Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Από ποιες χρόνιες παθήσεις μας προστατεύει το γάλα;

Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση γάλακτος ωφελεί την υγεία. Νέα επιστημονική μελέτη προσθέτει στον μακρύ κατάλογο με τα οφέλη που έχει το γάλα για την υγεία, τη συμβολή του στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων.

Το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθούν στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών του οργανισμού, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, ριβοφλαβίνη και παντοθενικού οξύ.

Ερευνητές από πανεπιστήμια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ανέλυσαν 14 μελέτες και αναφορές που πραγματοποιήθηκαν ανά τον κόσμο για να κατανοήσουν το ρόλο των γαλακτοκομικών προϊόντων στην υγεία.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Advances in Nutrition, επιβεβαιώνουν τα πολλαπλά οφέλη τους για την υγεία, ενώ ταυτόχρονα καταρρίπτουν κάποιες απόψεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου μεταβολικού συνδρόμου, κατάγματος της σπονδυλικής στήλης και διαβήτη τύπου 2.

Φάνηκε επίσης ότι η μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Ωστόσο, δεν έχουν καμία επίδραση στον καρκίνο του προστάτη.

Ο καρδιομεταβολικός κίνδυνος ή οι πιθανότητες βλάβης στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία ήταν χαμηλότερος σε άτομα που κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα με φυτοστερόλες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Η μελέτη δεν βρήκε ωστόσο στοιχεία που να στηρίζουν τη συμβολή των γαλακτοκομικών προϊόντων στην πρόληψη οστεοπορωτικού κατάγματος ή κατάγματος του ισχίου, ούτε ότι μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής στους υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους.

Οι ερευνητές στόχευσαν κυρίως στην κατανόηση του τρόπου που το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά προλαμβάνουν τις χρόνιες παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά, το μεταβολικό σύνδρομο, ο ορθοκολικός καρκίνος, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης και ο διαβήτης τύπου 2.

Εξέτασαν επίσης την επίδρασή του στην ανάπτυξη, τα οστά, τη μυϊκή μάζα και την εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν γάλα και γαλακτοκομικά σε ποσότητες κάτω από τα συνιστώμενα όρια.

Tags
Back to top button