«Η Ελλάδα ίσως να βρίσκεται αυτές τις μέρες στο πιο κρίσιμο σημείο της ιστορίας της», σχολιάζει ο Μιχάλης Ιγνατίου.
Οπως γράφει, μπορεί το Σκοπιανό έχει στείλει στη σύνταξη πολλούς πολιτικούς και κινδυνεύει να γίνει η «ταφόπτερα» της κυβέρνησης Τσίπρα, αν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας δεν διατηρήσουν την ψυχραιμία τους για το καλό της χώρας.
Αναλυτικά όσα γράφει η Μιχάλης Ιγνατίου:
Η ώρα της αλήθειας, πιθανότατα και μίας νέας κρίσης, για το Σκοπιανό και την τελική ονομασία των Σκοπίων έφτασε, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ έχει δεσμευθεί ότι θα δώσει σήμερα την τελική του απάντηση στον μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.
Αφού ενημερώσει επίσημα, ως οφείλει, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στη συνέχεια θα τηλεφωνήσει στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα. Αυτό συμφωνήθηκε και τώρα απομένει να δούμε αν θα υλοποιηθεί.
Απ’ εκεί και πέρα, εάν η απάντηση είναι θετική, μέχρι την Κυριακή οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, θα υπογράψουν τη συμφωνία στις Πρέσπες.
Εάν η απάντηση είναι αρνητική, τότε οι δυο χώρες εισέρχονται σε νέα περίοδο κρίσης, και η διαπραγμάτευση δεν θα ξεκινήσει απ’ εκεί που έμεινε, όπως νομίζουν πολλοί, αλλά από την αρχή και θα ξεκινήσει νέα φάση αναζήτησης ονομασιών, που θα εξυπηρετούσαν τις εσωτερικές ανάγκες και των δύο πλευρών.
Οι δύο χώρες είναι διχασμένες. Άλλα αποφασίζουν οι εκλεγμένες κυβερνήσεις, άλλα φαίνεται ότι επιθυμούν οι πολίτες, που εξέλεξαν τις κυβερνήσεις. Τα συλλαλητήρια στην Ελλάδα και τα Σκόπια είναι μαζικά και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και οι αρμόδιοι πρωθυπουργοί των δύο χωρών. Και εδώ τίθεται το πιο σοβαρό ερώτημα:
Έχει δικαίωμα μία εκλεγμένη κυβέρνηση να λαμβάνει αποφάσεις;
Το δεύτερο ερώτημα είναι εξίσου σοβαρό: Μπορεί μία κυβέρνηση να παίρνει αποφάσεις με τις οποίες διαφωνεί ο λαός;
Σε ότι αφορά την Ελλάδα, δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αλλά και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης, δεν έχουν εξετάσει και αυτό το ενδεχόμενο. Να βρεθούν δηλαδή απέναντι στην πλειοψηφία του λαού. Είναι ένα πιθανό σενάριο, που προφανώς ούτε να το σκέφτονται θέλουν.
Θα επαναλάβω ότι οι εκλεγμένοι με την ψήφο του λαού ηγέτες, πρέπει να έχουν το δικαίωμα να διαπραγματεύονται και από την άλλη πλευρά, οι ηγέτες πρέπει να ακούνε τους πολίτες. Ιδιαίτερα όταν κατεβαίνουν στους δρόμους χιλιάδες άνθρωποι, για ένα θέμα που οι περισσότεροι χαρακτήριζαν ως «ξεχασμένο».
Μου προκαλεί τεράστια εντύπωση αυτό το γεγονός. Και ενώ αρχικά είχα υποστηρίξει πως πρόκειται για πυροτέχνημα των ναζί της Χρυσής Αυγής στη συνέχεια αναθεώρησα αυτή τη θέση μου, διότι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας κατέβηκαν οι πάντες. Γίναμε μάρτυρες μίας πρωτόγνωρης κινητοποίησης, που δεν είχε κομματική υποστήριξη, καθώς ειδικά η Νέα Δημοκρατία είναι πιο διχασμένη γι’ αυτό το θέμα από κάθε άλλο πολιτικό χώρο: Στο κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής βρίσκονται στα χαρακώματα οι «εθνικόφρονες» και οι νεοφιλελεύθεροι, οι οποίοι θα έλεγα πως είναι και απομονωμένοι.
