Ο υπουργός μίλησε για τα προβλήματα της νέας ΚΑΠ, για το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, το Μεταφορικό Ισοδύναμο το οποίο τελικά δε θα χαθεί, όπως είπε, για την Κρήτη, τη συνεργασία του υπουργείου με το ΜΑΙΧ, το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί ως Παρατηρητήριο σε όλη την Κρήτη, καθώς επίσης και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με τη διόρθωση της ενιαίας ενίσχυσης 2023.
Ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ θα παρέχει πραγματική ασφάλεια
Όπως ανέφερε ο Λ. Αυγενάκης, ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ θα διακατέχεται από πνεύμα δικαιοσύνης, θα καλύπτει και νέους κινδύνους, θα παρέχει πραγματική ασφάλεια στους παραγωγούς, ενώ παράλληλα οι έλεγχοι στο γάλα, στο κρέας, στο λάδι, στα οπωροκηπευτικά και στο μέλι θα συνεχισθούν και θα ενταθούν με στόχο την προστασία των ελληνικών προϊόντων από ελληνοποιήσεις.
Ο υπουργός προειδοποίησε όσους παρανομούν, ότι θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου, ενώ ανακοίνωσε και την τροποποίηση της ΚΥΑ. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι με τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ θα καλύπτονται κίνδυνοι που μέχρι σήμερα δεν καλύπτονταν και μάλιστα από το πρώτο αιγοπρόβατο, ενώ διορθώνεται και το πρόβλημα που υπάρχει με το ηλικιακό όριο των έξι ετών που υπάρχει στα ζώα.
Όπως είπε, «υπάρχει ένας κανονισμός εντελώς αναχρονιστικός και λειτουργεί εις βάρος των κτηνοτρόφων, με πολλά προβλήματα και αρρυθμίες. Έπρεπε να αλλάξει, ερχόμαστε μετά από 25 χρόνια να τον αλλάξουμε. Ζητήματα που έχετε θέσει, κατά καιρούς, έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο. Όποια ασθένεια προκύψει και μπορεί να τεκμηριωθεί από το επιστημονικό προσωπικό, θα εξετασθεί θετικά».
Δικαίωμα επιλογής υποχρεωτικής και προαιρετικής ασφάλισης
Αυγενάκης: Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας παραμένει πρώτη προτεραιότητά μας
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα υπάρχει η υποχρεωτική ασφάλιση και η προαιρετική, δίνοντας στον ασφαλισμένο το δικαίωμα της επιλογής. Πλημμύρα, ανεμοθύελλα, χαλαζόπτωση, υπερβολικό ψύχος, κεραυνοί, κατολίσθηση, κίνδυνοι από άγρια ζώα που δεν υπάρχουν στον υφιστάμενο κανονισμό θα συμπεριληφθούν, στο νέο κανονισμό.
«Ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ έρχεται με πνεύμα δικαιοσύνης να καλύψει όλα αυτά τα λάθη. Ό,τι απαιτηθεί στην πορεία των συζητήσεων για τον ΕΛΓΑ, η πόρτα μας είναι ορθάνοιχτη. Εδώ θα είμαστε να κάνουμε έναν κανονισμό σωστό», είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός μίλησε και για το Μεταφορικό ισοδύναμο, τονίζοντας ότι η Κρήτη θα έχει κατανομή 25%. Πρόκειται για ένα θέμα που αναδείχθηκε ως πρόβλημα και από τα τέσσερα επιμελητήρια του νησιού, είπε ο Λ. Αυγενάκης συμπληρώνοντας, ότι οι πρόεδροι των επιμελητηρίων «είχαν δίκιο. Δουλέψαμε συντονισμένα και είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι δεν υπάρχει πλέον φόβος και αγωνία για αποκλεισμό της Κρήτης από το Μεταφορικό Ισοδύναμο».
Είπε, παράλληλα, ότι πλέον και τα ποσά που θα προβλεφθούν θα είναι αυξημένα κατά δύο εκατομμύρια οπότε από 8 θα πάμε στα 10 εκατομμύρια. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό του αντισταθμίσματος (ΑΝΗΚΟ) από το 20% θα πάει στο 40%, ώστε οι επιχειρήσεις της Κρήτης να αντιμετωπίζονται όπως οι επιχειρήσεις μεγάλων νησιών (όπως Ρόδος, Λέσβος, Κως κλπ).
Ανέφερε επίσης, ότι για να περιοριστεί η κακή χρήση του μέτρου θα μπορούν να εντάσσονται επιχειρήσεις με τον κύριο ή / και μέχρι 2 δευτερεύοντες ΚΑΔ. Έτσι θα αποφευχθεί να εντάσσονται ευκαιριακά ΚΑΔ, ενώ οι έλεγχοι πλέον θα γίνονται από 2.000 ευρώ και πάνω και θα γίνεται διασταύρωση μέσω my AADE ώστε οι φορτωτικές να αντιστοιχούν σε υπαρκτά τιμολόγια αγοράς των μεταφερόμενων πρώτων υλών ή προϊόντων.
