Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αργεντινή: Aνακαλύφθηκε τεράστιος δεινόσαυρος με μικροσκοπικά χέρια

Ο φοβερός και τρομερός Τυραννόσαυρος (ο διάσημος T.rex) δεν υπήρξε ο μοναδικός γιγάντιος σαρκοβόρος δεινόσαυρος με μικροσκοπικά χέρια. Παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν στην Αργεντινή ένα νέο είδος δεινόσαυρου, που είχε δυσανάλογα μικρά χέρια σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα του.

Ο δεινόσαυρος, ο οποίος ονομάστηκε Meraxes gigas και ανήκε στην ομάδα των λεγόμενων Καρχαροδοντοσαυρίδων, ζούσε στη σημερινή περιοχή της βόρειας Παταγωνίας, έφτανε σε μήκος τα 11 μέτρα και ζύγιζε περίπου τέσσερις τόνους. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χουάν Κανάλε του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ερνέστο Μπάχμαν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Βιολογίας «Current Biology».

Παναγιωτόπουλος: «Η πατρίδα απέκτησε φωνή στο διεθνές περιβάλλον»-Στάθηκε όρθια σε πρωτοφανείς κρίσεις


Παρά την ομοιότητά τους όσον αφορά τα μικρά χέρια, ο T.rex και ο Meraxes εξελίχτηκαν ανεξάρτητα και απέχουν πολύ στο εξελικτικό δέντρο, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει καμία άμεση σχέση μεταξύ τους. Οι παλαιοντολόγοι εκτιμούν ότι όσο μεγαλύτερο ήταν το κεφάλι ενός δεινόσαυρου τόσο μικρότερα έτειναν να είναι τα χέρια του, χωρίς να είναι σαφής η λειτουργική αιτία γι' αυτό. Σίγουρα, πάντως, δεν τους ήταν χρήσιμα για το κυνήγι της λείας τους, καθώς σε αυτόν τον πρώτο λόγο πιστεύεται ότι είχε το κεφάλι τους με τα τρομερά δόντια.

«Τείνω να πιστέψω ότι τα χέρια τους χρησίμευαν για άλλα είδη δραστηριοτήτων. Πιθανώς χρησιμοποιούνταν για την αναπαραγωγική συμπεριφορά τους, όπως να κρατούν το θηλυκό στη διάρκεια του ζευγαρώματος ή για να στηρίζουν τον εαυτό τους π.χ. μετά από μία πτώση», δήλωσε ο Κανάλε.

Περιβάλλον: Μαζεύουν ανθρώπινα ούρα για να φτιάξουν... λίπασμα


Το απολιθωμένο κρανίο του Meraxes βρέθηκε με λοφίο, αυλακώσεις, εξογκώματα και κερατάκια, που πιθανώς είχαν και μία «διακοσμητική» λειτουργικότητα, με στόχο τον εντυπωσιασμό και την προσέλκυση συντρόφου.

Tags
Back to top button