Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Αρχαία απολιθωμένη λάβα δημιουργεί χρυσές αντανακλάσεις στην έρημο της Σαχάρας (εικόνα)

Ένα γιγαντιαίο κομμάτι μαύρης, απολιθωμένης λάβας που εκτοξεύτηκε στην έρημο της Σαχάρας πριν από εκατομμύρια χρόνια μοιάζει με μια απόκοσμη, χρυσή σκιά σε αυτή την εκπληκτική σύνθεση δορυφορικών φωτογραφιών τριών ετών.

Η σκιερή μάζα, γνωστή ως ηφαιστειακό πεδίο Haruj, καλύπτει περίπου 44.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην κεντρική Λιβύη και περιέχει περίπου 150 εξαφανισμένα ηφαίστεια διαφόρων μεγεθών, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Μερικά από τα ηφαιστειακά πετρώματα είναι ηλικίας έως και 6 εκατομμυρίων ετών, ενώ άλλα αφέθηκαν από εκρήξεις που συνέβησαν μόλις πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Ηφαιστειότητας στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Smithsonian.

Ενώ το σκούρο χρώμα της απολιθωμένης λάβας κάνει το πεδίο να φαίνεται ομαλό και επίπεδο από ψηλά, στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά ανομοιογενές, με περιοχές όπου πολλαπλές εκρήξεις έχουν προκαλέσει στρώματα βράχου να συσσωρεύονται πάνω από το περιβάλλον τους. Ο χώρος είναι επίσης γεμάτος με υπερυψωμένους αεραγωγούς και τουλάχιστον 30 κώνους που έχουν ύψος πάνω από 100 μέτρα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Ηφαιστειότητας.

Η ψηλότερη κορυφή στο πεδίο βρίσκεται περίπου 1.200 μ.πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η παραπάνω δορυφορική εικόνα είναι αυτό που είναι γνωστό ως «καλύτερο μωσαϊκό pixel» και δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα υπολογιστή που ταξινομεί πολλαπλές εικόνες του ίδιου σημείου pixel προς pixel για να δημιουργήσει μια τελική εικόνα που είναι απαλλαγμένη από σκοτεινά στοιχεία, όπως σύννεφα ή θύελλες σκόνης, σύμφωνα με το Earth Observatory της NASA.

Αυτό το μοντέλο επέλεξε επίσης εικονοστοιχεία όπου μπαλώματα άμμου που έχουν εγκατασταθεί ανάμεσα σε κενά στη λάβα συλλαμβάνουν το φως του ήλιου, το οποίο έχει δημιουργήσει τα χρυσά στίγματα που είναι διάσπαρτα σε όλο το πεδίο. Αυτά τα αμμώδη σημεία είναι πολύ λιγότερο εμφανή σε άλλες δορυφορικές εικόνες της περιοχής.

 

 

Tags
Back to top button