Αθήνα και Άγκυρα βαδίζουν σε μια χρονική περίοδο όπου σε μια πρώτη ανάγνωση χτίζουν την μεταξύ τους ηρεμία. Αν δει όμως κανείς πιο προσεκτικά τις συναντήσεις και τις συμφωνίες που κλείνονται τότε θα διαπιστώσει πως ουσιαστικά και οι δύο χώρες κερδίζουν χρόνο και προετοιμάζονται ώστε όταν…χτυπήσει το καμπανάκι του επόμενου γύρου έντασης, να είναι από καλύτερες θέσεις.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας υποδέχτηκε στην Αθήνα τον Αρμένιο ομόλογό του Σουρέν Παπικιάν με τον οποίο υπέγραψε «Συμφωνία Συνεργασίας Ελλάδος – Αρμενίας στον Στρατιωτικό - Τεχνικό Τομέα».
"Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Δανίας απέτρεψαν την τελευταία στιγμή τρομοκρατική ενέργεια πυρήνων της Χαμάς στο έδαφός της"
Το σίγουρο είναι πως ο Έλληνας υπουργός εκ της θέσεως του αν μη τι άλλο δεν έχει αυταπάτες καθώς δήλωσε σε σχέση με την Τουρκία: «Θα ήθελα να επαναλάβω εδώ, ότι γνωρίζουμε πολύ καλά πως τα πράγματα δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι θέσεις της Τουρκίας σε διμερή ζητήματα παραμένουν δομικά αντίθετες από τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου.
Και βέβαια δεν εθελοτυφλούμε, δεν περιμένουμε με μια επίσκεψη να λυθεί η μεταξύ μας διαφορά.
Στόχος μας είναι η διατήρηση ηρεμίας και ειλικρινούς επικοινωνίας, αλλά πάντοτε με απόλυτη προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας, στα δικαιώματα της κυριαρχίας μας και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Την ίδια στιγμή στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν βρισκόταν στο Αζερμπαϊτζάν. Την αντίπαλη χώρα δηλαδή της Αρμενίας…
Ο Χακάν Φιντάν συναντήθηκε και με τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ αλλά και τον ομόλογό του Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ.
Την Τετάρτη βρέθηκε στην Άγκυρα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκίλα Αλ Σάλεχ, ο οποίος συναντήθηκε και με τον Ερντογάν και με τον Χακάν Φιντάν.
Υπενθυμίζεται πως ο Σάλεχ είχε βρεθεί στη χώρα μας για επίσημη επίσκεψη το 2019, όπου είχε σειρά επαφών με παράγοντες της κυβέρνησης, ενώ είχε εκφράσει την αντίθεσή του στο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Προφανώς πολύ καιρός πέρασε από τότε και πολλά έχουν αλλάξει στη Λιβύη και την στάση της απέναντι στην Ελλάδα.
Ο Σάλεχ είδε και τον τούρκο ομόλογό του με το TRT να μεταδίδει: «Ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι θέλουν να δουν ενότητα, αλληλεγγύη, αδελφότητα και πολιτική σταθερότητα στη Λιβύη.
Ο Κουρτουλμούς συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Ακίλε Σαλίχ στη Μεγάλη Εθνοσυνελευση της Τουρκίας στην πρωτεύουσα Άνκαρα.
Οι Κουρτουλμούς και Σαλίχ προήδρευσαν της συνάντησης μεταξύ των αντιπροσωπειών μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση.
Ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Κουρτουλμούς, στην ομιλία του είπε:
«Θέλουμε να δούμε ενότητα, αλληλεγγύη, αδελφοσύνη και πολιτική σταθερότητα στη Λιβύη. Θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά ότι, ως Τουρκία, στεκόμαστε στο πλευρό του λιβυκού λαού με όλα τα μέσα μας για να διασφαλίσουμε την πολιτική σταθερότητα».
Ο Κουρτουλμούς δήλωσε ότι η πρώτη προτεραιότητα της Τουρκίας σχετικά με τη Λιβύη είναι να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα και να προωθήσει την ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη περαιτέρω στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα και σημείωσε τα εξής:
«Ως Τουρκία, λέμε ότι αυτό που θέλουμε είναι να δούμε τη Λιβύη να προχωρά πολύ πιο δυνατά στο μέλλον και να κάνει ισχυρότερα βήματα προς τα εμπρός ως ενωμένο και ολοκληρωμένο έθνος σε κάθε τομέα».
Τονίζοντας ότι η Τουρκία πάντα υποστήριξε τον λαό της Λιβύης, ο Σαλίχ είπε ότι ειδικά οι τουρκικές εταιρείες έχουν επιτύχει σπουδαία έργα στη Λιβύη.
Ο Σαλίχ ευχαρίστησε επίσης τη βοήθεια της Τουρκίας λόγω της καταστροφής από τις πλημμύρες στη Λιβύη και είπε ότι η Τουρκία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη από τις συνέπειες της καταστροφής από τις πλημμύρες».