρχε ακόμη και σε άτομα 18-34 με ψυχική νόσο.

 Το κάπνισμα και το αυξημένο σωματικό βάρος βρέθηκαν να είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου για τους ψυχικά πάσχοντες, οι οποίοι έχουν τριπλάσια πιθανότητα να είναι καπνιστές σε σχέση με τους ψυχικά υγιείς (36% έναντι 12%), καθώς και παχύσαρκοι (50% έναντι 36%). Επίσης έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη (14% έναντι 7%), που αποτελεί παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, ενώ είναι και ελαφρώς πιθανότερο να έχουν υπέρταση (15% έναντι 13%).

Tags
Back to top button