«Έχουμε τη νομιμότητα να απελευθερώσουμε οποιαδήποτε ζώνη ελέγχουν οι τρομοκράτες, οποιοδήποτε όνομα κι αν έχουν. Είτε ονομάζονται Ισλαμικό Κράτος, είτε ονομάζονται Αλ Νόσρα (συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα), είτε λέγονται μετριοπαθείς, είτε Λευκά Κράνη (διασώστες) δεν μας νοιάζουν τα ονόματα», σημείωσε ο Σύρος πρόεδρος σε δηλώσεις που έκανε στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.
Οι αρχές της Δαμασκού χαρακτηρίζουν «τρομοκράτες» όλους τους αντιτιθέμενους σε αυτές.
Στη συνέντευξη αυτή που παραχώρησε και στον ραδιοσταθμό France Info και στο δίκτυο LCP, ο Άσαντ υπογράμμισε οτι το καθεστώς του βρίσκεται «καθ’οδόν για τη νίκη», μετά την ανάκτηση του Χαλεπιού, της δεύτερης μεγαλύτερης συριακής πόλης, την οποία ανακατέλαβαν οι κυβερνητικές δυνάμεις στα τέλη του Δεκεμβρίου έπειτα από πολιορκία και βομβαρδισμούς που διήρκησαν μήνες.
«Έχουμε συνταγματική αποστολή να απελευθερώσουμε κάθε τετραγωνικό εκατοστό του συριακού εδάφους, αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο», σημείωσε ο Άσαντ.
Ερωτηθείς σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου για τα οποία κατηγορείται η κυβέρνηση της Δαμασκού (βασανιστήρια κρατουμένων, ρίψη βαρελιών με εκρηκτικά σε περιοχές που κατοικούνται από αμάχους, βομβαρδισμοί νοσοκομείων κλπ) ο Σύρος πρόεδρος απάντησε: «αν είχαν γίνει τέτοια πράγματα, δεν θα είχαμε υποστήριξη, δεν θα ήμουν πια πρόεδρος, η κυβέρνηση δεν θα ήταν πια στη θέση της. Μπορέσαμε να αντισταθούμε κατά τη διάρκεια όλου του πολέμου επειδή έχουμε την λαϊκή υποστήριξη. Και δεν μπορείς να έχεις την λαϊκή υποστήριξη αν σκοτώνεις τους πολίτες σου. Επομένως όλη αυτή η ιστορία δεν υφίσταται».
Ο Σύρος πρόεδρος τόνισε επίσης στις δηλώσεις του αυτές που μεταδόθηκαν επίσης από το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA ότι η κυβέρνησή του προτίθεται να διαπραγματευτεί πάνω σε «όλα» στις προτεινόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες στο Καζακστάν, αλλά σημείωσε ότι ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιος θα εκπροσωπήσει την αντιπολίτευση και ότι δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία για τη διεξαγωγή τους.
Ερωτηθείς αν η κυβέρνησή του προτίθεται να συζητήσει και τη θέση του ιδίου ως προέδρου της Συρίας, ο Άσαντ απάντησε «ναι, αλλά η θέση μου συνδέεται με το Σύνταγμα». «Αν θέλουν να συζητήσουμε αυτό το θέμα θα πρέπει να συζητήσουμε για το Σύνταγμα. Ωστόσο οποιοδήποτε συνταγματικό θέμα θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα, πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι ο συριακός λαός είναι αυτός που εκλέγει τον πρόεδρο της χώρας του.
Η κατάπαυση του πυρός που επετεύχθη από την Τουρκία και τη Ρωσία, τον πιο ισχυρό σύμμαχό του, ενόψει των ειρηνευτικών αυτών συνομιλιών παραβιάζεται, κατέληξε εξάλλου ο ίδιος.
Η λαϊκή εξέγερση που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011 στη Συρία και η αιματηρή καταστολή της γρήγορα γενικεύτηκαν σε μια σύγκρουση η οποία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 310.000 ανθρώπους σε περίοδο περίπου έξι ετών.