Ιδιαίτερης σημασίας κρίνονται δύο δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν σήμερα και σχετίζονται με «κόκκινα» δάνεια πολιτών και με περίπτωση πλήρους περικοπής σύνταξης που επιβλήθηκε σε στρατιωτικό υπάλληλο.
Στην πρώτη περίπτωση, ένας Κρητικός πέτυχε – με απόφαση δικαστηρίου – κούρεμα χρέους κατά 55%. Ο λόγος για έναν 33χρονο Χανιώτη ο οποίος με την βοήθεια της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης κι ενώ είχε πάνω από 76.000 ευρώ χρέος σε τράπεζα – έσωσε την περιουσία του και κούρεψε το χρέος του.
Πρόκειται για έναν επιπλοποιό, ηλικίας 33 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις ο οποίος δανείστηκε προ κρίσης (συγκεκριμένα το 2007) από τράπεζα δύο στεγαστικά δάνεια συνολικού ποσού 76.047,32 ευρώ.
Αναλυτικά – και σύμφωνα με την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών – ο δανειολήπτης ένιωσε το χρέος, να του δημιουργεί οικονομική πίεση και ασφυξία, για την καθημερινότητα του , με αποτέλεσμα να απευθυνθεί στην ένωση και να ζητήσει την συνδρομή της, για την ένταξή της, στο ν.3869/2010 (ν.Κατσέλη).
Επί της ουσίας της υπόθεσης πρόκειται για δανειολήπτη που το εισόδημα του σήμερα είναι περίπου 300,00 ευρώ μηνιαίως.
Περιουσιακά στοιχεία που έχει στην διάθεση του, ο δανειολήπτης:
Κατοικία , 45,58 τ.μ και αποθήκη 8,76 τ.μ
Η απόφαση
Το Ειρηνοδικείο Χανίων, για τους αναφερόμενους λόγους, στο σκεπτικό της απόφασης , δίκασε αντιμωλία των διαδίκων
1) Δέχεται, την αίτηση
2) Ρυθμίζει τα χρέη του αιτούντος, με ορισμό μηνιαίας καταβολής 50 ευρώ, για χρονικό διάστημα πέντε ετών, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ.2 Ν.3869.2010 όπως ισχύει
3) Εξαίρει ,από την εκποίηση την κύρια κατοικία του αιτούντος, ήτοι ένα διαμέρισμα 45,58 τ.μ και αποθήκη 8,76 τ.μ
4) Υποχρεώνει ,τον αιτούντα να καταβάλει στην καθ ης πιστώτρια ,για τη διάσωση της, ως άνω κύριας κατοικίας του το ποσό των 104,73 ευρώ, σε 240 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η καθεμιά δηλ. επί 20 συναπτά χρόνια.
Συμπερασματικά, για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, θεωρείται μια σημαντική απόφαση για τον δανειολήπτη, καθώς καλείται για πέντε χρόνια σε καταβολή δόσης 50 ευρώ, και για την διάσωση της κατοικίας του καλείται να πληρώσει μετά την πενταετία ένα ελάχιστο ποσό των 104,73 ευρώ, σε 240 ισόποσες μηνιαίες δόσεις ευρώ σε 180 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αφού το συνολικό ποσό του χρέους της ήταν ,των ευρώ κουρεύτηκε κατά 55 % περίπου δηλαδή συνολικά θα πληρώσει μόνο 35.127,00 ευρώ. Το ποσό που διαγράφηκε ήταν 40.920 ευρώ.
Αντισυνταγματική η πλήρης περικοπή σύνταξης!
Αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ έκρινε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου την οριστική και πλήρη περικοπή της σύνταξης δημοσίου και στρατιωτικού υπαλλήλου στον οποίο έχει επιβληθεί αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση.
Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι η πλήρης διακοπή της σύνταξης «συνιστά κύρωση υπερβολικά επαχθή» και «η πλήρης και αυτοδίκαιη αποστέρηση της σύνταξης και, μάλιστα, ανεξαρτήτως του εάν μέρος της αντιστοιχεί σε καταβληθείσες από τον υπάλληλο εισφορές, συνεπαγόμενη, περαιτέρω, την απώλεια και κάθε κοινωνικής κάλυψης, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης υγείας, συνιστά μέτρο εξαιρετικά επαχθές»
Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι η πλήρης διακοπή της σύνταξης «συνιστά κύρωση υπερβολικά επαχθή» και «η πλήρης και αυτοδίκαιη αποστέρηση της σύνταξης και, μάλιστα, ανεξαρτήτως του εάν μέρος της αντιστοιχεί σε καταβληθείσες από τον υπάλληλο εισφορές, συνεπαγόμενη, περαιτέρω, την απώλεια και κάθε κοινωνικής κάλυψης, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης υγείας, συνιστά μέτρο εξαιρετικά επαχθές».
Μάλιστα, στην απόφαση επισημαίνεται ότι πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο «ακολουθεί τον υπάλληλο μέχρι το πέρας του βίου του και θέτει σε κίνδυνο τη διαβίωσή του, στερώντας από αυτόν το βασικό μέσο για την αντιμετώπιση των βιοτικών του αναγκών, σε μία ηλικία κατά την οποία η δυνατότητα αναπλήρωσης της σύνταξης μέσω άλλων πόρων είναι σε μεγάλο βαθμό αβέβαιη, αν όχι ανύπαρκτη, με συνέπεια την προσβολή και της προστατευόμενης από το άρθρο 2 του Συντάγματος ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του».
Το θέμα έφτασε στην Ολομέλεια μετά από προσφυγή πρώην υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομίας στον οποίο διακόπηκε η σύνταξη μετά την τελεσίδικη ποινή των 5 ετών που του επιβλήθηκε για πλαστογραφία με χρήση σε βάρος του Δημοσίου κατ’ εξακολούθηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων προβλέπει πως οι υπάλληλοι -είτε όταν ήταν στην ενέργεια, είτε ως συνταξιούχοι- οι οποίοι καταδικάστηκαν αμετάκλητα σε κάθειρξη για τα αδικήματα, μεταξύ των άλλων, της κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, πλαστογραφίας, απιστίας, παραποίησης ή καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για τα αδικήματα της δωροδοκίας ή δωροληψίας, κατά του Δημοσίου ή κατά νομικών προσώπων, χάνουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης.