Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αποκάλυψη- Γιατί η πιθανή προμήθεια ινδικών πυραύλων Κρουζ για την Ελλάδα προκαλεί σοκ και δέος στην Τουρκία

Η Ινδία έχει γράψει την Τουρκία στα “ μαύρα κατάστιχα” της, και θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για να πληγώσει το καθεστώς Ερντογάν, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί μια ιστορική σχέση με τους Έλληνες, που κάποτε είχαν φτάσει στο Ινδό Ποταμό.      

Το αφήγημα κατά της Τουρκίας, αποκάλυψε ο  Υπαρχηγός των Ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Αναπληρωτής Αρχηγός του Ινδικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Rahul R Singh, επιβεβαίωσε πρόσφατα ξανά, ότι η Τουρκία παρείχε σημαντική υποστήριξη στο Πακιστάν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συγκρούσεων με την Ινδία. 

Ο ίδιος ανέφερε ότι αναπτύχθηκαν επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar (τουρκικά μη επανδρωμένα οχήματα) και Τούρκοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, επιτρέποντας στο Πακιστάν να εντοπίσει με ακρίβεια τη θέση των ινδικών δυνάμεων. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επίσης δείξει υποστήριξη στο Πακιστάν κατά τη διάρκεια της ινδικής Επιχείρησης Sindoor, η οποία ήταν η στρατιωτική απάντηση της Ινδίας στην τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή Pahalgam. 

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στην Αθήνα, ο Ινδός Πτέραρχος και Α/ΓΕΑ  της χώρας VR Chaudhari συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του. 

“Εκεί οι δύο  χώρες υπέγραψαν συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, με την Ινδία να συμφωνεί να προμηθεύσει την Ελλάδα με τον πύραυλο Κρουζ μεγάλης εμβέλειας (LR-LACM).

 Η είδηση ​​ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει στο μέλλον στρατηγικά όπλα από την Ινδία, έχει προκαλέσει ανησυχία στην Άγκυρα”, αναφέρει το ινδικό ΜΜΕ theweek.in.
 
Η συμφωνία για τους πυραύλους θα μπορούσε ενδεχομένως να ξαναγράψει τη δυναμική της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με το The Diplomat. 

Ένα άρθρο του TR Harber ανέφερε ότι, αν  η Ελλάδα αποκτούσε τους πυραύλους  Κρουζ και αναζητούσε επιχειρησιακές πληροφορίες από την Ινδική επιχείρηση Sindoor, θα μπορούσε να προετοιμαστεί καλύτερα για όλα τα σενάρια στο Αιγαίο.

Οι Ινδοί αμυντικοί ειδικοί αναρωτιούνται, γιατί ανησυχεί η Τουρκία για την απόκτηση στρατηγικών πυραύλων από την Ελλάδα μέσω Ινδίας; 

Η Ινδία επεκτείνει σταδιακά την παρουσία της σε αρκετές χώρες της Δυτικής Ασίας, ιδίως στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αρμενία. 

Ο πρωθυπουργός Narendra Modi επισκέφθηκε επίσης την Κύπρο για να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις. 

Οι πρόσφατες επισκέψεις σε αυτές τις τρεις χώρες και η βελτιωμένη εμπλοκή έχουν καταστήσει την Ινδία ως έναν εποικοδομητικό περιφερειακό εταίρο για την αντιμετώπιση της περιφερειακής επιρροής της Τουρκίας.

 Η διαμάχη για το Αιγαίο και η ιστορία των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας 

Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν μακρά ιστορία διαφορών σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο Πέλαγος. Η θάλασσα συνορεύει με αρκετές χώρες, γεγονός που καθιστά περίπλοκη τη διαδικασία προσδιορισμού της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ). 

Οι Ινδοί αναφέρουν ότι, “τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα έχουν διαφωνήσει για τα θαλάσσια οικόπεδα και τον εναέριο χώρο και “συγκρούονται” λεκτικά και διπλωματικά για τα αποθέματα φυσικού αερίου και το δικαίωμα εκμετάλλευσης αυτών των πόρων στη θάλασσα. Η Ελλάδα επικαλείται την UNCLOS για να επεκτείνει τη θαλάσσια διεκδίκησή της έως και δώδεκα ναυτικά μίλια, η οποία είναι επίσης η έκταση της περιοχής που διεκδικούν τα νησιά της. Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση. Η χώρα απάντησε στέλνοντας σκάφη εξερεύνησης στα αμφισβητούμενα ύδατα, εντείνοντας περαιτέρω τις εντάσεις.

Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, η διεκδίκηση δώδεκα ναυτικών μιλίων από την Ελλάδα θα σήμαινε ότι η χώρα θα αποκτούσε περίπου το 71,5% του Αιγαίου Πελάγους, αφήνοντας την Τουρκία μόνο με το 8,8%. 

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, αυτή η επέκταση θα στερούσε από την Τουρκία το βασικό της δικαίωμα πρόσβασης στην ανοιχτή θάλασσα. 

Εκτός από τη διαμάχη για το Αιγαίο Πέλαγος, οι χώρες έχουν επίσης κατηγορήσει η μία την άλλη ότι παραβιάζουν διεθνείς συμβάσεις και διεκδικούν μεγαλύτερο εθνικό εναέριο χώρο από αυτόν που επιτρέπεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας. 

Ένας άλλος ισχυρισμός που έχει διατυπώσει η Τουρκία είναι ότι η Ελλάδα εκπαιδεύει και διεξάγει στρατιωτικές δραστηριότητες σε αποστρατιωτικοποιημένα νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος, παραβιάζοντας το καθεστώς τους. 

Το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς αυτών των νησιών συμφωνήθηκε στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους της συνθήκης από τη δεκαετία του 1960. Η Ελλάδα απάντησε ζητώντας από την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της σε νησιά όπως η Ρόδος, η Κως, η Λέσβος και η Χίος και τα σύνορά τους, καθώς και το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα”. 

Πρόσφατα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι «οι ανησυχίες της Ελλάδας σχετικά με τα αμυντικά μας βήματα είναι αβάσιμες και χωρίς νόημα» και ότι «η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα που δεν απειλεί την ασφάλεια, τα συμφέροντά της ή δεν ενεργεί εχθρικά».

Οι Ινδοί  διαπίστωσαν όμως από πρώτο χέρι, τι εστί η συμμαχία Τουρκίας-Πακιστάν στον πρόσφατο πόλεμο στο Κασμίρ, και διαπίστωσε ότι Τούρκοι ανώτατοι Αξιωματικοί, καθώς και χειριστές μη επανδρωμένων  συστημάτων, ραντάρ τύπου Coral, προκάλεσαν ανθρώπινες απώλειες και προβλήματα στις Ινδικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το Νέο Δελχί δεν ξεχνά και ταυτόχρονα με τα ενεργειακά, εμπορικά και άλλα σχέδια του, ήρθε στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο για να μείνει, αναζητώντας αξιόπιστους συμμάχους, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Αυτό το σκηνικό αυτόματα προκαλεί οργή και πανικό στην Άγκυρα, λόγω της άγνωστης έκτασης των ελληνο-ινδικών σχέσεων, που ενδεχομένως επηρεάσουν και την κατάσταση στο Αιγαίο, και ως αντίποινα του Νέου Δελχί.       

Tags
Back to top button