
Ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα επέμεινε ότι η Βραζιλία μπορεί να επιβιώσει χωρίς το εμπόριο με τις ΗΠΑ και θα αναζητήσει άλλους εταίρους για να το αντικαταστήσει, μια έντονη απάντηση στον Ντόναλντ Τραμπ μετά την απειλή του Αμερικανού ηγέτη για δασμούς 50% κατά της χώρας.
«Θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλους εταίρους για να αγοράζουν τα προϊόντα μας. Το εμπόριο της Βραζιλίας με τις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει το 1,7% του ΑΕΠ της», δήλωσε ο Λούλα σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στο Record TV το βράδυ της Πέμπτης (10.7.2025). «Δεν είναι ότι δεν μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς τις ΗΠΑ».
Ο αριστερός ηγέτης έδωσε προκλητικό τόνο απέναντι στον Αμερικανό ομόλογό του, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι ο Τραμπ πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία της Βραζιλίας και ότι δεν μπορεί να ενεργεί σαν να του ανήκουν άλλα έθνη.
Ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να υποχωρήσει, λέγοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην Globo TV ότι ο αγώνας για τους δασμούς μπορεί να είναι «ατελείωτος».
Ο Βραζιλιάνος δήλωσε επίσης ότι χώρες όπως η δική του δεν είναι υποχρεωμένες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το δολάριο για τις συναλλαγές τους, επαναλαμβάνοντας τις παρατηρήσεις που έκανε στη σύνοδο κορυφής των BRICS το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ρίο ντε Τζανέιρο, οι οποίες, όπως παραδέχθηκε, «πιθανόν να ανησύχησαν τον Τραμπ».
«Μας ενδιαφέρει η δημιουργία ενός εμπορικού νομίσματος μεταξύ άλλων χωρών», δήλωσε ο Λούλα στη συνέντευξη του Record. «Δεν είμαι υποχρεωμένος να αγοράζω δολάρια για να κάνω εμπόριο με τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, τη Χιλή, τη Σουηδία, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την Κίνα. Μπορούμε να κάνουμε εμπόριο με τα δικά μας νομίσματα».
Ο Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη (9.7.2025) ότι θα επιβάλει τους δασμούς στα βραζιλιάνικα αγαθά σε μια επιστολή που αναφερόταν στα νομικά προβλήματα του Ζαΐρ Μπολσονάρου, του δεξιού πρώην προέδρου και αντιπάλου του Λούλα, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με δίκη με την κατηγορία ότι επιχείρησε πραξικόπημα μετά την εκλογική του ήττα το 2022.
Οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας, μετά την Κίνα. Το Bloomberg Economics εκτιμά ότι ένας δασμός 50% θα κινδύνευε να πλήξει την οικονομία της Βραζιλίας κατά 1%. Οι δασμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν μείωση 60% στις συνολικές εισαγωγές αγαθών των ΗΠΑ από τη Βραζιλία, αν και η νοτιοαμερικανική χώρα θα μπορούσε να εκτρέψει ορισμένες εξαγωγές σε άλλες αγορές, αναφέρει η έκθεση.
Οι δασμοί από τις ΗΠΑ – πολύ υψηλότεροι από το 10% που είχε αρχικά ανακοινωθεί τον Απρίλιο – ακολούθησαν επίσης τη συνάντηση των αναδυόμενων χωρών της αγοράς BRICS, όπου ο Λούλα και άλλοι ηγέτες άσκησαν κριτική στους δασμούς και τα στρατιωτικά πλήγματα στο Ιράν, ακόμη και όταν απέφυγαν να αναφερθούν στον Τραμπ.
Παρά τις παρατηρήσεις του Λούλα για το δολάριο, τα έθνη BRICS δεν σημείωσαν και πάλι σημαντική πρόοδο προς ένα σύστημα διασυνοριακών πληρωμών για το εμπόριο και τις επενδύσεις που συζητούν εδώ και μια δεκαετία. Και ο Λούλα δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν χρειάζεται να έχει ανησυχίες για το μπλοκ των χωρών.
Η αναφορά του Τραμπ στην υπόθεση που αφορά τον Μπολσονάρου – την αποκάλεσε «κυνήγι μαγισσών» και απαίτησε την απόρριψή της – εξόργισε τον Λούλα, ο οποίος την Τετάρτη δεσμεύτηκε να προβεί σε αντίποινα και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιχειρούν να παρέμβουν στο δικαστικό σύστημα και τις εσωτερικές υποθέσεις της Βραζιλίας.
«Δεν υπάρχει λόγος να συζητήσουμε»
Υπουργοί της κυβέρνησης υποστήριξαν σε δημόσιες δηλώσεις τους καθ’ όλη τη διάρκεια της Πέμπτης ότι δεν υπάρχει καμία οικονομική λογική πίσω από τους δασμούς, παρά μόνο πολιτικά κίνητρα που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για διαπραγματεύσεις, δεδομένου ότι ο Λούλα δεν έχει την εξουσία να παρέμβει στην υπόθεση του Μπολσονάρου στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Ο Λούλα δήλωσε την Πέμπτη ότι «δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να τηλεφωνήσει στον Τραμπ», αλλά ότι «πρέπει πρώτα να έχει λόγο να τηλεφωνήσει».
«Θα μπορούσε να καλέσει τη Βραζιλία για να μιλήσει για τα μέτρα που πρόκειται να λάβει», είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Globo. «Ήταν μια πλήρης έλλειψη σεβασμού και δεν χρειάζεται να δεχθώ αυτή την έλλειψη σεβασμού. Δεν έχω τίποτα να συζητήσω με τον Τραμπ, δεν μου δίνει κανέναν λόγο να μιλήσω».
Αντιθέτως, ο Λούλα δήλωσε ότι θα επιδιώξει να συνομιλήσει με επιχειρηματίες από εταιρείες και τομείς που θα επηρεαστούν από τους δασμούς, αναφέροντας συγκεκριμένα τη βραζιλιάνικη αεροπορική εταιρεία Embraer SA, τους παραγωγούς χυμών πορτοκαλιού και τους χαλυβουργούς.
Η Βραζιλία, είπε, θα προσπαθήσει να εξαντλήσει τις διαπραγματεύσεις πριν από την 1η Αυγούστου, όταν θα τεθούν σε ισχύ οι δασμοί. Αλλά η κυβέρνησή του δεν θα διστάσει να προβεί σε αντίποινα βάσει ενός νέου νόμου για την εμπορική αμοιβαιότητα που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο φέτος, εάν οι συνομιλίες δεν σημειώσουν πρόοδο.
«Θα προσπαθήσουμε να διεξάγουμε κάθε δυνατή διαδικασία διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Λούλα στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Globo. «Η Βραζιλία προτιμά να διαπραγματεύεται, προτιμά τον διάλογο. Αλλά μόλις εξαντληθούν οι διαπραγματεύσεις, η Βραζιλία θα εφαρμόσει τον νόμο περί αμοιβαιότητας».