Με παλιούς συμφοιτητές του συναντήθηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Διορθόδοξο
Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Πεντέλης.
Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμέων Βολιώτης.
Το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης. Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Ηγούμενος της Μονής Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, ενώ παρέστησαν κληρικοί και λαϊκοί, οι παλαιοί συμφοιτητές του Αρχιεπισκόπου από το Πανεπιστήμιο και οι συνοικότροφοί του.
Μετά την Θεία Λειτουργία ο Σεβ. Μητροπολίτης Θερμοπυλών καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και τους παρευρισκόμενους. Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την φιλοξενία και τόνισε πως «η Θεία λειτουργία είναι το κέντρο της ζωής μας, το Κέντρο από όπου ξεκινάμε και καταλήγουμε στην καθημερινή μας προσπάθεια».
Ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος προς τους παλαιούς του συμμαθητές και μιλώντας για την περίοδο της φοιτητικής τους ζωής επεσήμανε ότι και εκείνη η εποχή είχε τις δικές της δυσκολίες, όπως άλλωστε και κάθε εποχή και σημείωσε ότι «υπήρξαν άνθρωποι που θυσίασαν τη ζωή τους για να μας υπηρετήσουν, να μας διακονήσουν, να μας δώσουν εφόδια. Και μπορεί τα χρόνια να έχουν περάσει, αλλά η καρδιά και τα συναισθήματα της εποχής συνεχίζουν να φλογίζουν την καρδιά μας. Μέσα σε ένα οικοτροφείο μας καλλιέργησαν και μας δίδαξαν ότι η εντολή του Κυρίου μας είναι ο καθένας από εμάς να αυξήσει τα τάλαντα που μας έδωσε ο Χριστός, αλλά να μην τα κρατήσει για τον εαυτό του γιατί τότε γίνεται εγωιστής. Τα τάλαντα τα αυξάνουμε για να τα προσφέρουμε. Όταν ζούμε έτσι κάνουμε την ζωή μας «ζωή εν Χριστώ». Βοηθάμε την κοινωνία και αυτόν τον κόσμο».
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση στο Διορθόδοξο Κέντρο, όπου ο Αρχιεπίσκοπος είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και να συνομιλήσει με τους παλαιούς του συμφοιτητές. Αρχικά ο καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος ανέγνωσε την εισήγησή του με θέμα «Η Βαβυλώνια αιχμαλωσία της εκκλησιαστικής Τέχνης από την αναγέννηση έως τον Διαφωτισμό». Κατά την ιστορική ανασκόπηση που έκανε ο καθηγητής αναφέρθηκε στο πώς η μεταρρύθμιση και αντιμεταρρύθμιση στην Δυτική Ευρώπη μετέβαλλαν το κοσμοείδωλο από Θεοκεντρικό σε ανθρωποκεντρικό και πώς σιγά-σιγά η Δυτική Θεολογική αντίληψη για τον κόσμο, το πάθος, τον Θεό, τον άνθρωπο διείσδυσε στην εκκλησιαστική τέχνη.
Αμέσως μετά ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση επί της εισηγήσεως, ενώ σε κάποιες από αυτές κλήθηκε να απαντήσει ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής, το οποίο, όπως επεσήμανε, στηρίζεται από την βοήθεια όλων, και εξιστόρησε διάφορα περιστατικά τα οποία τον έχουν συγκινήσει. Έκανε, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στην αξία του εθελοντισμού υπογραμμίζοντας πως οι εστίες συσσιτίων στην Αθήνα ξεπερνούν τις 150, ενώ οι εθελόντριες φτάνουν τις 5000. Μίλησε, εξάλλου, για τις κοινωνικές δομές της Αρχιεπισκοπής, τα κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία και ιατρεία, τα οποία στηρίζουν τις ευπαθείς ομάδες.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας κάνοντας μία αναδρομή ξεκινώντας από την εποχή της Βαυαροκρατίας και φτάνοντας μέχρι σήμερα. Έκανε λόγο για τις ευθύνες της Πολιτείας και της Εκκλησιαστικής Διοίκησης και σημείωσε ότι το μόνο που χρειάζεται είναι η συνεργασία των δύο θεσμών και όχι η σύγκρουση τονίζοντας χαρακτηριστικά πως δε μπορούμε να μιλάμε πλέον για σχέσεις Εκκλησίας- Κράτους, αλλά για σχέσεις Εκκλησίας-Έθνους.
Μίλησε ακόμη και για την αδιαφορία της κοινωνίας σε πολλά θέματα και την ανάγκη διαπαιδαγώγησης των παιδιών συμπληρώνοντας ότι τα παιδιά δεν χρειάζονται πίεση, αλλά το παράδειγμα των γονιών τους, ενώ υπογράμμισε πως δεν επιτρέπεται να απογοητευόμαστε, διότι όσο ο Χριστός είναι μαζί μας ουδείς μπορεί να καταργήσει την Εκκλησία.