Στο ΚΙΝΑΛ, από τους έξι συναρχηγούς οι τέσσερις υποστηρίζουν τον κ. Τσίπρα και τον κ. Κοτζιά. Αυτό είναι το παράδοξο του πολιτικού μας συστήματος
Η κ. Φώφη Γεννηματά, έκανε στροφή προς το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ για πολλούς λόγους που δεν είναι της στιγμής. Η αλήθεια είναι ότι τηρεί σκληρή στάση, προσβλέποντας ίσως και στην επάνοδο των παλαιών Πασόκων.
Ο κ. Ανδρουλάκης είναι ευαίσθητος για όλα τα εθνικά θέματα και πιο υπεύθυνος.
Ο κ. Παπανδρέου είναι αυτός που είναι και δεν πρόκειται να αλλάξει, ούτε θα σταματήσει να ρέπει προς «λύσεις» που απορρίπτει πάντα ο λαός… Είναι ξανά έντονα αυτοκαταστροφικός και δεν έχει καταλάβει τους λόγους για τους οποίους οι πολίτες του έδωσαν το εξευτελιστικό 1,5% στις εκλογές. Στην περίπτωση που στις επόμενες εκλογές οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο, μπορεί και να τον δούμε και πάλι υπουργό των Εξωτερικών. Και αν συμβεί αυτό θα βρεθούμε ενώπιον μίας θλιβερής «πραγματικότητας».
Ο κ. Καμίνης και ο κ. Θεοδωράκης έχουν εκφράσει δημόσια τις θέσεις τους. Μπορεί να διαφωνούμε αλλά είναι σεβαστές…
Άρα σε ένα δημοψήφισμα -στην περίπτωση που αποφασιζόταν από τον πρωθυπουργό- οι πιθανότητες να κερδηθεί για τους υποστηρικτές της λύσης είναι από «χλωμές» μέχρι ανύπαρκτες. Όμως, θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε τον σχηματισμό των νέων «στρατοπέδων», όπως και το πως θα ξεπεράσει τα αδιέξοδα της η Νέα Δημοκρατία, η οποία θα έχει και το μέγιστο πρόβλημα. Στο Σκοπιανό, ο κ. Μητσοτάκης περπατά σε τεντωμένο σχοινί πάνω από τον …Νιαγάρα!
Εάν ο κ. Ζάεφ τηρήσει την υπόσχεσή του και δώσει σήμερα την απάντηση του, και αν αυτή είναι θετική για τη συμφωνία που εκπόνησαν στη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων, τότε το πρόβλημα της ονομασίας θα έχει επιλυθεί.
Είναι σίγουρο ότι η ανακοίνωση θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα, αλλά και στα Σκόπια. Η διαχείριση της όποιας κρίσης μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη. Αυτό που έχει σημασία είναι να διατηρήσουν οι πολιτικές δυνάμεις την ψυχραιμία τους και να προσπαθήσουν να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέο διχασμό. Η Ελλάδα ίσως να βρίσκεται αυτές τις μέρες στο πιο κρίσιμο σημείο της ιστορίας της. Η εκμετάλλευση του θέματος για πολιτικούς και κομματικούς λόγους είναι απαράδεκτη πράξη.
Οι πολιτικοί πρέπει να σκεφθούν την Ελλάδα και όχι τα κόμματά τους. Στις σοβαρές χώρες, το κόμμα όλων είναι η Πατρίδα τους. Τίποτα άλλο.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ρισκάρει τις επόμενες 72 ώρες τα πάντα. Το Σκοπιανό έστειλε στη σύνταξη πολλούς πολιτικούς… Γιατί να είναι αυτός η εξαίρεση; Το γνωρίζει περισσότερο από τον καθένα. Την ίδια στιγμή ξέρει ότι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος της Ελλάδας είναι η Τουρκία και πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να αφοσιωθεί στην αντιμετώπισή της… Ο κίνδυνος, πιστεύει, δεν προέρχεται από τα Σκόπια. Όμως, τα Σκόπια θα μπορούσαν να είναι η “ταφόπετρα” της κυβέρνησής του, και ενώ βρίσκεται μία ανάσα από την έξοδο από τα Μνημόνια…
Πηγή: hellasjournal.com