Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Αόρατη πλανητική μάζα» παραμονεύει στα εξωτερικά όρια του ηλιακού μας συστήματος

Ένα μυστηριώδες, αόρατο, πλανητικό αντικείμενο με μάζα κάπου μεταξύ του Άρη και της Γης μπορεί να κρύβεται στα εξωτερικά όρια του ηλιακού μας συστήματος, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Επιστήμονες στο Σεληνιακό και Πλανητικό Εργαστήριο (LPL), στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, παρουσίασαν αποδεικτικά στοιχεία ότι αυτή η άγνωστη «πλανητική μάζα» μπορεί να εξηγήσει, γιατί το πεδίο του ηλιακού συστήματος είναι στρεβλό στα εξωτερικά όρια της ζώνης Κάιπερ.

Η Ζώνη του Κάιπερ είναι μεγάλο σύνολο μικρών σωμάτων (KBO) στην περιοχή του εξωτερικού Ηλιακού συστήματος. Είναι ένας δίσκος στο επίπεδο της κίνησης των πλανητών και σε απόσταση από 30 μέχρι 50 περίπου αστρονομικές μονάδες από τον Ήλιο.

Αποτελείται από δύο ειδών αντικείμενα: μικρά σώματα, παρόμοια με τον πλανήτη νάνο Πλούτωνα, σε αργή τροχιά γύρω από τον Ήλιο, και πυρήνες κομητών.

Όλοι οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι σε τροχιά γύρω από τον ήλιο πάνω στο ίδιο πεδίο, αλλά, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν από την ερευνητική ομάδα, τα πιο μακρινά αντικείμενα της ζώνης Κάιπερ φαίνεται να παρεκκλίνουν από αυτό κατά περίπου οκτώ βαθμούς.


Αυτό δείχνει ότι κάτι άγνωστο επηρεάζει με αρνητικό τρόπο το μέσο τροχιακό επίπεδο του εξωτερικού ηλιακού συστήματος.

«Η πιο πιθανή εξήγηση για τα αποτελέσματά μας είναι ότι υπάρχει κάποια αόρατη μάζα», λέει η Kat Volk, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, θα χρειαζόταν κάτι τόσο ογκώδες όσο ο Άρης για να προκαλέσει τη στρέβλωση που μετρήσαμε».

Οι γωνίες κλίσης των τροχιακών πεδίων, άνω των 600 αντικειμένων, στη ζώνη Κάιπερ, αναλύθηκαν για τη μελέτη.

«Αναμένουμε ότι κάθε μία από τις τροχιακές κλίσεις των KBO, να είναι σε διαφορετικό προσανατολισμό, αλλά κατά μέσο όρο, θα πρέπει να δείχνει κάθετα προς το επίπεδο που καθορίζεται από τον ήλιο και τους μεγάλους πλανήτες», δήλωσε η Volk.

Εκτός αυτών, αποκλείστηκε το ενδεχόμενο στατιστικού λάθους, καθώς σύμφωνα με μετρήσεις αυτό αντιστοιχεί στο 2%.

Η έρευνα απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο, το μυστηριώδες αντικείμενο να είναι ο «Planet 9», επισημαίνοντας ότι αυτός ο πλανήτης είναι πολύ μεγαλύτερος και πολύ μακρύτερα από εκεί. Η ύπαρξη του Planet 9 είναι ανεπιβεβαίωτη, αλλά αναμένεται να βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 200 φορές την απόσταση της Γης από τον ήλιο.

«Αυτό είναι πολύ μακριά για να επηρεάσει αυτά τα KBO», δήλωσε ο Volk.

Τα δεδομένα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ότι η στρέβλωση θα μπορούσε να προκύψει από περισσότερα από ένα πλανητικό αντικείμενο.

Λεπτομέρειες σχετικά με τη μελέτη που διεξήχθη θα δημοσιευθούν στο Astronomical Journal.

Tags
Back to top button