Με ερώτησή της προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αναστασία Γκαρά παρουσιάζει στη Βουλή το ζήτημα του αποκλεισμού που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο όσοι υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος και επιθυμούν να συμμετέχουν στις εξετάσεις των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ).
Αρχικά, στην ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν ακόμη
15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται η διάκριση που παρατηρείται στην προκήρυξη που βγαίνει κάθε χρόνο για τους σπουδαστές στα ανώτατα στρατιωτικά ιδρύματα, ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους για τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΣΕΙ) και στους υποψηφίους των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΕΥ).
Συγκεκριμένα, στην προκήρυξη προβλέπεται πως «οι υποψήφιοι -ες των ΑΣΣΥ πρέπει να µην έχουν υπερβεί το 21ο έτος της ηλικίας τους κατά την 31 ∆εκεµβρίου του έτους συµµετοχής τους στις εξετάσεις», ενώ αυτός ο περιορισμός δεν αναγράφεται ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό για τις υπόλοιπες στρατιωτικές σχολές. Με τον τρόπο αυτό, αποκλείεται αυτόματα μια ολόκληρη γενιά από την προκήρυξη για τις σχολές των Υπαξιωματικών , καθώς κάτι αντίστοιχο δεν ισχύει για τους υπόλοιπους υποψηφίους των ΑΣΕΙ, οι οποίοι είναι γεννημένοι κατά τη χρονιά συμμετοχής τους στις εξετάσεις και στους οποίους δίνεται κανονικά η δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής.
Έχοντας πάντα υπόψη το δικαίωμα όλων των υποψηφίων στην ισονομία και στη δίκαιη μεταχείριση και εφόσον η διαφοροποίηση αυτή προκαλεί αναστάτωση σε έναν μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων, καθώς οι στρατιωτικές σχολές βρίσκονται ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς επαγγελματικούς προσανατολισμούς η κα. Γκαρά πήρε την πρωτοβουλία να μεταφέρει το ερώτημα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θέτοντας το αίτημα της εξίσωσης των ηλικιακών ορίων για όλους τους υποψηφίους των στρατιωτικών σχολών, ώστε να μη δημιουργείται διάκριση των υποψηφίων της ίδιας ηλικίας.
Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2017
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας
ΘΕΜΑ: Αποκλεισμός υποψηφίων από τις εξετάσεις εισαγωγής στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) λόγω ορίου ηλικίας.
Είναι γνωστό πως η εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές βρίσκεται ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς επαγγελματικούς προσανατολισμούς αρκετών υποψηφίων σπουδαστών και ιδίως τα τελευταία χρόνια, όπου η ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί στον εργασιακό τομέα, οδηγεί τους νέους προς αναζήτηση σχολών που να εξασφαλίζουν την επαγγελματική αποκατάσταση.
Ωστόσο, παρατηρείται πως σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού επιλογής των σπουδαστών συντελείται μια σχετική αδικία όσον αφορά τη δυνατότητα συνομηλίκων ενδιαφερομένων να συμμετάσχουν στις εξετάσεις εισαγωγής.
Σύμφωνα με τις προκηρύξεις που εκδίδονται κάθε χρόνο, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν τα ηλικιακά όρια που προβλέπονται σε κάθε περίπτωση για να μπορέσουν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις. Ωστόσο, παρατηρείται μια διάκριση αναφορικά με τα ηλικιακά κριτήρια των υποψηφίων για τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) σε σύγκριση με τα ηλικιακά κριτήρια των υποψηφίων για τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ).
Συγκεκριμένα, παίρνοντας ως παράδειγμα την προκήρυξη του 2016 (ΑΔΑ: 94ΑΣ6-05Λ)τα ηλικιακά κριτήρια ορίζονται ως εξής:
(1) Οι υποψήφιοι-ες των ΑΣΕΙ πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
(α) Για τις ΣΣΕ, ΣΝ∆, ΣΙ και ΣΑΝ να έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1995 και µεταγενέστερα. Κατ’ εξαίρεση µπορούν να συµµετάσχουν:
1/ Στη ΣΣΕ και οι υπηρετούντες στις Ένοπλες ∆υνάµεις Εθελοντές, Μόνιµοι, Οπλίτες που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 1993 και µεταγενέστερα.
