Τα πράγματα για τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι σε καμία περίπτωση όπως τα παρουσιάζουν στο Μαξίμου, καθώς η πιθανότητα να εξασφαλίσει αυτοδυναμία είναι μηδενική, ακόμη και εάν αλλάξει ο εκλογικός νόμος.
Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή, με το νόμο Κ.Μητσοτάκη, για να πάρει ένα κόμμα αυτοδυναμία θα πρέπει να πάρει 38%, με το Μαξίμου να έχει διαρρεύσει ότι εξετάζεται η αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να μπορεί και με 36% το πρώτο κόμμα να πάρει αυτοδυναμία.
Όμως είναι απίθανο κάποιο κόμμα να πάρει 36%! Ακόμη και οι συστημικές δημοσκοπήσεις δίνουν πλέον τη ΝΔ στο 32%, ενώ το πραγματικό της ποσοστό είναι κοντά στο 25%.
Άρα είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας. Από τις με ένα τεχνοκράτη πρωθυπουργό, μια λύση την οποία «καλοβλέπουν» και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, αλλά και κάποιοι μέσα από τη ΝΔ.
Ο λόγος είναι ξεκάθαρος. Με Κ.Μητσοτάκη πρωθυπουργό δεν θα συγκυβερνούσε κανείς -τουλάχιστον θεωρητικά γιατί στην πολιτική έχουμε δει τα πάντα.
Το ΚΙΝΑΛ που μέχρι προσφάτως ήταν πολύ κοντά στη ΝΔ δεν προσφέρεται για συνεργασία, όπως δήλωσε προσφάτως ο πρόεδρος του, Νίκος Ανδρουλάκης, επιπλέον, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ανάκαμψή του οφείλεται σε ένα σημαντικό ποσοστό και σε διαρροές ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς αυτό. Ετσι εξηγούνται και οι συχνές επιθέσεις του πρωθυπουργού και υπουργών εναντίον του ΚΙΝΑΛ.
«Δεν έχουμε εμείς κανένα λόγο να συγκυβερνήσουμε με την Δεξιά. Αν θέλει ο κύριος Μητσοτάκης μπορεί να συγκυβερνήσει με τον κύριο Βελόπουλο. Όπως έπραξε ο Ντράγκι που καλεί σε συνεργασία τον Σαλβίνι. Το σενάριο άλλωστε είναι υπαρκτό, απλώς η ΝΔ δεν έχει λόγο να το επιβεβαιώνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μιλώντας στην Εστία.
Αλλά και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας προσφάτως από το βήμα της Βουλής είπε:
«Με εσάς συγκυβέρνηση πότε! Γιατί έχετε γίνει επικίνδυνοι για την πατρίδα και το έθνος», είπε ο Κ.Βελόπουλος και τόνισε επίσης ότι «με αυτή τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη».
ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ δύσκολα θα προχωρούσαν κάποια συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, πιο εύκολα θα μπορούσαν να συσπειρωθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά τα κόμματα που ίσως μπουν στη Βουλή πρόκειται για τους Έλληνες με την Πατρίδα, τη Νέα Δεξιά, αλλά και το Ελεύθεροι Ξανά.
Το κόμμα του Η.Κασιδιάρη, αλλά και του Φ.Βόβολη πολύ δύσκολα θα προχωρούσαν σε συνεργασία με τη ΝΔ. Οπότε τα πράγματα για το κυβερνών κόμμα είναι ξεκάθαρα. Θα πρέπει αργά ή γρήγορα να προχωρήσουν σε αλλαγή ηγεσίας, αλλά και πολιτικής.