Αναθεώρηση της ΚΑΠ 23-27
Σε ό,τι αφορά στο μείζον ζήτημα της αναθεώρησης της ΚΑΠ 23-27 δήλωσε, ότι το υπουργείο είχε εντοπίσει από νωρίς το ότι είχε πολλά προβλήματα και δυσλειτουργίες.
«Για το λόγο αυτό η Ελλάδα έγκαιρα ξεκίνησε να δημιουργεί συμμαχίες, όπως οι εννέα χώρες του Νότου της ΕΕ, την EUMED-9, και με πρωτοβουλία της Ελλάδας καταφέραμε να μπει στο κοινό ανακοινωθέν η ανάγκη αλλαγής της ΚΑΠ. Καταθέσαμε 19 σημεία για τεχνικές αλλαγές στην ΚΑΠ, 4 εξ αυτών είναι και για δομικές αλλαγές. Στόχος είναι να διευκολυνθεί η χώρα μας για να κάνει γρηγορότερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών χρημάτων. Να δοθεί η δυνατότητα στις χώρες μέλη να μεταφέρουν χρήματα από πυλώνα σε πυλώνα, ώστε να μη χάνονται πόροι».
«Η ΚΑΠ θα φέρει συνολικά 19,5 εκατομμύρια στον πρωτογενή τομέα αλλά έχει προβλήματα στον τρόπο λειτουργία της, στον τρόπο που χτίστηκε και πώς εφαρμόζεται. Προβλήματα γραφειοκρατίας, ένα βαρύ πέπλο ελέγχων που δυσκολεύει τη ζωή των παραγωγών και του ΟΠΕΚΕΠΕ, και της διαχειριστικής αρχής που καλούνται να υποδεχτούν τα χρήματα και να τα διοχετεύσουν. Είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε τα πάντα για να πετύχουμε αλλαγές στη λειτουργία της ΚΑΠ», ανέφερε ο Λ. Αυγενάκης.
Όπως γνωστοποίησε την Πέμπτη (07/03), ξεκίνησε η διανομή ενός ερωτηματολογίου προς τους Ευρωπαίους αγρότες, ώστε να καταγραφεί το μέγεθος του προβλήματος, που η Ελλάδα έχει αναδείξει. Ο υπουργός κάλεσε επίσης όλα τα κόμματα να ενεργοποιηθούν στις ευρώ ομάδες που ανήκουν «και να καταφέρουμε αν όχι στο σύνολο, για ένα σημαντικό μέρος των προτάσεων, να πείσουν τους ομολόγους συναδέλφους τους, που ανήκουν στο ίδιο ευρωπαϊκό κόμμα, να υιοθετήσουν και να κινήσουν όλες τις δυνάμεις, ώστε να γίνουν αλλαγές πριν τις ευρωεκλογές. Είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα», είπε ο κ. Αυγενάκης.
Διόρθωση της ενιαίας ενίσχυσης 2023
Σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ αγρότες κτηνοτρόφοι, επιμελητήριο και φορείς ενημερώθηκαν ότι θα γίνει διόρθωση της ενιαίας ενίσχυσης 2023, ενώ έχει ανοίξει η πλατφόρμα για διορθώσεις έως 10 Μαρτίου και έως το Πάσχα θα γίνει η διορθωτική πληρωμή του υπολοίπου των 88 εκατ. της βασικής ενίσχυσης, που δεν είχε απορροφηθεί.
Στα επιμέρους ο υπουργός Λ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στα εξής: «Πληρωμή συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου – 245 εκατ. Ευρώ. Άνοιγμα αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024 εντός του Μαρτίου ώστε να έχουμε χρόνο να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι για να πάμε σε όσο το δυνατόν καλύτερες πληρωμές φέτος. Έχει ανοίξει η πλατφόρμα για διορθώσεις στα Οικολογικά Σχήματα η πληρωμή των οποίων, ύψους 425 εκατ. ευρώ, αναμένεται να γίνει έως το Πάσχα. Έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019.
Έχουμε περιπτώσεις από το 2014 που δεν είχαν πληρωθεί ακόμα και αν είχαν δικαιωθεί σε δικαστήρια. Ξεκίνησε η εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ και αποδέσμευση των νομίμων. Τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Σταδιακός έλεγχος και πληρωμή όσων δικαιούχων έχουν προσφύγει και δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη για λάθη στην πληρωμή παρελθόντων ετών. Ελληνοποιήσεις – έλεγχοι».