2/ Στη ΣΙ και οι υπηρετούντες στις Ε∆ Εθελοντές, Οπλίτες, Οπλίτες πρότακτοι, Οπλίτες παρατεταµένης θητείας και Μαθητές – Απόφοιτοι ΑΣΣΥ που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 1994 και µεταγενέστερα
(β) Στη ΣΣΑΣ όσοι γεννήθηκαν από την 31 ∆εκεµβρίου 1995 και µεταγενέστερα.
(2) Οι υποψήφιοι -ες των ΑΣΣΥ πρέπει να µην έχουν υπερβεί το 21ο έτος της ηλικίας τους κατά την 31 ∆εκεµβρίου του έτους συµµετοχής τους στις εξετάσεις. ∆ιόρθωση ηλικίας µε δικαστική απόφαση λαµβάνεται υπόψη, εφόσον προκύπτει ότι η απόφαση αυτή έχει καταστεί αµετάκλητη. Οι υποψήφιοι-ες θα πρέπει να έχουν γεννηθεί την 31 ∆εκεµβρίου 1995 και µεταγενέστερα.
Αποτυπώνεται με αυτόν τον τρόπο μια αδικία σε βάρος μιας ολόκληρης γενιάς υποψηφίων που επιθυμούν να συμμετέχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις των ΑΣΣΥ, καθώς αυτοί έχοντας συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας κατά την 31 ∆εκεµβρίου του έτους συµµετοχής τους στις εξετάσεις, τους δεν δύνανται να λάβουν μέρος. Για τη συγκεκριμένη χρονιά, η διάταξη αυτή αποκλείει όλους τους ενδιαφερομένους, οι οποίοι γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 1995 έως και την 30η Δεκεμβρίου 1995, και συμπλήρωσαν κατά το έτος 2016 (έτος συμμετοχής στις εξετάσεις) το 21ο έτος της ηλικίας τους. Σε αντίθεση με τους υποψηφίους των ΑΣΕΙ, οι οποίοι έχοντας γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1995 και μεταγενέστερα, έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εξετάσεις για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ΣΣΕ, ΣΝ∆, ΣΙ και ΣΑΝ. Το ίδιο συμβαίνει κάθε χρονιά κατά τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, καθώς αποκλείεται από τις σχολές ΑΣΣΥ μια ολόκληρη γενιά υποψηφίων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους στο οποίο διεξάγονται οι εξετάσεις έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους.
Δεδομένης της ισότητας των πολιτών απέναντι στο νόμο και στο αναφαίρετο δικαίωμα της ίσης συμμετοχής των ενδιαφερομένων στις προκηρύξεις,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται να εξετάσει το ζήτημα της εξίσωσης των ηλικιακών ορίων για όλους τους υποψηφίους των στρατιωτικών σχολών, ώστε να μη δημιουργείται η διάκριση των υποψηφίων για τις σχολές ΑΣΣΥ που συμπληρώνουν το 21ο έτος της ηλικίας τους τη χρονιά διεξαγωγής των εξετάσεων από τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους που δύνανται να συμμετέχουν στις εξετάσεις;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Γκαρά Αναστασία
Αυλωνίτου Ελένη
Γάκης Δημήτρης
Γεννιά Γεωργία
Γιαννακίδης Στάθης
Γκιόλας Γιάννης
Καραγιάννης Γιάννης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κάτσης Μάριος
Μουμουλίδης Θέμης
Μπάρκας Κώστας
Ρίζος Δημήτρης
Στέφος Γιάννης
Στογιαννίδης Γρηγόρης
Τελιγιορίδιου Ολυμπία
Τσόγκας Γιώργος
ΠΗΓΗ: https://alexandroupolisnews.blogspot.gr/2017/02/blog-post_3.html