Μάλιστα σχετικά με τις ελληνοποιήσεις τόνισε ότι, «οι έλεγχοι όχι μόνο θα συνεχισθούν αλλά και θα ενταθούν. Όσοι παίζουν παιχνιδάκια στις πλάτες, των παραγωγών, των καταναλωτών και σωστών μεταποιητών, θα μπουν στη θέση τους. Γίνονται έλεγχοι σε σημεία λιανεμπορίου: 84 έκτακτοι έλεγχοι (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα, Λάρισα). Λήψη 175 δειγμάτων και αποστολή σε Χημείο του Κράτους και εργαστήρια ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Συλλογή 297 δειγμάτων για σήμανση ετικέτας.
Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε γαλακτοβιομηχανίες, έχουν γίνει σε Κιλκίς, Αλεξανδρούπολη και Τρίπολη. Έλεγχοι στις πύλες εισόδου: συνολικά 113 έλεγχοι σε λιμάνια Ηγουμενίτσας και Πατρών και στον Προμαχώνα. Αφορούν βυτία με προϊόντα γάλακτος και σε φορτία με τυριά. Έλεγχοι σε νωπά οπωροκηπευτικά: συνολικά 193 σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Λάρισα, Ιωάννινα. Εκ των οποίων, 33 σε βιολογικά και 26 για υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών. Αποτελέσματα ελέγχων: 86 δείγματα για την φέτα (έχει ολοκληρωθεί η ανάλυση σε 57). Συνολικά εξετάστηκαν 196 εκκρεμείς υποθέσεις – Επιβλήθηκαν πρόστιμα 1,3 εκατ. ευρώ».
Αυγενάκης: Το συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ανέδειξε σήμερα την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για σοβαρές τεχνικές βελτιώσεις στη λειτουργία της ΚΑΠ
Ενίσχυση της παρουσίας των κρητικών προϊόντων στην Αττική
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε γνωστό, πως με τα τέσσερα επιμελητήρια της Κρήτης οργανώνει το υπουργείο στο Μαρούσι 19 και 20 Απριλίου το forum Κρητικών προϊόντων με b2b συναντήσεις «που στόχο έχουν να ενισχύσουν την παρουσία των κρητικών προϊόντων με συγκεκριμένα δίκτυα σούπερ μάρκετ, μεγάλων ξενοδοχείων και ντελικατέσεν. Στόχος είναι όχι μόνο η αγορά της Αττικής αλλά και να βγούμε και εκτός συνόρων, σήμερα πια που ο συνκρητισμός έχει γίνει πράξη τόσο με τους παραγωγούς του νησιού όσο και με τη στήριξη των επιμελητηρίων και του υπουργείου», επισήμανε ο υπουργός.
Στη συνάντηση με τους φορείς του πρωτογενή τομέα κατατέθηκε μία ενδιαφέρουσα πρόταση για την ανάγκη στήριξης κτηνοτρόφων και τυροκόμων «η οποία φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά και αφορά στη διεπαγγελματική οργάνωση Γραβιέρας Κρήτης ως προϊόν ΠΟΠ.
Για να στηριχτεί το καλό ποιοτικό γάλα που παράγουν οι Κρήτες κτηνοτρόφοι και κατ’ επέκταση να στηριχτούν δεκάδες τυροκόμοι κυρίως οι μικρές μονάδες τυροκομείων στο νησί. Θα στηρίξουμε, θα αναδείξουμε το προϊόν αυτό μέσα από τα προγράμματα που μπορούμε ως υπουργείο και θα χρηματοδοτήσουμε κάθε υγιή προσπάθεια».
Τόνισε επίσης, πως «υπεγράφη συμφωνία με το υπουργείο τουρισμού, ώστε να είναι πλέον επισκέψιμα τα τυροκομεία, πέρα από τα οινοποιία, ώστε κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις να μπορούν να περιλαμβάνονται στο χάρτη που έχουνε και προωθούν οι πράκτορες τουρισμού στους χιλιάδες επισκέπτες».
Σχετικά, με τις ζώνες παραγωγής που είναι πρόταση της διοίκησης του επιμελητηρίου Χανίων, ο υπουργός είπε ότι «πρόκειται για ενδιαφέρουσα πρόταση και θα δούμε σε πιο βαθμό μπορεί να στηριχτεί. Οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για τον τόπο μας που είναι ωφέλιμο και χρήσιμο θα το στηρίξουμε».
Τέλος, συμπήρωσε ότι, «σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η συμφωνία με το ΜΑΙΧ που λειτουργεί ως παρατηρητήριο και καταγράφει, αναλύει τα προϊόντα που κατανάλωσαν και συγκράτησαν τα εκατομμύρια τουρίστες που έρχονται στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, “Το παρατηρητήριο ήταν κατά βάση στα Χανιά. Τώρα εξαπλώνει τις εργασίες και τις έρευνές του σε όλη την Κρήτη με συντομευμένη στοχευμένη δουλειά, για να έχουμε αποτελέσματα για τους παραγωγούς μας, με την παράλληλη στήριξη των τεσσάρων επιμελητηρίων του νησιού και με το υπουργείο».